Юрій Щербак у Кропивницькому: про схожість Путіна з Гітлером та Україну як центр світового шторму

Днями студенти ЦДПУ ім. Володимира Винниченка зустрілися письменником, видатним дипломатом, лікарем, Надзвичайним та Повноважним послом України Юрієм Щербаком. Однією з основних тем для розмови стала презентація нещодавно виданої книги “Україна в епіцентрі світового шторму”. Автор розповів про злісний феномен російсько-імперського шовінізму, схожість політики Путіна з Гітлером та можливість успішного шляху України у разі становлення націоналістичних ідей.

Приїзд Юрія Щербака у Кропивницький спричинив справжній аншлаг. Лекційна аудиторія університету була заповнена вщент, а деякі студенти навіть сиділи на сходах.

“Дуже приємно бути серед вас в університеті імені Володимира Винниченка. Ця постать відіграла значну роль в моїй письменницькій долі, – звернувся до присутніх Юрій Щербак. – Я приїхав у Кропивницький з наміром розповісти, що ми всі знаходимося в епіцентрі світового шторму, відтак, і в епіцентрі світового інтересу до нас. Зараз на наших східних рубежах іде битва за Європу і саме про це говорить моя книга”.

Автор зазначає, що для написання книги йому довелося перечитати велику кількість російських пропагандистських текстів, щоб краще зрозуміти ідеологію ворога. За його словами, більшість прочитаного змушувала відчувати себе пацієнтом психіатричної лікарні.

“Якщо ви візьмете мою книгу до рук, то побачите там безліч цитат із популярною російською шовіністською маячнею. До речі, навмисно не перекладав її, бо це завелика честь для таких ганебних текстів бути написаними українською. Після того, як пропагандисти говорять про добрі наміри “русского мира”, вони пишуть: “На Украине сосредоточены политически важные територии, обеспечивающие безопасность Центральной России. Утрата всего этого достояния невоспольнима и опрекает русских на разорванное и фрагментированное существование. Целостность Украины не была и не может быть ценной для русского мира. Ликвидация Украины – была бы благом для русских”(уривок із доктрини “Русского мира”, Москва, 2016 – ред.). Тобто нас вважають просто територією, росіянам лише важлива безпека своєї країни”, – пояснює Юрій Щербак.

Дипломат розмірковує над тим, що нинішня ситуація в Україні дуже схожа з тією, яка сталася перед Другою світовою війною, коли європейська спільнота дозволила Гітлеру захопити спочатку Чехословаччину, а потім і залити кров’ю весь європейський континент. Примітно, що тоді люди теж хотіли поступитися невеликою територією, аби задобрити агресора.

“Мені прикро від того, що багато людей в країні не розуміють, за що йде війна і чому ні в якому разі не можна поступатися своєю землею. Коли Адольфу Гітлеру віддали частину Чехословаччини, де жили німці в Судетах, він захопив усю країну, далі була Польща, а потім 6 років кровопролитної війни з мільйонами жертв”, – зауважує Юрій Щербак.

Насамкінець, письменник мотивує студентів цікавитися тим історичним процесом, який відбувається на наших очах та швидке відкинути “кістки радянського мамонта”, які заставляють думати про меншовартість української нації.

“Українцям потрібно пишатися собою, відкинути комплекс меншовартості і, нарешті, ставити свої націоналістично-егоїстичні інтереси вище інтересів інших держав. Варто створити країну, в якій молодь могла би реалізувати свій потенціал і мрії. Звичайно, Росія буде нашим сусідом і навряд чи ми побудуємо стіну “імені Яценюка”. Але я впевнений, що ми вже не будемо такими, якими були раніше. Тому треба всі сучасні процеси дивитися в контексті світової історії, на вістрі якої ми зараз і знаходимося”, – підсумував Юрій Щербак.

Юрій Щербак приїхав у Кропивницький на запрошення письменника Володимира Панченка. Зустріч відбулася за сприяння благодійного фонду народного депутата Станіслава Березкіна “Добротвір” та обласної організації “Просвіта ім. Т. Г. Шевченка”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар