Безкоштовні тести на ВІЛ, рівень цукру в крові та вимірювання тиску: у Кропивницькому працює “Виїзна клініка”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У Кропивницькому сьогодні, 16 червня, на площі біля міської ради розпочалася профілактично-медична акція “Виїзна клініка”, приурочена до Дня медичного працівника. Прямо на площі перед міськрадою кропивничани мають можливість пройти експрес-тестування на ВІЛ/СНІД, виміряти цукор у крові, артеріальний тиск, дізнатись про свою вагу, а також отримати консультації спеціалістів з питань вакцинації, харчування, окуліста, невропатолога, стоматолога, травматолога, кардіолога.

Як зазначають медики, головною метою акції є привернення уваги населення до актуальності проходження профілактичних оглядів – найдієвішого способу раннього виявлення захворювань. Акція проходить за ініціативи управління охорони здоров’я та медичних закладів міста.

В акції беруть участь працівники лікувально-профілактичних закладів Кропивницького, волонтери КОВ ВБО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ” та Товариства Червоного Хреста України.

Прямо на площі перед міськрадою кропивничани мають можливість пройти експрес-тестування на ВІЛ/СНІД, виміряти цукор у крові, артеріальний тиск, дізнатись про свою вагу, а також отримати консультації спеціалістів з питань вакцинації, харчування, окуліста, невропатолога, стоматолога, травматолога, кардіолога.

“Усі знають, що таке ВІЛ-інфекція і наскільки важливо знати свій ВІЛ-статус. Ми робимо цей тест конфіденційно і абсолютно безкоштовно. За 15 хвилин ви можете дізнатися свій ВІЛ-статус. Це дуже важливо. Люди повинні регулярно проходити обстеження і отримувати кваліфіковану та ефективну медичну допомогу. Наприклад, якщо людина має одного сексуального партнера і не входить в групу ризику, таке тестування достатньо проводити раз на рік. Але якщо тест робиться вперше, рекомендовано звернутися ще раз через три місяці. Це для того, щоб виключити період коли в крові ще не з’явилися антитіла до вірусу”, – розповів про профілактику ВІЛ/СНІД лікар загальної практики центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Сергій Баранов.

Також він повідомив, що рівень цукру у крові потрібно перевіряти мінімум раз на півроку, а артеріальний тиск – раз на тиждень. Якщо ж людина є гіпертоніком, то артеріальний тиск рекомендується вимірювати щодня.

Пройшовши тестування під час акції, кропивничани також отримають консультації щодо подальших дій, залежно від результатів будь-якого тесту.

У рамках заходу також волонтери “Червоного хреста” вчили містян надавати екстренну долікарську допомогу.

“Ми навчаємо людей умінню надавати допомогу постраждалим доки на місце їде швидка допомога. Це ситуації, коли важлива кожна секунда – серцево-легенева реанімація, кровотечі різні”, – розповіла голова міської організації товариства “Червоного хреста” Олена Гончаренко.

Як розповіла очільниця медичного управління міськради Оксана Макарук, усі тестування під час акції “Виїзна клініка” є безкоштовними.

На площі діє також ігровий медичний майданчик для дітей “Майбутній лікар”.

Медична акція на площі перед міською радою триватиме до 12.00.

  

Поширити:

Залишити коментар:

коментар