Делегація з Кропивницького відвідала “Ше.Fest”, присвячений Кобзарю

12-13 серпня у селі Моринці, що на Черкащині, проходив фестиваль “Ше.Fest”, присвячений Тарасу Григоровичу Шевченку. На фестиваль у рідне село Кобзаря завітала делегація з Кропивницького та області.

“Ше.Fest” робить Кобзаря зрозумілішим і доступнішим. Це не дід у кожусі і смушевій шапці, образ якого навіювався десятиліттями. Тут Тарас Шевченко молодий і актуальний, зрілий і талановитий, повний енергії і змучений розлукою з Україною, щасливий і нещасний у своєму коханні. Такого Шевченка залюбки сприймають і діти, і молодь, і мені він таким подобається. І тому тут Кобзар цікавий усім – у цьому можна було переконатися на будь-якій локації”, – поділився емоціями після відвідин фесту Сергій Якунін.

Територія фестивалю була розділена на декілька локацій – театральна сцена, просвітницька галявина, дитяча галявина, художня галявина та музична сцена. Справжнім хедлайнером просвітницької галявини став кропивницький історик Юрій Митрофаненко, який легко, живо, у тональності всієї фестивальної атмосфери, поділився з учасниками фесту міркуваннями щодо ролі Тараса Шевченка, його імені, слова в період Визвольних змагань 1917-1921 років.

Слухачі довго не відпускали історика зі сцени, засипали питаннями і дискутували. До речі, краще запитання отримало спеціальний приз від ГО “Спільна дія” – детальну карту і довідник Височинного Поінгулля авторства кропивницького науковця Андрія Домаранського.

Відзначимо, що делегацію з Кропивницького на фесті також представляли музичні гурти – на просвітницькій галявині грав гурт “EFIR”, а на головній сцені – “Проти течії”.

“Ше.Fest”, який у Моринцях проходить вже вчетверте, є територією без алкоголю. Енергетика фестивалю є значно міцнішою за будь-який алкогольний напій.

Гасло цьогорічного фесту – «Твоя країна. Твоя боротьба» і цитата Шевченка «За вас правда, за вас слава. І воля святая…».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар