В Олександрії презентували «пацанський» проєкт

Журналіст, письменник і краєзнавець, очільник культурно-освітнього центру «Толока» у селі Попельнастому Валерій Жванко презентував в Олександрії свій проєкт «Наші пацани».

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт ZAMETKA.

 «Це стале словосполучення, яке в нашій свідомості означає – наші, з нашого двору, з нашого району, яких треба захищати. Нехай це трохи по-дитячому, але іншого способу донести до молоді, яка живе візуальними образами, немає», -розповідає письменник.

Чоловік виготовив презентаційні листівки на одній стороні яких розміщено фото героя на іншій його ім’я, прізвище та QR-код, за яким можна перейти та дізнатися про досягнення постаті. Перші листівки присвятили трьом відомим особистостям – науковцю Дмитру Чижевському, політичному діячу Панасу Феденку, та письменнику Леоніду Чернову.

Валерій Жванко обрав саме їх, адже усі троє жили в Олександрії та навчалися у чоловічій гімназії. Панас Феденко – друг Дмитра Чижевського, який бував у нього в гостях і написав фактично точні душевні спогади про нього. Леонід Чернов (Малошийченко) був молодшим за віком, але також навчався в Олександрійській чоловічій гімназії. На відміну від Чижевського, який закінчив її зі срібною медаллю, Леоніда відрахували  з неї. Але меморіальну дошку йому встановили  саме на будівлі цієї гімназії, де сьогодні працює аграрний технікум БНАУ.

Основою для карток послугували малюнки художниці Наталії Ткаченко. Пропозиція долучитися до проєкту надійшла влітку.  Роботи Наталії  із зображенням відомих олександрійців експонували на персональній виставці у художній галереї VashArt, а з 17 грудня творчі доробки художниці можна побачити у колишній бібліотеці ім.Чижевського, де тепер працює інформаційно-туристичний центр «Олександрія».

16dbaaab837c667f4917b69c3747e241.jpg

У майбутньому проєкт може бути продовжений і доповнений листівками з портретами та інформацією і про інших відомих олександрійців – Леоніда  Попова, Миколу Герасюту, Іллю Діброву, Петра Кошового тощо. Їх розповсюджуватимуть в закладах культури й кав’ярнях Олександрії.

Захід пройшов у ресторані Pizza Celentano за участі журналістів, краєзнавців, депутатів міської ради, співробітників бібліотечної системи та музейного центру.

Нагадаємо, Тамара Горіха Зерня поділилася таємницями своїх героїв і презентувала нову книгу.

Читайте такожВ Етнолабораторії «Баба Єлька» презентували книгу «Смачна Кропивниччина».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар