Коли в Україні припиниться рейдерство і що буде з сільськогосподарською землею, яка належить державі?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 12 квітня, відбулося засідання Комітету економічної політики, під час якого члени Уряду прозвітували про свою роботу та відповіли на запитання народних депутатів. Засідання Комітету відбулося за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Зокрема, народний депутат України Станіслав Березкін порушив питання про використання мільйонів гектарів сільськогосподарської землі, яка належать державі. Як же Уряд планує розпорядитися цією землею?

За словами Міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового, врегулювати питання використання земель, які залишаються у державній або комунальній власності, має Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приватизації земель державних і комунальних них сільськогосподарських підприємств, установ та організацій (№6269), який був переданий до Верховної Ради 31 березня 2017 року. Ним передбачено прозоре розпаювання таких земель, встановлено єдиний і чіткий підхід отримання земельних паїв громадянами, які працювали на державних підприємствах. Сьогодні у власності держави знаходиться більше 10 мільйона гектарів землі, які можуть бути розпайованими.

Окрім цього, Станіслав Березкін озвучив на засіданні Комітету ще одну серйозну проблему для України – рейдерство. За “рейдерською схемою” рішення приймаються у судах Донецька, на окупованій території, а підтверджуються нотаріусами в Івано-Франківську. Міністр юстиції України Павло Петренко зауважив, що він знає про цей випадок.

«Ганебний старий випадок в українських реаліях. В кінці минулого року був прийнятий урядовий антирейдерський закон, який ввів кримінальну відповідальність усіх фігурантів рейдерства: реєстратора, заявника та вигодонабувачів. Їм загрожує від 8 до 10 років зі спецконфіскацією. Після прийняття цього закону кількість скарг та звернень зменшилася в десятки разів», – зазначив Міністр юстиції.

У 2017 році Міністерство отримало скарги про рейдерство по Кіровоградській, Миколаївській, Одеській областях та по місту Дніпро, але у попередні роки це було сотні звернень на місяць.

«Ті справи, про які ви говорили, треба доводити до кримінальної відповідальності і наказувати конкретних мародерів. По-іншому не можна назвати ні суддів (які виносять рішення щодо переділу власності), ні реєстраторів-нотаріусів (які фактично виконують функцію помічників-мародерів, коли за підробленими документами оформлюють право власності). Потрібні вироки судів щодо відповідальності тих, хто займається рейдерством. У цьому питанні ми дуже тісно співпрацюємо з Національною поліцією і Антикорупційним бюро. Коли рейдери сядуть за свої злочини в тюрму, іншим буде прикладом»,- сказав Міністр юстиції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар