Деякі кіровоградці прийшли на ходу з терористичною символікою (ФОТОФАКТ)

Сьогодні, 9 травня, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, декілька кіровоградців прийшли на пам’ятні заходи з Георгіївскими стрічками.

Не дивлячись на те, що цей символ активно використовують проросійські терористи на сході України, двоє кіровоградців з помаранчево-чорними стрічками потрапили у об’єктив камери кореспондента Першої електронної газети під час ходи та покладання квітів на Фортечних Валах.

Жінка, яка причепила на себе символ терористів, з’явилася на площі Героїв Майдану безпосередньо перед ходою. Вона відразу привернула увагу поліції, і її попросили зняти цей символ, аби не провокувати ситуацію.

Ще одного носія сепаратистської стрічки було помічено під час покладання квітів до меморіалу “Вічний вогонь”. Хлопець, одягнений у вишиванку, сховав стрічку у нагрудній кишені.

Довідка:

Гео́ргіївська стрі́чка (рос. Георгиевская лента) — двоколірна стрічка у вигляді смужки з трьома чорними і двома жовтими (пізніше помаранчевими) смугами. Геральдичний елемент, що використовувався в системі державних нагород Російської імперії у другій половині XVIII — початку XX століть. Орденська стрічка, атрибут вищої військової нагороди Російської імперії — ордена святого Георгія.

Після 1917 року «георгіївські» відзнаки припинили офіційне існування, в подальшому стрічка до них використовувалась у відзнаках в білогвардійському русі та в російських підрозділах Вермахту під час Другої світової війни. Вважається також, що вона стала прототипом радянських нагород — ордена Слави і медалі «За перемогу над Німеччиною», а також гвардійської стрічки. 8 серпня 2000 року орден Святого Георгія, елементом якого є стрічка, відновлений як вища військова нагорода Російської Федерації.

Як окремий символ отримала відомість у 2005–2007 роках, в ході започаткованої в Росії державним інформаційним агентством «Новости» і РООСПМ «Студентська громада» акції «Георгіївська стрічка» з поширення серед населення в День Перемоги невеликих відрізків стрічок, за формою і кольором подібних до георгіївської стрічки. Метою акції були задекларовані «створення символу свята Перемоги», «вираз поваги до ветеранів, данина пам’яті полеглим на полі бою, вдячність людям, які віддали все для фронту». Через явну підміну понять і відверту пропагандистську спрямованість акції, стрічка стала сприйматися як знак належності до російського імперського простору. Серед скептиків, за схожість з окрасом відомого сільськогосподарського шкідника, стрічка отримала пейоративну назву «колорадська». Автором такого терміну називає себе російський, а також в минулому радянський репортер та телеведучий Олександр Невзоров. З 2014 року георгіївська стрічка стала символом сепаратизму та проросійських бойовиків в Україні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар