Путін натякнув на обмін українських моряків і затриманих росіян

© Крим Реалії

Президент Росії Володимир Путін заявив, що українських моряків, захоплених у Керченській протоці, можуть обміняти на росіян.

Про це він заявив на пресконференції за результатами саміту G20 в Осаці (Японія), пише УНІАН, передає Перша електронна газета.

“У нас є питання щодо деяких людей, які затримані в Україні”, – сказав Путін.

Окрім цього президент РФ назвав повернення делегації Росії до ПАРЄ провокацією, організованою  п’ятим президентом України Петром Порошенком.

Як йдеться у статті “Європейської правди”,  повернення Росії до ПАРЄ мало б війти в пакет зі звільненням моряків, так як між Заходом і РФ ще за часів президенства Петра Порошенка існував непублічний план, за яким звільнення полонених українських моряків та повернення кораблів за рішенням трибуналу ООН з морського права мало би бути частиною ширшої домовленості. Канцлер ФРН Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон поставили цей ультиматум перед українською стороною зараз, пiд час візитів Президента України до Парижа та Берліна, проте згоди Зеленського на цю оборудку вони не отримали.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року росіяни взяли в полон 24 українських моряків під час переходу на кораблях «Бердянськ», «Нікополь» та «Яна Капу» із Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Росіяни обстріляли катер «Бердянськ», яким керував Роман Мокряк (уродженець Кропивницького району). Екіпаж не зміг чинити опору агресору та був змушений здатися. 29 листопада 2018-го їх перевезли із Криму в Москву.

25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи. У Росії рішення трибуналу не визнають.

Нагадаємо, Росія не збирається виконувати вимогу трибуналу ООН про звільнення українських моряків.

Читайте також: запропонував своє життя в обмін на звільнення екіпажу: історія військовополоненого Романа Мокряка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар