Кропивничани вдруге демонтували будівельний паркан на Лісопарковій

Жителі Лісопаркової черговий раз збунтувалися проти встановлення будівельного паркану у заповідній зоні. Після добового протистояння активісти демонтували огорожу. Це вже другий випадок демонтажу за останні півроку одного й того ж власника.

Біля кількох встановлених листів будівельного паркану зібралися близько двох десятків людей. До них приєдналися активісти ГО «Бойове братство». Представники патрульної поліції охороняють паркан, щоб його не розібрали заповзятливі мешканці району.

DSC_1074

«Вчора власник встановив стовпчики, сьогодні почалося зведення паркану. Громада району виступила проти цього, оскільки це перший крок до будівництва у рекреаційній зоні. Ми прийшли підтримати громаду і зробити все можливе, щоб паркан не встановили. Ми з хлопцями воювали за цих людей, за те, щоб їм жилося краще», – розповів радник міського голови Віктор Танцюра.

DSC_1071

Представник власника, якому належить земельна ділянка, Братислав Пірук говорить, що хотів лише обгородити ділянку парканом, щоб привести територію в порядок. Стверджує, що землю власник отримав ще у 2009 році, але будуватися зараз не збирається, оскільки триває мораторій на будівництво у районі Лісопаркової.

«Я хотів огородити ділянку, навести порядок – зробить там красу. Але, як бачите, люди проти. Думають, що почнеться будівництво. Але його неможливо почати, бо зараз триває мораторій на будівництво у Лісопарковій», – говорить Братислав Пірук.

DSC_1077

Нормально договорити з представником власника земельної ділянки не вдається – жителі мікрорайону починають сваритися з ним.

«Ти краще розкажи, як в апрелі ми зняли тобі забор і сказали: «Ти тут не будеш строїться», – обурюється одна з жительок мікрорайону.

“Хочеш прибирать – прибирай. Для цього не треба обгороджуватись парканом”, – говорить інша.

Приватний підприємець Олександр Острий розповідає, що жителі так агресивно налаштовані через те, що неподалік так само спочатку обгородилися парканом, а за місяць на тому місці звели будинок.

«Он там, через дорогу теж спочатку просто поставили паркан. У квітні. Ми тоді теж мітингували проти його встановлення. Але не допомогло. Через місяць на місці паркану вже стояв будинок, – розповідає Олександр. – Ми не хочемо, щоб ситуація повторилася».

DSC_1096

Проте не всі жителі Лісопаркової категорично проти будівництва. Зокрема Петро Павлович не проти, щоб люди будували свої будинки в рекреаційній зоні.

«Ну хай собі строїться. Хоч доведе до ума територію. А то там купи сміття стоять, чагарники. Ось по сусідству чоловік побудувався, на місці вирубаних сосен посадив ялинки, поставив столик і лавочки, дитячу гойдалку, – розповідає Петро Павлович. – Правда, я ще тут не встиг прибрать».

Поруч з шикарним маєтком і справді стоїть бідненька гойдалка і два дерев’яні столи з лавками. Поруч – перевернути відро зі сміттям.

DSC_1099

Близько 16.00 патрульна поліція залишила охорону паркану. Громадські активісти та місцеві жителі його швидко розібрали. Вдруге громада відстояла своє право на заповідну зону. Чи вдасться це їм наступного разу – невідомо.

Як пояснив начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін, у власника є право власності на земельну ділянку та акт на підготовку виконання робіт.

DSC_1085

Незважаючи на це, громада не збирається здаватися, оскільки вважає будівництво незаконним.

«Ці земельні ділянки видавалися пакетом – 407 рішенням. І хоча всі документи у порядку – землю віддали незаконно. У списку людей, які отримали наділи на Лісопарковій, немає простих громадян – лікарів, вчителів і т. п. Тобто, давали «по блату». А це звичайний дерибан. І поки не скасують право власності на землі рекреаційної зони, ми не дамо жодному з них там будуватися», – сказав наостанок Віктор Танцюра.

DSC_1110

Поширити:

Залишити коментар:

коментар