Врятувати не можна залишити: як кропивничани дбають про внутрішньо переміщених осіб

З червня поточного року в Кропивницькому розпочала роботу громадська організація «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ», яка займається наданням безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним громадянам України з Криму та зони проведення антитерористичної операції.

Представник організації в Кіровоградській області, юрист Володимир Кудря розповів Першій електронній газеті про діяльність ГО “ДЕСЯТЕ КВІТНЯ” та про проблеми, які заважають ефективно вирішувати проблеми внутрішньо переміщених осіб.

Фото 1

Про проект

У результаті анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, і збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей, проблема внутрішнього переміщення громадян стала однією з найважливіших. На жаль, влада не завжди здатна, в силу різних факторів, ефективно і своєчасно вирішувати питання пов’язані з проблемами громадян, які були змушені покинути свої домівки і переміститись в інші регіони України. Це стало причиною порушення конституційних прав і свобод переселених громадян.

Громадська організація «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» стала на захист внутрішньо переміщених осіб та завдяки Проекту Данської ради у справах біженців «Соціально-правовий захист, життєзабезпечення та екстрена підтримка постраждалих від конфлікту груп населення південного сходу України», за фінансової підтримки OFDA (Відділ надання допомоги при надзвичайних ситуаціях) має змогу надавати безоплатну юридичну допомогу в Одеській, Миколаївській та Кіровоградській областях.

Про роботу в Кіровоградській області

Наша робота полягає в максимальному охопленні безкоштовною юридичною допомогою переміщених громадян, які проживають на території Кіровоградської області. Для цього є можливість виїзду у місця компактного проживання, а також у найвіддаленіші куточки області. Ми завжди готові допомогти і виїхати навіть до однієї людини, якщо вона потребує юридичної допомоги. Наша робота включає в себе надання юридичних консультацій, підготовка звернень, скарг, клопотань до органів влади, перенаправлення до відповідальних служб та установ, інформативне консультування в телефонному режимі та електронною поштою, адміністративне супроводження, допомога в отриманні чи відновленні документів.

Варто розуміти, що внутрішньо переміщені особи (таке визначення переміщених громадян міститься в Законі України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб») – це такі ж громадяни України і вони задля своєї безпеки були змушені покинути свої домівки, їм дуже важко знайти належну підтримку і навіть допомогу в нових умовах. Тому наша робота спрямована на те щоб максимально допомогти цим людям відстояти свої права, які вони мають на рівні з нами.

Для цього ми проводимо і просвітницькі заходи, колективні зустрічі, колективне і індивідуальне консультування.

Проблеми, з якими найчастіше звертаються переселенці

На сьогодні до нас індивідуально звернулось за юридичною допомогою близько 50-ти осіб. На колективних зустрічах в Кропивницькому та районах області побувало близько 30 осіб. Основні проблеми, які підіймають переміщені громадяни – це житлова проблема, працевлаштування проблеми із соціальними виплатами.

Зокрема, 14-15 липня у м. Дніпро відбувся Регіональний Форум  «Права людини внутрішньо переміщених осіб: національне та регіональне реагування» організований Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» спільно з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією. Серед більш ніж 140 учасників я був єдиним представником з Кіровоградщини. На Форумі обговорювалось якраз масове порушення прав і свобод переміщених осіб.

Фото 2

Представники Ради Європи гостро акцентували увагу на відсутності загальнонаціональної стратегії вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб та недостатню роботу влади у налагодженні процесів, які б сприяли покращенню ситуації.

Загальнонаціональна стратегія стала б головним інструментом вирішення проблеми забезпечення житлом, роботою, соціального захисту.

Представники громадських організацій акцентували увагу на дискримінаційних нормах законодавства України щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, говорилось про необхідність або скасування, або внесення серйозних змін до постанови Кабінету Міністрів України №365, яка ускладнила життя не лише переселенцям, позбавила багатьох із них пенсій та соціальних виплат, а й додала невиправданої роботи органам соціального захисту населення. Вже сьогодні видно, що процес реалізації цієї постанови досить ускладнений і несе в собі низку факторів для порушення прав переміщених осіб. Це право на свободу пересування, на особисте життя, на соціальний захист, право на пенсію. Тепер чиновники розчерком пера можуть відібрати у людини пенсію.

Система законодавчого регулювання вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб знаходиться на дуже низькому рівні. Коли приймаються суперечливі норми законодавства, а роз’яснень щодо порядку застосування цих норм або немає, або вони надходять із запізненнями на місяць-два, і в цей час відбувається масове порушення прав переміщених громадян, затримки із соціальними виплатами.

Також є проблема неправильного застосування законодавства, коли законодавство трактується не на користь людини, а на користь чиновників. Органи влади, у багатьох випадках, нехтують нормами спеціального Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який і є основним документом гарантії прав і свобод переселенців.

Іноді є проблеми у переміщених громадян, які швидко врегульовуються написанням аргументованого звернення з посиланням на законодавство. Часто не знання законодавства, не бажання розібратись, байдужість чиновників призводить до порушення прав людини. В таких випадках ми допомагаємо і нашим клієнтам і чиновникам.

Ти не один

За короткий час вдалося налагодити співпрацю з Радником Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб в Кіровоградській області, департаментом соціального захисту населення ОДА, Регіональним центром надання безоплатної вторинної правової допомоги в Кіровоградській області, деяким органами місцевого самоврядування. На жаль, не завжди в районах області готові йти на співпрацю, особливо управління соціального захисту, побоюючись скарг не погоджуються допомогти організувати зустрічі з переміщеними громадянами. В таких випадках я завжди раджу не порушувати прав цих людей і не бути байдужими до чужих проблем, тоді і скарг не буде.

Фото 3

Поширити:

Залишити коментар:

коментар