Сьогодні кропивницька “Зірка” на виїзді зіграє з “Ворсклою”: представляємо суперника

матч "Зірка" - "Ворскла" у Кропивницькому 16.10.2016

Сьогодні, 18 березня, кропивницька “Зірка” у рамках 22-го туру Ліги парі-матч на виїзді зустрінеться з полтавської “Ворсклою”. Матч розпочнеться о 17:00.

Прес-служба “Зірки” традиційно знайомить уболівальників із суперником.

“ВОРСКЛА” ПОЛТАВА

Рік заснування: 1955.
Почесний президент: Костянтин Жеваго.
Головний тренер: Василь Сачко.
Веб-сайт: www.vorskla.com.ua
E-mail: office@ vorskla.com.uа

“Ворскла” перед матчем у Кропивницькому 16.10.2016

У середині 50-х років минулого століття в Полтаві була створена команда, котра захищала честь ДСО «Колгоспник». Свої виступи полтавчани розпочали в 1955 році, граючи в першості України серед колективів фізкультури. Наступного ж року команда з берегів Ворскли здобула свій перший трофей – Кубок УРСР. А у 1957 році наші сьогоднішні суперники здобули статус майстрів й отримали право виступати в класі «Б» союзного чемпіонату, де провели одинадцять сезонів. У 1965 році команда змінила назву на «Колос» і виступала під таким іменем до 1968 року, коли отримала нове ймення – «Сільбуд». Проте ця назва протрималася лише рік, і з 69-го року колектив став називатися «Будівельник». Тоді команда була середняком у змаганнях другої групи класу «А», а після реорганізації радянського футболу (у 1971 році) – учасником української зони радянської другої ліги.
Знаковим для полтавського футболу став 1974 рік. Новим наставником команди став Віктор Носов, а 7 травня у грі проти вінницького «Локомотиву», що завершився внічию з рахунком 1:1, свій перший гол забив 16-річний Іван Шарій – майбутній найкращий бомбардир «Ворскли» в історії. Проте вже наступного року Віктор Васильович поїхав до Донецька, а Шарій, який забив одинадцять м’ячів, був запрошений у київське «Динамо». Після того, як вони залишили команду, полтавчани не мали достатньо ресурсу, аби боротися за високі місця. Відтак, у 1976 році наші сьогоднішні суперники посіли лише 16-те місце, наступного року опустилися на 21-ше. Зрештою «Колос» (ця назва була повернута колективу в 1972 році) утратив статус майстрів у 1982 році, коли полтавчани посіли останнє, 24-те місце, в 6-й зоні другої ліги. Команда припинила своє існування, і більшість гравців перейшли до «Кооператора», котрий виступав у любительській першості України. Проте продовжувала працювати ДЮСШ «Колос», яка мали стати фундаментом для створення нової команди.
Взимку 1984 року полтавська команда, під назвою «Ворскла», була відроджена. Повернулося багато гравців колишнього «Колоса» й головною метою стало повернення до другої радянської ліги. Того ж року полтавчани пробилися до фінального турніру всеукраїнської першості серед колективів фізичної культури, але не змогли виграти його. Наступного року «Ворскла» поступилася у вирішальній грі охтирському «Нафтовику», а от у 1986 році – впевнено виграла аматорський чемпіонат УРСР і пробилася до другої ліги. Одразу ж колектив посів високе, як для новачка, дев’яте місце, а наступного року виборов срібло української зони. В останньому чемпіонаті СРСР, коли мали сформуватися учасники вищої і нижчої ліг незалежної України, полтавчани виступили досить невдало (19-те місце) і мусили починати свій шлях з першої ліги.
У сезоні 1995/96 років наші сьогоднішні суперники набрали рекордну кількість очок у першій лізі – 103, й оформили вихід до вищого дивізіону. У першому ж для себе сезоні в еліті українського футболу «Ворскла» здобула бронзові медалі. Це досягнення й досі залишається найбільшим у чемпіонатах країни. Успіх на внутрішній арені дозволив полтавчанам дебютувати в єврокубках. У попередньому раунді Кубка УЄФА колектив здолав ризьку «Даугаву», але згодом поступився бельгійському «Андерлехту». Наступного року команда не змогла пройти сито відбору Кубку Інтертото, а ще за рік вилетіла з Кубку УЄФА від португальської «Боавішти».
У сезоні 2008/09 років наші сьогоднішні суперники здобули Кубок України, перегравши у фіналі донецький «Шахтар», який напередодні фіналу виграв Кубок УЄФА. Переможний гол у тій зустрічі забив нинішній наставник «Ворскли» Василь Сачко. У сезоні 2011/12 років, подолавши три раунди кваліфікації, полтавчани вперше стали учасниками групового етапу Ліги Європи. Але українці в тій кампанії здобули всього два очки й не змогли пробитися до плей-офф. Після цього команда ще двічі намагалась подолати сито кваліфікації до ЛЄ, але не змогла зробити це вдало. У минулому сезоні перепоною стала словацька «Жиліна», а цього сезону – хорватська «Локомотива».

На внутрішній арені справи в команди нині також складаються не найкращим чином. «Ворскла» не змогла потрапити до першої шістки, адже в минулому турі, ведучи в рахунку 2:0, поступилась донецькому «Олімпіку» – 2:3. Голи за полтавчан забивали Дмитро Хльобас та Дмитро Загорулько.

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ
І в першій, і у вищій лізі вітчизняного футболу, а ще й в Кубку України перетиналися кропивницькі та полтавські футболісти між собою. 13 поєдинків в чемпіонатах України пройшли в основному за переваги «Ворскли», яка зуміла здобути 6 перемог, тоді ж як нічиїх було 3, а перемог «Зірки» – 3. Різниця м’ячів теж не на нашу користь – 12-16=-4.
Ще двічі шляхи команд перетиналися в Кубку України. Цікаво, що обидва рази колективи виступали в різних лігах. В 1995 році «Зірка НІБАС» грала у вищій лізі, а «Ворскла» в першій, і наші земляки перемогли в гостях 3:2. А в 2008 році вже полтавчани представляли Прем’єр-лігу, а наша команда лише розпочинала сходження аж з другої ліги. Впертий двобій в Кіровограді закінчився мінімальною перемогою гостей 1:0. Важливий внесок у перемогу «Ворскли» в тому матчі внесли гравець та екс-гравець «Зірки» Олексій Чичиков та Роман Локтіонов, які з’явилися на полі в другому таймі.
Набагато краще виглядають взаємовідносини для «Зірки» в чемпіонатах СРСР. З «Колгоспником», «Колосом», «Будівельником» та врешті-решт «Ворсклою», «Зірка» провела 40 ігор: 19 перемог, 12 нічиїх і всього 9 поразок, різниця м’ячів 53-34=+19.
Таким чином, в 55 офіційних матчах перевага поки що на боці «Зірки»: 24 перемоги, 15 нічиїх, 16 перемог полтавчан, різниця м’ячів 68-53=+15.
У матчі першого кола кропивничани в день народження клубу здолали полтавчан з рахунком 2:0. Голи на свій рахунок записали Джонатан Мойя та Роман Попов.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар