За участі “Баби Єльки” борщ внесли до списку культурної спадщини України

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

“Баба Єлька” долучилася до ініціативи ГО «Інститут культури України» щодо внесення борщу до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

За підтримкою до “Баби Єльки” звернувся автор ініціативи — кулінарний експерт Євген Клопотенко.

“Ми з дівчатами познайомилися з Євгеном під час відвідування ресторану “100 років тому вперед”. Коли він дізнався про кулінарний напрям в роботі “Баби Єльки”, поцікавився, чи трапляються нам під час експедицій різні рецепти борщу. Звісно, трапляються і ми всі ретельно записуємо для кулінарної збірки “Смачна Кіровоградщина”. Тож Євген запропонував нам долучитися до його “справи життя” — дослідження українського борщу і визнання цієї страви елементом нематеріальної культурної спадщини. Ми без вагань погодилися!”, — розповіла голова ГО “Баба Єлька” Інна Тільнова.

Члени Експертної ради при Міністерстві культури розглянули відповідне клопотання, підтримане громадськими організаціями з різних областей, і вирішили внеси культуру приготування борщу до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

«Ця ініціатива в мене з’явилася рік тому. Я зібрав однодумців: фольклористів, істориків, аналітиків, людей, які мають відношення до культурної спадщини. Ми об’єдналися в громадську організацією і пройшли нелегкий процедурний шлях. І сьогодні борщ вже в цьому списку»— зазначив  Євген Клопотенко.

Як наголосили в Мінкульті, це важливий крок в рамках підготовки номінації культури приготування борщу до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства UNESCO, яку здійснює “Інститут культури України”.

Читайте також: «Коли більше об’єднує»: як українці і поляки вчилися цінувати народну культуру

© Інститут культури України | Facebook
Поширити:

Залишити коментар:

коментар