Чемпіонат Франції з футболу має труднощі з трансляторами: що відомо

Всього близько місяця лишається до початку нового клубного сезону у національних чемпіонатах, але не всі топ-ліги повністю готові до змагань. Чемпіонат Франції з футболу вже не перший рік зіштовхується з проблемами, пов’язаними з організацією трансляцій. Ще у 2020-му, після спалаху пандемії коронавірусу і зумовленої нею кризи, французам довелося розривати контракт з Mediapro. Після того права на показ ігор придбав Amazon, але угода закінчилася.

Задля того щоб зробити свій проект привабливішим, французи погодилися з минулого року скоротити кількість учасників чемпіонату Франції з футболу до 18 команд (замість 20), але схоже, що це не допомагає. Адже досі ніхто не погодився запропонувати Лізі 1 контракт на суму, яка б влаштувала організаторів та учасників змагань.

Вся справа – в грошах

Причиною, через яку Лізі 1 не вдається досягти згоди з мовниками, є сума угоди. Ще в 2023 році французи намагалися провести тендер на придбання телевізійних прав у 2024–2029 роках за ціною близько 1 млрд євро на рік. Але жодна з компаній не погодилася запропонувати стільки, і навіть після зниження апетитів до 800 млн ніхто не подав заявки на участь.

Деякі стрімінгові сервіси потенційно готові взятися за показ Ліги 1 з нового сезону, але фінансові вимоги чемпіонату їх зовсім не влаштовують. Як стало відомо з останніх новин, DAZN пропонує майже втричі меншу суму:

  • 300 млн – за сезон 2024/25;

  • по 375 млн – за сезони 2025/26, 2026/27 та 2027/28;

  • 500 млн – за сезон 2028/29;

  • 50 млн – бонус, якщо приток нових глядачів складе понад 2 млн осіб.

У якості резервного рішення Ліга 1 може створити власний сервіс для показу матчів, якій буде доступен в одному місці або на кількох платформах. У першому випадку плата за перегляд матчів має складати близько 25 євро на місяць, а у другому ліга отримуватиме від стрімінгових сервісів певний відсоток доходів. Але остаточне рішення ще не прийнято.

Новини футболу України та світу разом

До старту чемпіонату Франції лишається всього близько місяця – потенційно датою старту змагань має стати 16 серпня. І за цей час організаторам треба вирішити питання з трансляціями, щоб вболівальники мали змогу дивитися матчі, а клуби – отримували кошти. Тому слідкувати за подіями в Лізі 1 багатьом українцям буде не менш цікаво, ніж відстежувати новини футболу України.

Щоб не пропустити важливих повідомлень з Франції та інших чемпіонатів, потрібно знайти надійне джерело футбольної інформації. У якості такого варто розглянути Спорт ЮА. Цей портал вже понад 20 років займається якісним висвітленням новин футболу України та світу, а також подій в інших популярних дисциплінах. Щодня на його сторінках з’являються десятки або й сотні цікавих та актуальних публікацій. Завдяки широкому охопленню змагань та зручній структурі стежити за новинами там зручно як шанувальникам футболу, так і поціновувачам інших видів спорту.

Автор sport.ua: Сергій Циба

Поширити:

Залишити коментар:

коментар