“Безсюжетні” емоції Галичини: у Кропивницькому показали “Політ золотої мушки”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 12 квітня, кінорежисер Іван Кравчишин привіз у Кропивницький українську комедію “Політ золотої мушки”, зняту за мотивами збірки оповідань “Бурачковицькі хроніки” Богдана Волошина. У стрічці показується буденне життя Галичини. За словами автора, “Політ золотої мушки” не має сюжетної лінії, тож не варто тут шукати символізму – не перший план ставиться емоція.

Після кінопрокату стрічка вирушила мандрувати Україною – кінорежисер привіз своє творіння у і Кропивницький. Організатор зустрічі у місті на Інгулі, голова обласної організації “Просвіта” Олександр Ратушняк розповідає, що “Політ золотої мушки” вразив його одного літнього вечора – на фестивалі “Бандерштат”.

“В одну з ночей фестивалю був показ “Політ золотої мушки”. Це був кінотеатр під відкритим небом. Дуже гарна атмосфера. Ми – на карематах. Цей фільм мене дуже вразив. Також у ньому я побачив перегуки з фільмами Еміра Кустуріци, Івана Миколайчука”, –  на початку зустрічі розповів “історію знайомства” з фільмом Олександр Ратушняк.

Іван Кравчишин каже, що ідея створення фільму виникла ще у далеких 90-х, коли він, юний випускник театрального інституту, прочитав новели Богдана Волошина у львівській газеті “Ратуша”. Проте творець фільму наголошує, що фільм лише знятий за мотивами цих новел і не є їхньою екранізацією. Тож зараз читач і глядач може знайти багато відмінностей між фільмом і книгою. Поміж тим, “Політ золотої мушки” не має сюжетної лінії:

“Ми хотіли вивести глядача в площину емоції. Тому що, як правило, коли людина дивиться кіно головою, вона вже знає цей піде сюди, а потім той буде поганим, а потім цей поганий того хорошого переможе і в кінці має від того катарсис. У даному контексті хочеться просто, щоб ви зрозуміли, що це є емоція. І цю емоцію слід дивитися. Можливо, ви навіть не все зрозумієте у цьому фільмі і то буде дуже добре. Адже тут все так зроблено, щоб ви інколи відпочивали, інколи просто подивилися на гору і подумали, який красивий пейзаж. Тут не треба включати ніякі логічні смисли в голові, щоб зрозуміти: а що режисер хотів сказати в цьому фільмі, а що цей образ символізує. Та нічого він не символізує”, – розповідає про свій фільм Іван Кравчишин.

За словами режисера, глядач не повинен шукати у цій стрічці ніяких підтекстів, адже це фільм-відпочинок:

“Тому я би хотів, щоб ви просто дивилися фільм і не думали. Наприклад, коли приїздите в гори, ви ж не думаєте, а чого Бозя тут зробив таку складну логарифмічну лінійку, а що він цими смереками хотів сказати, а чого цей гуцул там стоїть… Не шукайте тут сюжетної лінії, бо її тут немає”, – додав творець стрічки.

Про українську комедію “Політ золотої мушки”, про музику, яку написав наш земляк Роман Дудчик, про гумор і емоції та про 25 подібних фільмів про життя регіонів України – дивіться у відео “Від PERSHої особи” згодом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар