Я з “Полонії”: як польській общині живеться на Кіровоградщині

Гостинна кіровоградська земля прихистила на своїх теренах представників багатьох національностей. Одним з найчисельніших національно-культурних товариств є об’єднання поляків Кіровоградщини «Полонія» імені Кароля Шимановського.
З проханням докладніше розповісти про особливості й напрями діяльності польської общини Кіровоградщини, Перша електронна газета звернулися до її голови – мистецтвознавця Олександра Полячка.

Кор.: Коли була заснована община? Скільки людей входять до її складу?

Олександр Полячок: Заснована община була у 1997-му році. Офіційно ми називаємось “Об’єднання  поляків  Кіровоградщини  “Полонія” ім. К. Шимановського”, але, згідно з нашим Статутом, членом нашої організації може бути кожен бажаючий віком від 14-ти років. Тому кількість одразу була досить великою, хоча більшість людей мала або досить віддалене  польське коріння, або навіть взагалі його не мала. Просто ці люди були не проти заснувати польське товариство. Тому відразу кількість була близько 100 осіб, а зараз вже близько 200. До того ж зараз на Кіровоградщині стало значно більше людей, які мають польське походження, у декого навіть є документальне підтвердження. У нас є близько 30 осіб, які мають “карту поляка”, що видається або особам, які мають документи про своє походження, або не менше 3-х років активно брали участь у нашій організації і знають польську мову.

Кор.: Людей яких професій об’єднує “Полонія”?

Олександр Полячок: Участь у нашій організації, в першу чергу, беруть ті, хто пов’язаний зі сферами культури і освіти. Хоча серед нас є і лікарі, і будівельники, і представники інших професій.

До нас приходять люди, які або шукають своє польське коріння і цікавляться власним минулим, або почули десь про нашу громаду, або побували на одному з наших заходів. Приходять і ті, хто цікавиться сучасними можливостями, які відкриваються для навчання чи працевлаштування у Польші (хоча наша організація у жодному разі не займається ні працевлаштуванням, ні допомогою у вступі до навчальних закладів). Вони розуміють, що маючи польське коріння чи знаючи польську мову, можна отримати кращі умови для роботи. Когось приводять друзі чи родичі. А деякі люди хочуть просто спілкуватися, дізнаватись щось нове, вивчати польську мову, без прагматичних цілей.

Кор.: Які основні напрямки роботи «Полонії»?

Олександр Полячок: Перше – це цілий комплекс завдань, пов’язаних з пропагандою внеску, який зробили наші видатні земляки польського походження у розвиток Кіровоградщини. Наприклад, у Олександрівці, як і в Кіровограді, встановлена меморіальна дошка Міхалу Грабовському. Багато статей і виставок щодо його творчості організував Василь Білошапко – місцевий краєзнавець, який також є членом нашого товариства. Тобто ми, зокрема, вивчаємо всі джерела і матеріали стосовно їх біографії і творчості, виступаємо на конференціях. Проводимо й наукові конференції соціального спрямування: у 2007 році, з ініціативи  учасника “Полонії” Віталія Плінського на базі КДПУ ім. В. Винниченка була проведена конференція “Польська родина на Україні”. У 2006-му році видали збірку “Поляки на Кіровоградщині”.

Взагалі, наше товариство з самого початку носило ім’я видатного земляка Кароля Шимановського і тісно пов’язане з його діяльністю. Крім Кароля Шимановського з нашим краєм тісно пов’язані долі ще 3-х польських письменників. Один з них, Міхал Хороманський, народився у Єлисаветграді і позаминулого року було встановлено одразу дві меморіальні дошки на будинках, які пов’язані з Хороманським: на приміщенні колишньої чоловічої гімназії (нині тут знаходиться штаб та інші підрозділи ДСНС України – ред.) і на будинку по вулиці Михайлівській (колишня вул. Кірова – ред.). Щоправда не на саме тому будинку, у якому жив письменник, оскільки той будинок зруйнований, а на найближчому до того місця. У тій же чоловічій гімназії вчився Ярослав Івашкевич, ще один відомий польський письменник. А в Олександрівці жив і працював польський письменник та краєзнавець Міхал Грабовський. Це з найбільш видатних поляків, які пов’язані з Кіровоградським краєм. Але все ж, серед всесвітньо знаних безперечно, Кароль Шимановський.

Кор.: Розкажіть про ваші музичні фестивалі.

Олександр Полячок:  Щороку ми проводимо фестивалі імені Кароля Шимановського спільно з одноіменним музеєм музичної культури (останні 4 роки Олександр Полячок є директором цього музею – ред.), а до цього вони проводились виключно силами польської громади. На фестивалях виступають артисти з України і закордонні гості, щороку звучить музика Шимановського. На жаль, останні два роки, зі зрозумілих причин, ми не можемо запрошувати закордонні колективи.

У музичній школі № 1 є виставка присвячена видатному польському композиторові, а от сам будинок, у якому планується відкриття повноцінного музею (по вулиці Гоголя, 42), ще потребує завершення капітального ремонту.

Кор.: Минулого року кіровоградці писали всеукраїнський диктант з польської мови. Багато людей долучилося до акції?

Олександр Полячок:  Так. Кіровоград став одним з 10 міст, яким було дозволено взяти участь у загальноукраїнському диктанті з польської мови. Диктант також могли проводити інші міста, але поза конкурсом. Троє переможців цього конкурсу вибороли можливість поїхати до табору “Школа молодого лідера”.

І діти, і дорослі, і найдоросліші: для усіх вікових категорій є доволі багато навчальних груп і майже кожного дня тут (інтерв’ю проводилось у навчальному класі при костелі – ред.) проходять навчання. Наша організація об’єднує людей різного віку. Наприклад, найстаршим учасником диктанту був 68-літній чоловік, який отримав спеціальне заохочення. Згідно з українським законодавством, офіційне членство у ГО дозволене з 14-ти років, але у наших заходах беруть участь і молодші діти, щоправда, разом з батьками.

Кор.: А до Польщі часто їздите?

Олександр Полячок: Ми неодноразово влаштовували туристично-пізнавальні подорожі до Польші: відвідали декілька регіонів цієї крани. Зокрема побували у першій столиці Гнєздові, у другій столиці – Кракові, у духовній столиці – Честохові, відвідали офіційну столицю Варшаву і рідне місто Шопена – Желязна Воля. Відвідали з дружнім візитом і Закопане, у якому знаходиться музей (єдиний у Польщі!) Кароля Шимановського.

Кор.: З якими місцевими організаціями взаємодієте найтісніше?

Олександр Полячок: Раз на 2 роки проводиться тиждень національних культур Кіровоградщини, який організовує обласний центр народної творчості і обласне управління культури. “Полонія” бере у ньому участь від самого заснування цього фестивалю, тобто вже більше 10-ти років. Проте, інколи ми контактуємо безпосередньо з іншими общинами, відвідуємо їх урочисті заходи.

Польська громада, тісно співпрацює з ОУНБ ім. Д. І. Чижевського, де є наш культурний центр, у якому проводяться зустрічі. Тобто це один з наших майданчиків, на якому ми співпрацюємо постійно.

У 11-му колегіумі проводиться доволі багато  заходів, оскільки там  польська мова викладається як факультатив.

Кор.: Які заходи проводяться польською общиною?

Олександр Полячок: У наступному році наше товариство відзначатиме своє  20-річчя, тому вже склалися певні традиції. Крім фестивалю Кароля Шимановського і відзачення Днів національних свят, ми святкуємо Різдво, День Святого Миколая і проводимо оплаткові зустрічі (традиційні у Польщі зустрічі співробітників чи членів певного товариства – ред.). До Дня Незалежності Польщі проводили концерт, на який запрошували колективи польських товариств з інших міст України. До нас приїздили з Києва, Білої Церкви, Житомира. У минулому році проводили конкурс малюнків, а також разом з міським управлінням освіти – конкурс читців польської поезії. До речі, наші учасники конкурсу читців беруть участь у всеукраїнському етапі, який проходить у Києві, і майже завжди стають лауреатами і отримують дипломи з відзнакою.

У 2015-му році вперше проводилась олімпіада з польської мови серед учнів загальносвітніх шкіл. Щороку відбувається щось особливе. Сподіваємось що і загальноукраїнський диктант з польської мови стане нашою традицією.

Найближчий захід – Товстий четвер, який проводиться напередодні посту. Захід для жінок і дівчат готується за польськими традиціями. Вчителька польської мови готує його з найбільш досвідченою групою, у якій люди відвідують заняття вже кілька років. У цьому році також  відбудеться свято пончиків – 7 лютого.

Кор.: Розкажіть про плани щодо подальшого розвитку товариства.

Олександр Полячок: Головне завдання: сприяти завершенню ремонту меморіального будинку ім. Кароля Шимановського. Це буде певна реконструкція, з облаштуванням у ньому не тільки музею видатного композитора, а й польського культурного центру. Мріємо, щоб у нас був  повноцінний польський культурний центр.

Що ж до усьому іншого – “Полонія” має й так доволі насичену діяльність, а життя кожного разу щось підказує і підкидає нові ідеї.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета.  Фото надані Олександром Полячком

Поширити:

Залишити коментар:

коментар