Нардеп Торохтій з Кіровоградщини серед лідерів за кількістю помічників у ВРУ

Народний депутат із Кіровоградщини Богдан Торохтій (обраний від “Слуги народу”, член депутатської групи “За майбутнє”) серед лідерів за кількістю помічників у Верховній Раді. Йому допомагає 45 осіб – 32 людини на громадських засадах і 13 на платній основі.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією R&D центру YouControl.

Богдан Торохтій народився і проживав у Кропивницькому. Адвокат, юрисконсульт “Одеського зернового терміналу”, засновник і керівник ПП “Центр комплексної безпеки”, працював завідувачем юридичного сектору Державної інспекції сільського господарства в Кіровоградській області, а також юристом та завідувачем сектору в Управлінні державної служби ГУДС України у Кіровоградській області.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Слуга народу” №105 у списку як безпартійний. Є членом комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. У грудні 2023 року ввійшов до депутатської групи “За майбутнє”, врятувавши її від розпаду.

Серед його помічників у Верховній Раді – бізнесмен Акшин Юсіфов, який згадується в розслідуванні “Проектувати аеропорт на Закарпатті буде “дешева” фірма, створена за 2 місяці до тендеру”, яке у 2021 році провело медіа “Закарпаття онлайн” щодо зловживань при проведенні тендера на розробку проєктної документації з будівництва аеропорту на Закарпатті.

За інформацією розслідувачів, він має інтереси у сфері будівництва та є учасником низки компаній:

  • ТОВ “Мостобуд інвест”,
  • ТОВ “Ленд буд ЮА”,
  • ТОВ “Юпітер фінанс”,
  • Консорціум “Ленд буд проект ЮА”.

У 2019 році Торохтій звернувся до очільника КМДА Віталія Кличка з проханням забезпечити службовим житлом у Києві його 8 помічників.

У 2020 він отримував кoмпенсацію з бюджету на oренду житла, при цьому задекларувавши дохід у сумі 6,4 мільйони гривень. Того ж  року Кабмін розглядав кандидатуру Торохтія на посаду голови Кіровоградської ОДА, але так і не призначив його, бо нардеп не прийшов на засідання.

У 2023 році Торохтія виключили з фракції “Слуга народу” після розслідування журналістів Bihus.Info, які зафіксували, як нардеп і купує елітні авто і відпочиває на морі за кордоном під час воєнного стану. Оновила автопарк елітними автомобілями і його дружина, а також придбала квартиру та приміщення в курортній зоні Болгарії, квартиру і паркомісце в Києві.

Детальніше про це можна дізнатися у розслідуванні:

Загалом аналітики R&D центру YouControl проаналізували понад 6 тисяч теперішніх та колишніх помічників народних депутатів. Найбільше у 9 скликанні їх має “Слуга Народу”, в якій 235 членів фракції залучили 3269 помічників. А найменше підлеглих у позафракційних, в них на 19 депутатів 253 помічники.

А от Петро Порошенко з “Європейської Солідарності” має нуль помічників.

В середньому на одного нардепа сьогодні припадає 15 консультантів. У нинішньому парламенті серед помічників членів парламенту 3980 чоловіків (66%) проти 2047 жінок (34%). 4355 людей (72%) працюють на громадських засадах і лише 1672 осіб (28%) — на платній основі.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар