Депутат відштовхнув від мікрофону чоловіка, який вимагав заборонити використовувати червоно-чорний прапор у Кропивницькому

© скріншот із трансляції на каналі міськради в YouTube

Під час засідання сесії міськради депутат від ВО “Свобода” Сергій Капітонов перервав виступ кропивничанина Олександра Мєдвєдєва, який вимагав заборонити використовувати червоно-чорний прапор на адмінбудівлях у Кропивницькому та області. Чоловік заявив, що “під цим прапором Степан Бандера вчинив на Волині геноцид проти українців і поляків”. Після цих слів Сергій Капітонов назвав його мерзотником, відштовхнув від мікрофону, порвав листок із текстом, а потім жбурнув в обличчя промовця.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Після цього інциденту Олександр Мєдвєдєв додав, що “прапор вносить різні думки в суспільство” і попросив його не вивішувати на адміністративних будівлях.

Нагадаємо, 20 серпня 2016 року на центральній площі Кропивницького, воїни окремої роти 17 окремого мотопіхотного батальйону встановили червоно-чорний прапор. Також стяг майорить на площі перед будівлею міськради.

Повне відео виступу Олександра Мєдвєдєв можна подивитися нижче:

Як пише видання UaModna, наші предки слов’яни обожнювали свої знамена та вірили, що у часи військові вони стають святішими за ідолів. Ця традиція була відроджена Запорізьким козацтвом. Свій прапор там мали всі куріні й сотні. А також був загальний прапор Запорізького козацтва. І ось, докази того, що червоно-чорний прапор став побратимом жовто-блакитного вже в ті далекі та неспокійні часи – на своїй шедевральній картині “Запорожці пишуть листа…” Ілля Репін зобразив два прапори – жовто-блакитний та червоно-чорний! Ці стяги зображені не мимохідь, на них робиться своєрідний акцент, адже вони дублюються по обидві сторони від центру полотнища.

Прапори змотані, адже бойові дії не відбуваються. Якщо згадати, що консультантом Іллі Репіна під час написання даної картини був сам Дмитро Яворницький – відомий історик, дослідник українського козацтва, то стає зрозуміло, що помилка неможлива.

61102f36f68f4557a3f0101426c84e45.jpg

Вдруге червоно-чорний прапор починає активно використовуватись в Україні під час повстанської боротьби за незалежність членами ОУН та воїнами УПА. Часто відбувається підміна понять і завдяки старанням комуністичної номенклатури донині безліч людей вважає, що на ОУНівському прапорі чорна полоса має значення “смерть”, а червона – “вороги”. Це хибне трактування. Насправді ж однодумці Бандери та Шухевича вважали, що чорний колір зображує рідну землю, а червоний – кров борців, які захищають свою родючу чорну землю. Тобто, важливо – власну кров, а не кров ворогів чи “москалів”. У такому контексті стає зрозуміло, що цей прапор не можна вважати екстремістським, а тим паче забороняти у сучасному суспільстві його використання.

d1b39089cdcc6f5241e49d4b647992e2.jpg

У світлі Революції Гідності, котра підняла на боротьбу українське суспільство сьогодні, червоно-чорний прапор знову замайорів на флагштоках по всій державі та на Майдані Незалежності.

Читайте також: “Прапор червоно-чорний – це наше знамено…”. Яким був стяг УПА?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар