Вулиці некомуністичного Кіровограда. Вулиця Ігіта Гаспаряна

Перша електронна газета продовжує знайомити кіровоградців з видатними постатями, на честь яких цього року було перейменовано ряд вулиць нашого міста. Цього разу ми познайомимо вас із постаттю Героя, загиблого в АТО, старшого солдата ЗСУ Ігіта Гаспаряна, на честь якого було перейменовано вулицю Воровського.

Воровський Вацлав Вацлавович, ім’я якого раніше носила вулиця, був російським революціонером польського походження, літературним критиком, одним з перших радянських дипломатів. 19 лютого 2016 року, постановою міського голови цю вулицю було перейменовано на вул. Ігіта Гаспаряна.

Гаспарян Ігіт Сагателович (позивний «Армані») – народився 8 березня 1986 р. у м. Бобринець, Кіровоградської області.

Етнічний вірменин, друзі звали його Ігорем. Закінчив Бобринецький технікум ім. В. Бобрика. Брав активну участь в художній самодіяльності, аматорському спорті.

В часи війни — доброволець, з квітня 2014-го — старший солдат, стрілець, 17-го oкремого мотопіхотного батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади.

10 лютого 2015-го загинув на блокпосту поблизу міста Горлівка під час атаки російських збройних формувань — відстрілювався, смертельно поранений пострілом з гранатомета, тоді ж загинув сержант Вадим Харті.

Похований 13 лютого в селі Червонопілля, Бобринецького району. Без Ігіта лишилися дружина та двоє неповнолітніх дітей.

Указом від 13 серпня 2015 року, за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Президент України П.Порошенко відзначив Ігіта Гаспаряна орденом “За мужність” 3 ступеню посмертно.

Вірменська діаспора Кіровоградщини на чолі з  Тіграном Хачатряном наполегливо домагалася, аби одну з вулиць обласного центру перейменували на честь Ігіта Гаспаряна – вірменина і мужнього воїна, який віддав життя за мир в Україні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар