Дві громади з Кіровоградщини отримають по 50 тисяч доларів для розвитку

© УКМЦ

Помічнянська міська та Дмитрівська сільська територіальні громади досягли найвищих досягнень у розвитку спроможності серед 25 громад, які почали співпрацювати з Програмою DOBRE у 2018 році. За це вони отримають додаткове фінансування від програми – по 50 000 доларів кожна.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Посилення спроможності місцевого самоврядування в партнерських громадах – одне з основних завдань програми. Програма DOBRE вимірює її за допомогою Індексу спроможності місцевого самоврядування, що використовується організацією Глобал Ком’юнітіз у різних країнах та адаптований під українське законодавство.

Очільники громад Микола Антошик та Наталія Стиркуль отримали сертифікати переможців в Українському кризовому медіа-центрі.

50689749698 c0e51d68f0 o
© УКМЦ

“Досягти таких результатів нам допомогли залучені програмою спеціалісти. Разом із ними ми розробляли нашу стратегію розвитку. Завдяки цьому помітили низку недоліків, які існували в громаді, зокрема молодіжна та гендерна політика, а також неналагоджена робота медичних закладів. Правильно побудована стратегія дозволила нам вже зараз мати новий рентген кабінет, створити молодіжний центр, розбудовувати торгівельне містечко, щоб викорінити стихійну торгівлю.

Після безлічі форумів у нас з’явилося уявлення, якою має бути громада. Зараз приділяємо увагу ще й екології та інклюзії. Ми полагодили свій “локомотив”, який веде нашу громаду вперед, і прагнутимемо, щоб він працював ще потужніше.

Нагороду від Програми DOBRE сприймаю як подяку і заохочення. Пишаюся, що ми стали переможцям. Тепер порадимося з громадою, як правильно використати отримані кошти”, – зазначив керівник Помічняньської громади Микола Антошик.

50689748798 2ee7e7686f o
© УКМЦ

Голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль також акцентувала увагу на допомозі від Програми DOBRE і порадила іншим громадам не боятися брати відповідальність на себе.

“Зауважу, що минулого року ми були номінантами, а зараз вже отримали перемогу. Громада не така велика в порівнянні з міськими та селищними, але і до цього була спроможна, бо розвивалася за рахунок власних коштів.

Зізнаюся, що на початку децентралізації я, як і всі інші, боялася завести громаду кудись у неправильному напрямку. А зараз дуже шкодую, що ми не почали цей процес у 2015 році. За цей час ми багато втратили.

Важко оцінити ту допомогу, яку надала Програма DOBRE. Навіть не стільки важливою була фінансова складова, як навчальна. Свою стратегію розвитку ми писали аж 10 місяців, але вона допомогла реалізувати нам купу проєктів. Зокрема, запрацював громадський бюджет і діє програма щодо складування твердих побутових відходів.

Попри велике навантаження на маленький колектив сільської ради, ми змогли впоратися. Ми хоч і сільські, але намагаємося йти в ногу з часом. У нас сильні фахівці, тому і далі рухатимемося вперед, щоб в особі нашої громади процвітала і вся Україна”, – наголосила Наталія Стиркуль.

50690579957 a1fe78f478 o
© УКМЦ

Нагадаємо, Програма DOBRE влаштувала фотоекспедицію двома громадами Кіровоградщини.

Читайте також:

50690496521 d5fecac838 o
© УКМЦ
Поширити:

Залишити коментар:

коментар