Юрій Ілючек – єдиний регіональний журналіст, який поїде на Олімпійські Ігри в Пекін

© Юрій Ілючек | Facebook

Кропивницький спортивний журналіст Юрій Ілючек став єдиним представником регіональних медіа, який працюватиме у складі української делегації на Олімпійських Іграх у Пекіні.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Україну на зимових Олімпійських Іграх, які розпочнуться у Китаї 5 лютого, представлятимуть 45 спортсменів у 13 дисциплінах. Крім них, до української делегації увійшло восьмеро акредитованих журналістів, зокрема Юрій Ілючек, для якого це вже треті Олімпійські ігри.

3 лютого кропивницький журналіст вирушить до Пекіну, проте вже зараз він називає майбутні Ігри найважчими у своїй кар’єрі. Перш за все, складнощі пов’язані з акредитацією, якою він почав займатися ще вісім місяців тому, та антикоронавірусними вимогами.

«Ми щодня отримуємо нові правила, яких треба дотримуватися, щоб потрапити на Ігри. Китайці дуже серйозно підходять до цього. Наприклад, нам слід було за 14 днів встановити спеціальний додаток на телефон, де ми щодня відмічаємо стан свого здоров’я і повідомляємо про вакцинацію. Перед вильотом треба буде отримати «зелений» дозвіл від посольства Китаю, за 96 і за 72 години – здати два тести і після цього можна буде летіти до Пекіну», – розповів Юрій Ілючек.

За його словами, цьогорічні Ігри будуть працювати у закритому режимі.

«Після прильоту ми відразу вирушаємо у спеціальний готель, вийти з якого за власним бажанням ми не зможемо. У разі порушення правил тебе навіть можуть позбавити акредитації. Головний мій документ у Китаї – це навіть не паспорт, а акредитація, за якою я матиму доступ на пресконференції і змагання», – зазначив журналіст.

Ще одна вимога для іноземних учасників Олімпіади – обов’язкове страхування, яке передбачає покриття витрат на лікування ковіду. До речі, головний тренер української біатлонної збірної зараз перебуває на самоізоляції і для нього Олімпійські Ігри можуть завершитися, не розпочавшись.

«Китайці беруть тест навіть із санок – монобоба! Всі журналісти живуть як на бомбі. Я вже тричі вакцинований, але хто знає, що можуть показати результати», – каже Ілючек.

За його словами, Олімпіада в Пекіні буде найдорожчою за його кар’єру. Це і через те, що регулярне авіасполучення з Пекіном відсутнє, і через виконання рейсів спеціальною компанією.

Юрій Ілючек на ХХIII зимових Олімпійських іграх

«Звісно, ви розумієте, що авіакомпанії скористалися цим. Якщо раніше мої колеги літали до Пекіну за 1 тисячу доларів, то цього разу мені переліт коштуватиме 3 тисячі доларів. Тому це найдорожча і дуже нервова поїздка. Ви запитаєте, нащо воно мені потрібно? Для регіонального спортивного журналіста це як і для спортсмена найвища мета – виступити або попрацювати на Олімпійських Іграх. Це найвищий ступінь задоволення і можливостей для спортивного журналіста. Ти вживу бачиш усіх зірок світового спорту… Неможливо передати емоції…» – зізнався пан Юрій.

Він детально розповів про механізм отримання акредитації.

«Спочатку ти подаєш заявку від видання, від якого працюватимеш. Її розглядає Національний олімпійський комітет і потім затверджує склад делегації. Це все відбувалося за 8 місяців до початку Олімпіади. Варто зазначити, що всі витрати на харчування і переїзд лягають на видання або на самого журналіста. У мене є такі колеги, які отримали акредитацію, але не знайшли грошей на поїздку. До речі, я – єдиний регіональний журналіст у делегації, всі інші – з Києва. Якщо на заході для видання це почесно – працювати на Олімпійських Іграх, то в нас спорт далеко не на перших ролях. А на відрядження потрібно 6-7 тисяч доларів. Довелося шукати спонсорів і меценатів. Це, перш за все, Сергій Максимов, Руслан Згривець, Олександр Павленко, Микола Грицай і Тігран Хачатрян, Олександр Дануца і Олексій Олейнік. Саме завдяки їм я поїду на Олімпійські Ігри».

Журналіст наголосив, що раніше йому завжди допомагали владні структури, але поки що все залишається на рівні перемовин із головою ОДА та міським головою. Підтримку вони обіцяли, але на момент пресконференції – не надали.

За словами Юрія Ілючека, його найбільшою мрією є взяти інтерв’ю в українського олімпійського чемпіона.

«Світові зірки розуміють, що для них важливо давати інтерв’ю, а ось, на жаль, наші спортсмени не зовсім… Якщо вони виступили вдало, вони роздаватимуть інтерв’ю, а якщо невдача – пройдуть повз тебе. Мені б хотілося взяти інтерв’ю після змагань в олімпійського чемпіона, як це сталося з Олександром Абраменком. Тоді мені здавалося, що це ми всі, вся наша команда стала олімпійськими чемпіонами. Дай Боже, щоб мені пощастило знову, адже шансів у нас не так багато…»

Читайте також: Успішні українці, “безпритульні” росіяни та міф про “корейську моркву”: Юрій Ілючек про візит на зимову Олімпіаду-2018.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар