Страви з помідорів на будь-який смак: кулінарна добірка

Помідори – універсальний овоч, з якого можна приготувати сотні різних страв: легкі салати, ароматні соуси, ситні гарячі страви та навіть закуски до святкового столу.

Перша електронна зібрала для вас добірку рецептів, які урізноманітнять щоденне меню вашої родини.

В’ялені помідори

rsrlmw-c3x2x50px50p-up-62e0727143d2f051babd8aa84cad0f6a

В’ялені помідори дуже популярні в Італії. Цей спосіб приготування максимально розкриває смак помідорів, роблячи його вишуканим. В’ялені помідори додають в салати, використовують як начинку для пирогів або просто їдять з хлібом. Для в’ялення використовують овальні помідори “сливки” і видаляють м’якоть з насінням (але за бажанням м’якоть можна залишити).

Інгредієнти:

• Помідори – 600 г.
• Оливкова олія нерафінована – 100 г.
• Сіль.
• Цукор.
• Сухий розмарин.
• Часник – 2 зубчики.

М’ясисті помідори розрізати на четвертинки, видалити м’якоть з насінням. Викласти на деко з пергаментом. Всі помідори злегка посолити. Якщо сорт не солодкий, то злегка присипати цукром. Поставити в розігріту до 130 градусів духовку і залишити на 6-8 годин. З помідорів повинна виділитися вся волога. Періодично відкривати дверцята духовки і випускати пар.

У підготовлену банку влити на дно трохи оливкової олії, додати кілька гілочок розмарину і пару тонких скибочок часнику. Викласти шар в’ялених томатів. Потім знову покласти розмарин і часник і шар томатів. Заповнити банку до кінця і влити решту оливкової олії. Закрити кришкою. Зберігати 6 місяців. Томати будуть готові через 2 тижні.

Гарнір з кус-кусу з соусом зі свіжих помідорів

image-16

Інгредієнти:

• Окріп 1,75 склянки
• Кус-кус 1 склянка
• Оливкова олія 1 ч. л.
• Сіль 1/2 ч. л.
• Чорний мелений перець 1/2 ч. л.
• Квасоля біла консервована 400 г
• Сир фета 1/4 склянки
• Кедрові горішки (смажені) 2 ст. л.
• Базилік свіжий (рубаний) 2 ст. л.

Для соусу:
• Помідори свіжі 600 г
• Базилік свіжий 1/2 склянки
• Оливкова олія 2 ст. л.
• Часник (подрібнений крізь прес) 2 зубчики
• Сіль 1/2 ч. л.
• Чорний мелений перець 1/2 ч. л.

Приготування

Приготуємо томатний соус. У велику миску скласти різані помідори, базилік і часник, посипати сіллю і перцем і полити оливковою олією, добре перемішати. Відставити миску з соусом.

У великій сотейник насипати кус-кус, сіль, перець, налити олію, і залити окропом. Накрити сотейник і залишити при кімнатній температурі хвилин на 5, до готовності кус-кусу, а потім розпушити його виделкою, ввести квасолю, сир, кедрові горішки і базилік.
Подавати гарнір з кус-кусу з томатним соусом.

Горбуша, запечена з помідорами

image-15

Інгредієнти:
• Горбуша 1 шт.
• Цибуля ріпчаста 2 шт.
• Помідори 3 шт.
• Кетчуп 1 ст. л.
• Майонез 2-3 ст. л.
• Лимонний сік 1 ст. л.
• Сіль за смаком
• Рослинна олія 1-2 ст. л.

Приготування

Горбушу нарізати на стейки, посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися. Тим часом нарізати кубиками помідори. Можна і кружечками. Цибулю нарізати півкільцями і заправити сумішшю кетчупу та майонезу.

Форму для запікання змастити олією і укласти шарами: рибу, помідори і цибулю. Рідини ніякої додавати не треба, бо помідори і цибуля дадуть достатньо соку, щоб рибка не підгоріла.

Поставити в розігріту духовку і запікати хвилин 40 при температурі 180 градусів. Через 40  хвилин  рум’яна, ароматна рибка готова. На гарнір до запеченої горбуші з овочами можна подати картоплю.

Гратен з помідорів

image-14

Інгредієнти:
• Помідори сливки 350 г
• Сухарі 0,25 склянки
• Сир пармезан тертий 0,25 склянки
• Цибуля ріпчаста 1 шт.
• Часник 1 зубок
• Оливкова олія 4 ч. ложки
• Цукор 1/8 ч. ложки
• Чебрець сушений 1/8 ч. ложки
• Сіль
• Перець чорний мелений

Приготування

Помідори очистити від шкірки і нарізати кружальцями завтовшки 0,6 см. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Часник подрібнити. Розігріти духовку до 210 градусів. Змішати в мисці помідори, 0,5 ч. ложки солі і цукор, відкласти на 30 хвилин.

Змішати сухарі, пармезан, 2 ч. ложки олії, 1/8 ч. ложки солі і дрібку перцю. Розігріти олію, що залишилася на пательні на середньому вогні. Викласти цибулю, готувати її до м’якості, приблизно 5 хвилин. Додати часник і чебрець, прогрівати 30 секунд.

Розподілити суміш цибулі на дні форми для запікання розміром 20х13 см. Перекласти помідори на сито, аби витекла зайва рідина. Викласти помідори рівним шаром у форму, посипати дрібкою перцю.

Поставити форму з помідорами в духовку на решітку трохи нижче середини духовки, запікати 15 хвилин, до м’якості. Посипати помідори сухарями з сиром, переставити запікати на рівень трохи вище середини духовки на 10 хвилин.

Запіканка зі цвітної капусти з помідорами

image-13

Інгредієнти:
• Капуста цвітна 1 кг
• Помідори 400 г
• Молоко 250 мл
• Сир 200 г
• Яйця 4 шт.
• Масло вершкове 20-30 г
• Сіль 1-1,5 ч. л.
• Перець чорний мелений

Приготування

Цвітну капусту розібрати на окремі суцвіття. Помити. Помідори дрібно нарізати. Закип’ятити воду, посолити (1-1,5 ч.ложки). Капусту відварити до м’якого стану в підсоленій воді (10-15 хвилин при слабкому кипінні).

Яйця збити з молоком. Сир натерти на дрібній тертці. Форму змастити маслом. Включити духовку. У змащену жиром форму укласти ряд цвітної капусти (половину від усієї капусти). Потім ряд дрібно порізаних помідорів.

Зверху покрити решту капустою. Все залити яйцями, збитими з молоком, покласти шматочки вершкового масла. Посипати тертим сиром, поперчити і запекти в розігрітій до 190 градусів духовці до золотистого кольору (30-35 хвилин).

Суп гаспачо з помідорів, огірків і болгарського перцю

image-12

Інгредієнти:
• Перець болгарський червоний 2 шт.
• Помідори свіжі 450 г
• Огірок (різаний) 1 1/2 склянки
• Цибуля зелена 1/2 склянки
• Базилік свіжий 1/4 склянки
• Петрушка свіжа 1/4 склянки
• Часник (подрібнений) 1 зубок
• Оливкова олія 1/4 склянки
• Свіжий лимонний сік 1/4 склянки
• Вода 1 склянка
• Сіль
• Чорний мелений перець
• Базилік і петрушка

Приготування

Включити духовку для попереднього розігріву до 210 градусів. Деко застелити фольгою і викласти на нього болгарський перець, смажить в духовці протягом 25 хвилин, до дуже м’якого стану.

Потім дістати перець з духовки, покласти в каструлю і накрити кришкою. Через 20 хвилин дістати перець з каструлі, видалити плівку і насіння. М’якоть дрібно порізати.

У чашу кухонного процесора скласти болгарський перець, помідори, огірок, зелену цибулю, 1/4 склянки базиліка, 1/4 склянки петрушки і часник. Дрібнити до утворення однорідної маси. Ввести в чашу лимонний сік і оливкову олію. Перелити гаспачо з помідорів у велику миску, ввести воду, сіль і чорний мелений перець.
Накрити миску і поставити гаспачо з помідорів в холодильник для охолодження на 1 годину. Подавати гаспачо в порційних тарілках, посипавши зеленню (за бажанням).

Крем-суп з запечених баклажанів з помідорами

image-11

Інгредієнти:
• Баклажани 450 г
• Помідори 240 г
• Лук-порей 320 г
• Часник 1 зубчик
• Вершки 100 мл
• Олія 1 ст. ложка
• Сіль
• Перець чорний мелений
• Трави прованські
• Горіх мускатний тертий
• Петрушка свіжа

Для овочевого бульйону:
• Цибуля 80 г
• Морква 60 г
• Олія 1 ст. ложка
• Петрушка свіжа 2-3 гілочки
• Вода 600 мл

Приготування
Увімкніть духовку і розігрійте до 180 градусів. У баклажанах зробіть кілька проколів за допомогою ножа або виделки.

Кожен баклажан загорніть у фольгу і запікайте в духовці 30-60 хвилин в залежності від розміру. Готові баклажани відкладіть. Для овочевого бульйону почистіть і крупно наріжте моркву і цибулю.

Розігрійте олію, додайте моркву з цибулею і обсмажте, помішуючи. Овочі мають добре підрум’янитися. Влийте воду і додайте гілочки петрушки. Доведіть до кипіння. Варіть на слабкому вогні під кришкою 30 хв. В каструлі з товстим дном розігрійте олію.

Часник дрібно наріжте. Білу частину цибулі-порею наріжте півкільцями і обсмажте разом з часником 3-4 хв. З помідорів видаліть шкірку. Для цього на кожному помідорі зробіть хрестоподібний надріз. Обдайте помідори окропом і відразу помістіть в крижану воду. Після цього шкірка легко зніметься.

М’якоть наріжте невеликими шматочками і додайте до цибулі. З печених баклажанів видаліть шкірку і наріжте скибочками середнього розміру. Додайте до решти овочів. Залийте гарячим бульйоном і варіть суп 7-8 хвилин. Додайте сіль, чорний мелений перець, прованські трави і мускатний горіх.

Збийте суп блендером до отримання однорідної маси. Влийте вершки і поставте каструлю на вогонь. Помішуючи, доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Зніміть з вогню.

Подавайте суп-пюре з запечених баклажанів з помідорами гарячим, доповнивши за бажанням свіжою нарізаною петрушкою.

Салат з помідорів з макаронами, сардинами і оливками

image-10

Інгредієнти:
• Сардини 1 баночка
• Помідори 180 г
• Макарони 100 г
• Цибуля ріпчаста 50 г
• Оливки 10 шт.
• Оливкова олія 2 ст. ложки
• Сік лимонний 1 ст. ложка
• Сіль за смаком
• Перець чорний мелений

Приготування

Відварити макарони в підсоленій воді згідно з інструкцією. Сардини вийняти з банки і розділити їх виделкою на невеликі шматочки. Нарізати цибулю тонкими півкільцями. Оливки нарізати кільцями. Петрушку і базилік дрібно порубати.

Відкинути макарони на друшляк. Потім перекласти макарони в миску. До макаронів додати сардини. Викласти нарізані оливки, цибулю і зелень. Помідори нарізати часточками і додати до салату. Приправити салат чорним меленим перцем, полити оливковою олією і скропити лимонним соком.

Акуратно перемішати салат в мисці. Салат з помідорів, з макаронами, сардинами і оливками готовий. Розкласти салат по тарілках і подавати.

Хрін із помідорами на зиму

1718286194-4166

Інгредієнти:

• помідори – 2 кг;
• корінь хрону – 200-250 г;
• часник – 200 г;
• сіль – 2 стол. л.;
• цукор – 0,5 чайн. л.;
• спеції за смаком – мелений чилі, духмяний перець, мускатний горіх.

Приготування

Півлітрові банки заздалегідь промийте і простерилізуйте. Найзручніше це робити в мікрохвильовці. Помідори вимийте та крупно наріжте. За бажанням їх можна очистити від шкірки – для цього обдайте овочі окропом. Хрін почистіть від шкірки та крупно наріжте.

М’якоть помідорів подрібніть блендером або м’ясорубкою. Те ж саме зробіть із коренем хрону. Часник натріть на тертці або пропустіть крізь прес. Змішайте хрін із томатним соком і тертим часником. Всипте сіль, трохи цукру й улюблені прянощі. Залиште закуску на 40-60 хвилин, щоб спеції розчинилися.

Розлийте хрін із томатами по банках. Закривати рекомендується металевими, а не пластиковими кришками – вищий шанс, що закуска не заграє. Зберігати соус можна тільки в холодильнику протягом 6-9 місяців.

Кетчуп з помідорів і яблук

d0a426b88ff5d3be89e281a066a9c93b

Інгредієнти
• Помідори 3 кг.
• Яблук 0,5 кг.
• Цибуля 250 г.
• Сіль 1,5 ст. л.
• Цукор 1,5 ст.
• Оцет яблучний 50 мл.
• Мелений чорний, червоний за смаком

Приготування
Помити яблука і помідори, цибулю очистити. Зняти шкірку з яблук і помідорів. Порізати всі овочі невеликими шматочками.

Ставимо варитись, поки цибуля не стане м’якою (приблизно 20 -30 хвилин).
Подрібнити блендером варені овочі, додати сіль, перець, оцет та продовжувати варити до бажаної густоти, приблизно хвилин 50. Не забувайте помішувати.

Приготувати півлітрові банки для консервації: добре помити та простерилізувати.
Готовий кетчуп зняти з вогню, розлити по банках та закрутити металевими кришками.

Нагадаємо, смачні огірки на зиму: готуємо за перевіреними рецептами

Поширити:

Залишити коментар: