Крізь бурі десятиліть: найстаріший виш Херсонщини і Кіровоградщини відзначив 150-річчя

Херсонський державний аграрно-економічний університет (ХДАЕУ), один із найстаріших та найпрестижніших вищих навчальних закладів півдня та центру України у вересні цього року відзначав 150-й День народження.

Історія закладу почалася ще позаминулого століття – 1 вересня 1874 року, коли було відкрито Херсонське земське сільськогосподарське училище, а перший дзвоник пролунав 17 вересня.

Протягом півтора століття змінювалися назва та структура закладу, нарощувалася потужність, здобувалися освітні та наукові традиції. Ніні університет став важливим освітнім осередком для підготовки висококваліфікованих фахівців майже усіх секторів економіки, храмом освіти і науки.

7

Університет було переміщено у Кропивницький 20 квітня 2022 року, після повномасштабного вторгнення рф та окупації Херсона, вже третій рік працює на базі Кропивницького аграрного коледжу. Оскільки, впродовж п’яти років херсонський університет співпрацює з Кропивницькими підприємствами та господарствами, тому вирішили евакуюватись саме до цього міста.

Університет має п’ять факультетів (економічний, агрономічний, біолого-технологічний, рибного господарства та природокористування, архітектури та будівництва), які готують фахівців за 30 освітніми програмами, нині тут здобувають вищу освіту 3000 студентів.

4-n

«Для університету пріоритетним є розвиток студента як різносторонньої особистості. У нашому університеті велика увага приділяється науковим пошукам, дослідженням, до яких залучені наші студенти. Зокрема такі наукові проекти, у впровадженні яких наш університет є першим та провідним в Україні, як вирощення австралійського рака, равлика Ахатина та багато інших, відбуваються за активної участі студентів» – розповідає ректор університету Юрій Кирилов.

Деяким науковим школам університету вже по 50-70 років. Наприклад, наукова школа академіка В.О.Ушкаренка – школа зрошуваного землеробства, до якої щороку долучаються молоді науковці.
Також пріоритетними напрямками виховання студентів є спортивно-оздоровчий та культурний розвиток. Оскільки Херсонський державний аграрно-економічний університет – це світоглядний університет, то частина нашої місії формування не лише висококваліфікованих фахівців, а й патріотичних особистостей.

Тож як пройшли урочистості з нагоди 150-річча університету?

Святкування розпочалися 15 вересня з благодійного забігу «Золота миля», який проходив у Кропивницькому міському парку «Перемоги», для збору коштів для 192-ї бригади ЗСУ. Навчальний заклад співпрацює з військовими 2,5 роки. У благодійному забігу взяли участь 310 учасників, яких розподілили на групи за категоріями складності: перша – діти від чотирьох до семи років, друга – від восьми до 14 років, вони долали дистанцію у 150 метрів; третя – жіноча, четверта – чоловіча. У п’ятій – професійні бігуни. Вони долали дистанцію у тисячу метрів. У результаті акції у благодійних скринях нараховувалося майже 17 тисяч гривень на підтримку ЗСУ.

15

14n

16 вересня (у понеділок) провели Всеуніверситетську олімпіади зі знання історії університету та флешмоб в соціальних мережах для випускників «Згадай студентське життя». Третій день урочистостей (17 вересня, вівторок) розпочався з відкриття Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку аграрної науки» за участю не тільки науковців університету але й гостей – провідних європейських вчених у галузі аграрних та економічних наук, зокрема наукові співробітники Кільського університету імені Крістіана Альбрехта.

Того ж дня, на базі Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського пройшла виставка наукових і навчальних видань, патентів, розробок і винаходів науково-педагогічних працівників університету. Зокрема патенти на спосіб обробки насіння льону олійного та спосіб отримання багатоцільового імунорегулятора росту рослин, також були представлені зразки даного унікального, єдиного в Україні препарату цього типу.

19

Справні історичною подією була презентація унікальних ювілейних видань «ХДАЕУ 150», «Скадовський коледж ХДАЕУ-60», медалі Національного Банку України та ювілейної поштової марки.

21-n

22

Того ж дня в багатьох локаціях Кропивницького студенти та викладачі університету провели танцювальні патріотичні флешмоби – таких перфомансів у Кропивницькому не проводилось ніколи.

Наступного дня, 18 вересня у середу проходили секційні засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку аграрної науки, зустріч ректора зі студентським активом університету та випускниками різних років та відбулося нагородження науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти та переможців Всеуніверситетської олімпіади зі знання історії ХДАЕУ.

18

Найбагатший феєричними подіями був п’ятий день урочистостей, четвер 19 вересня: святкова хода «ХДАЕУ-150» Театральною вулицею Кропивницького. Попереду колони, відбиваючи ритм маршу йшли «Скіфські барабанщиці» – хореографічний ансамбль університету, позаду них йшли очільники закладу, а далі вишикувалися факультети зі своїми штандартами, представники спеціальностей, які мають свою уніформу, йшли в ній. Після цього пройшла урочиста Академія за участі представників влади та розширене спільне засідання Вченої та Наглядової рад ХДАЕУ, рад роботодавців, випускників, здобувачів, стейкхолдерів. Родзинкою дня стала – феєрична посвята у студенти першокурсників.

461099723-3754182118127301-3747931146668062358-n

24n

27

Головною подією п’ятниці 20 вересня стало відкриття пам’ятного каменю «ХДАЕУ-150». Після урочистого відкриття монументу, викладачі та студенти навчального закладу висадили близько двох десятків молодих дерев: катальпа чудова, скумпія та ялівці. Зараз закладено алею дерев, але планується розширити зелену зону до скверу, а потім парку, який стане частинкою Херсона у Кропивницькому, оскільки декілька дерев були взяті із дендропарку ХДАЕУ у Херсоні.

«Ці пам’ятний камінь, алея, сквер, цей парк для того, аби після нашого повернення до Херсону, наша історія залишалася і тут, як свідчення вдячності за те, що нас прийняло це місто, вдячність людям, які ці два з половиною роки підставляють нам плече», – зазначив ректор університету Юрій Кирилов.

48

45

Паралельно з урочистостями у Кропивницькому, у самому Херсоні заклали капсулу часу у фасаді головного корпусу університету. Послання від студентів та викладачів із 2024 року до їхніх майбутніх колег планується відкрити через 50 років – на 200-ту річницю університету.

Закінчилися урочистості 21 вересня у суботу: за ініціативи представників вишу відбувся благодійний захід із плетіння сіток «Маскувальна сітка для ЗСУ», «ХДАЕУ суспільству». Сплетені маскувальні сітки передали на потреби армії.

50

Попри надзвичайно складні обставини окупації, переміщення, втрати частини матеріально-технічного забезпечення Херсонський державний аграрно-економічний університет продовжує навчати, активно підтримує регіональні та Всеукраїнські ініціативи, що сприяють зміцненню нашої держави, зокрема інноваційні розробки спрямовані на галузь оборони та відновлення екосистеми, тих територій, які зазнати враження у наслідок бойових дій та терористичних актів. Університет вважає своєю місією, після закінчення війни, долучитися до відновлення Олешківських рукотворних лісів та Каховської дамби, які до речі були створені за участі попередніх поколінь науковців університету.

461196672-3754182111460635-4867649588591958299-n

42-n

41

39

37

33

30

17

10-n

6-n

5-n

Поширити:

Залишити коментар:

коментар