Вшановуючи подвиг кіровоградця Євгенія Тельнова, у Нацгвардії проведуть змагання гранатометників

На початку липня у Національній гвардії проводитимуться змагання на кращий гранатометний розрахунок (РПГ-7В) пам’яті героя АТО, бійця батальйону “Донбас” Євгенія Тельнова.

Свою вогневу майстерність матимуть змогу продемонструвати 13 команд з усієї України. Загальна кількість учасників близько 40 військовослужбовців.

Про повідомляє прес-служба Нацгвардії України.

Змагання будуть присвячені вшануванню подвигів військовослужбовця батальйону спеціального призначення (“Донбас”) Північного оперативно-територіального об’єднання гранатометника Євгенія Тельнова, який 29 серпня 2014 під час бою під Іловайськом знищив 2 одиниці броньованої бойової техніки незаконних збройних формувань. Був поранений в руку осколком міни, проте після реабілітації знову продовжив службу в зоні бойових дій.

 Із самого початку проведення антитерористичної операції на сході України солдат Євгеній Тельнов (позивний «Вусач») вступив на службу у батальйон «Донбас» добровольцем. На той час йому вже було 52 роки. Таке рішення прийняв, бо жив, маючи девіз: «Не треба сидіти і чекати на когось, а потрібно самому вставати і щось робити!» Пройшов Артемівськ, Попасну, Іловайськ.

 «Мене дуже часто запитують, – розповідав Євгеній Львович, – «навіщо я туди пішов у п’ятдесят два роки». Мене, чесно кажучи, це питання не перестає дивувати. Якщо не я, то хто? Наші діти? Якщо кожен буде думати: «мене це не стосується», «мені це не потрібно», – то скоро чужі війська будуть стояти під Кіровоградом»

15 лютого 2015 року поблизу села Широкиного Донецької області, в умовах поганої видимості колона одного з підрозділів батальйону  «Донбас» натрапила на ворожий блокпост і потрапила у засідку. Перша бронемашина була підбита. Представники незаконних збройних формувань відкрили щільний вогонь по військовослужбовцям батальйону. Солдат Тельнов під час бою мужньо відбивав атаку і навіть врятував важко пораненого однополчанина із позивним «Авер», витягнувши його з-під шквального обстрілу. Вступаючи в бій на дуже близькій відстані, Євгеній Львович допоміг евакуювати інших бійців в укриття. Проте, того дня під час бою він загинув смертю героя.

 Сам боєць з позивним «Авер» так згадував ті страшні події, коли колону почали обстрілювати, підрозділ почав розосереджуватись та відстрілюватись:

 «Я лежав поранений із закривавленою рукою і думав що мене залишили, так як я був останній до блокпосту. Я лежав і думав, що моя місія в цій війні закінчена. Навколо мене рвалися міни, гранати АГС і РПГ. Кулеметник і снайпер ні на секунду не переставали вести вогонь. Поруч КрАЗ, з якого я стрибнув, а в цьому КрАЗі знаходився мій друг. Йому снайпер потрапив прямо в ліве око. Я лежав години півтори. І раптом почув голос знайомий: це був «Вусач». Він кричав: «Хто залишився попереду?». Ви не повірите, який я був радий цьому голосу. Я закричав, що я ще живий, але йти не можу, на що він відповів: «Лежи, я йду!» Йти потрібно було метрів 100. Я кричав: «Не потрібно працює снайпер і ПКМ.» І дивлюся, а він наближається до мене навприсядки. Я не знаю, звідки у мене взялися сили, я поповз йому назустріч. Коли ми зустрілися, він взяв мене підхопив і почав, відстрілюючись, тягти назад. Назустріч бігли інші хлопці. Вони посадили мене в БТР і відправили в тил. По приїзду в госпіталь, я дізнався, що «Вусач» загинув. Я клянусь всім що у мене є, що я його не забуду. Він врятував мені життя. Спи спокійно і нехай тобі буде пухом земля. Слава Героям!”

 25 лютого 2015 року кіровоградці проводили в останню путь свого земляка, Героя, бійця батальйону “Донбас” Євгенія Тельнова. Тоді попрощатися з бійцем прийшли близько півтисячі містян.

 Указом Президента України від 25 березня 2015  № 176 Євгеній Тельнов нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

 А 21 серпня 2015 в ЗОШ №17 у Кіровограді було відкрито меморіальну дошку в пам’ять про загиблого солдата Тельнова.

Командувачем Національної гвардії України направлено подання Президентові України про присвоєння солдату Євгенію Тельнову звання Героя України за зразкове виконання службово-бойових завдань, особисту мужність та героїзм.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар