Чого варто очікувати від тролейбусної міні-реформи у Кропивницькому

тролейбус “Дніпро" Т-103 № 2542 на вулицях м. Дніпро / фото transphoto

Наступного вівторка, 15 листопада, у Кропивницький прибуде перший із 20 нових тролейбусів. А до кінця року обіцяють, що дорогами міста курсуватимуть всі 20 куплених тролейбусів. Зараз КП “Електротранс” готує водіїв, шиє їм форму та планує розробити єдиний графік руху електротранспорту. 

Директор КП «Електротранс» Олександр Луценко розповів Першій електронній газеті про тролейбусну міні-реформу у Кропивницькому – чи справді їздити громадським електротранспортом містянам стане комфортніше.

Олександр Луценко Фото: Фотоінформ
Олександр Луценко Фото: Фотоінформ

З’являться нові маршрути

Загалом у тролейбусному парку КП «Електротранс» знаходиться 26 тролейбусів, але лише 11 з них належать комунальному підприємству. Інші вони орендують у ТОВ «Гранекс».

«Ми маємо договір з міською радою Кропивницького на 18 одиниць електротранспорту, які щодня повинні виїжджати на маршрут. Сподіваюся, що коли приїдуть нові тролейбуси, кількість транспортних засобів на дорогах Кропивницького збільшиться. Крім того, вже однозначно вирішено, що ми відкриємо нові тролейбусні маршрути – №9 (залізничний вокзал, центр, Старий автовокзал) та №7 (залізничний вокзал, центр, 5/5, Новий автовокзал, Лісопаркова, а назад – через вул. Євгена Чикаленка (колишня назва – Медведєва) на залізничний вокзал, центр)», – говорить Олександр Луценко.

Читайте також: Нові тролейбуси з’являться на вулицях Кропивницького ще в цьому році

Кадрове питання

На КП «Електротранс» не вистачає кадрів – у штаті є лише 34 водія, хоча повинно бути, як мінімум, 40.  Зараз в Одесі навчається ще 7 курсантів, оскільки у Кропивницькому немає навчального центру для підготовки водіїв тролейбусів.

 «Справа у тому, що свого часу ми відкривали навчальний центр, але на підготовку відповідних паперів пішло дуже багато часу – близько 1,5 року. Крім того, тоді була зовсім інша ліцензійна ситуація. Оскільки це було за часів «Єлисаветградської транспортної компанії», якої вже зараз не існує, нам треба знову збирати весь пакет документів та дозволів. Це дуже клопітка справа. І хоч зараз це дещо простіше, бо ми вже маємо досвід, але все одно це не дуже швидкий процес. Тому зараз майбутніх водіїв тролейбусів навчають в Одесі», – коментує Луценко.

Навчатися курсантам в Одесі треба півроку: 4 місяці освоюють теорію, 2 – практику.

«Ми намагатимемося зробити так, щоб ці 2 місяці практики курсанти проходили у нас.  Коли ми навчаємо людей у себе, то затрати на навчання нам компенсує центр зайнятості. Тому зараз підприємство повністю оплачує майбутнім водіям проживання, харчування та навчання в Одесі», – додає директор КП «Електротранс».

Середня зарплата водія тролейбусу – 4500 грн, тому з мотиваційною частиною проблем немає.

Європейські водії тролейбусів

КП «Електротранс» вже пошило літню форму для водіїв тролейбусів. Зараз чекають поки буде готова зимова. І літня, і зимова форми шиються за рахунок підприємства.

 «Поки ми зробили форму на літо – кепка, сорочка, блуза, фартух – прийшла зима. Зараз ми замовили светри з емблемами КП «Електротранс», жилети на флісі. Коли буде готове замовлення, поки що невідомо. Шиють форму у нас на підприємстві – у спеціальному цеху. Але у них настільки багато роботи, що вони трохи не встигають. Але все-таки, думаю, через тижні 2 у нас з’явиться нова зимова форма», – зазначає Олександр Луценко.

Розклад руху

Директор КП «Електротранс» обіцяє, щойно вони владнають питання з кількістю тролейбусів на маршруті, то розроблять розклад руху електротранспорту, який буде розміщено на зупинках.

«Ми давно вже обговорюємо потребу створення графіку руху тролейбусів, але поки що у Кропивницькому дуже багато маршрутних таксі. І коли ми до них звернулися, щоб вони дали нам розклад руху (щоб розробити свій розклад руху тролейбусів і вони не накладалися один на одного), то практично всі перевізники в один голос сказали, що це персональна інформація і вони не можуть нам її давати. Як на мене, вони відмовили через те, що їздять як хочуть. Також поки що невідомо, скільки буде тролейбусів на маршруті, але коли знатимемо – розробимо графік руху тролейбусів та вивісимо його на зупинках», – зазначив Луценко.

Читайте також: Кропивницьким курсує чарівний тролейбус, оздоблений малюнками старого міста

Поширити:

Залишити коментар:

коментар