
Помідори – універсальний овоч, з якого можна приготувати сотні різних страв: легкі салати, ароматні соуси, ситні гарячі страви та навіть закуски до святкового столу.
Перша електронна зібрала для вас добірку рецептів, які урізноманітнять щоденне меню вашої родини.
В’ялені помідори
В’ялені помідори дуже популярні в Італії. Цей спосіб приготування максимально розкриває смак помідорів, роблячи його вишуканим. В’ялені помідори додають в салати, використовують як начинку для пирогів або просто їдять з хлібом. Для в’ялення використовують овальні помідори “сливки” і видаляють м’якоть з насінням (але за бажанням м’якоть можна залишити).
Інгредієнти:
• Помідори – 600 г.
• Оливкова олія нерафінована – 100 г.
• Сіль.
• Цукор.
• Сухий розмарин.
• Часник – 2 зубчики.
М’ясисті помідори розрізати на четвертинки, видалити м’якоть з насінням. Викласти на деко з пергаментом. Всі помідори злегка посолити. Якщо сорт не солодкий, то злегка присипати цукром. Поставити в розігріту до 130 градусів духовку і залишити на 6-8 годин. З помідорів повинна виділитися вся волога. Періодично відкривати дверцята духовки і випускати пар.
У підготовлену банку влити на дно трохи оливкової олії, додати кілька гілочок розмарину і пару тонких скибочок часнику. Викласти шар в’ялених томатів. Потім знову покласти розмарин і часник і шар томатів. Заповнити банку до кінця і влити решту оливкової олії. Закрити кришкою. Зберігати 6 місяців. Томати будуть готові через 2 тижні.
Гарнір з кус-кусу з соусом зі свіжих помідорів
Інгредієнти:
• Окріп 1,75 склянки
• Кус-кус 1 склянка
• Оливкова олія 1 ч. л.
• Сіль 1/2 ч. л.
• Чорний мелений перець 1/2 ч. л.
• Квасоля біла консервована 400 г
• Сир фета 1/4 склянки
• Кедрові горішки (смажені) 2 ст. л.
• Базилік свіжий (рубаний) 2 ст. л.
Для соусу:
• Помідори свіжі 600 г
• Базилік свіжий 1/2 склянки
• Оливкова олія 2 ст. л.
• Часник (подрібнений крізь прес) 2 зубчики
• Сіль 1/2 ч. л.
• Чорний мелений перець 1/2 ч. л.
Приготування
Приготуємо томатний соус. У велику миску скласти різані помідори, базилік і часник, посипати сіллю і перцем і полити оливковою олією, добре перемішати. Відставити миску з соусом.
У великій сотейник насипати кус-кус, сіль, перець, налити олію, і залити окропом. Накрити сотейник і залишити при кімнатній температурі хвилин на 5, до готовності кус-кусу, а потім розпушити його виделкою, ввести квасолю, сир, кедрові горішки і базилік.
Подавати гарнір з кус-кусу з томатним соусом.
Горбуша, запечена з помідорами
Інгредієнти:
• Горбуша 1 шт.
• Цибуля ріпчаста 2 шт.
• Помідори 3 шт.
• Кетчуп 1 ст. л.
• Майонез 2-3 ст. л.
• Лимонний сік 1 ст. л.
• Сіль за смаком
• Рослинна олія 1-2 ст. л.
Приготування
Горбушу нарізати на стейки, посолити, полити лимонним соком і залишити маринуватися. Тим часом нарізати кубиками помідори. Можна і кружечками. Цибулю нарізати півкільцями і заправити сумішшю кетчупу та майонезу.
Форму для запікання змастити олією і укласти шарами: рибу, помідори і цибулю. Рідини ніякої додавати не треба, бо помідори і цибуля дадуть достатньо соку, щоб рибка не підгоріла.
Поставити в розігріту духовку і запікати хвилин 40 при температурі 180 градусів. Через 40 хвилин рум’яна, ароматна рибка готова. На гарнір до запеченої горбуші з овочами можна подати картоплю.
Гратен з помідорів
Інгредієнти:
• Помідори сливки 350 г
• Сухарі 0,25 склянки
• Сир пармезан тертий 0,25 склянки
• Цибуля ріпчаста 1 шт.
• Часник 1 зубок
• Оливкова олія 4 ч. ложки
• Цукор 1/8 ч. ложки
• Чебрець сушений 1/8 ч. ложки
• Сіль
• Перець чорний мелений
Приготування
Помідори очистити від шкірки і нарізати кружальцями завтовшки 0,6 см. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Часник подрібнити. Розігріти духовку до 210 градусів. Змішати в мисці помідори, 0,5 ч. ложки солі і цукор, відкласти на 30 хвилин.
Змішати сухарі, пармезан, 2 ч. ложки олії, 1/8 ч. ложки солі і дрібку перцю. Розігріти олію, що залишилася на пательні на середньому вогні. Викласти цибулю, готувати її до м’якості, приблизно 5 хвилин. Додати часник і чебрець, прогрівати 30 секунд.
Розподілити суміш цибулі на дні форми для запікання розміром 20х13 см. Перекласти помідори на сито, аби витекла зайва рідина. Викласти помідори рівним шаром у форму, посипати дрібкою перцю.
Поставити форму з помідорами в духовку на решітку трохи нижче середини духовки, запікати 15 хвилин, до м’якості. Посипати помідори сухарями з сиром, переставити запікати на рівень трохи вище середини духовки на 10 хвилин.
Запіканка зі цвітної капусти з помідорами
Інгредієнти:
• Капуста цвітна 1 кг
• Помідори 400 г
• Молоко 250 мл
• Сир 200 г
• Яйця 4 шт.
• Масло вершкове 20-30 г
• Сіль 1-1,5 ч. л.
• Перець чорний мелений
Приготування
Цвітну капусту розібрати на окремі суцвіття. Помити. Помідори дрібно нарізати. Закип’ятити воду, посолити (1-1,5 ч.ложки). Капусту відварити до м’якого стану в підсоленій воді (10-15 хвилин при слабкому кипінні).
Яйця збити з молоком. Сир натерти на дрібній тертці. Форму змастити маслом. Включити духовку. У змащену жиром форму укласти ряд цвітної капусти (половину від усієї капусти). Потім ряд дрібно порізаних помідорів.
Зверху покрити решту капустою. Все залити яйцями, збитими з молоком, покласти шматочки вершкового масла. Посипати тертим сиром, поперчити і запекти в розігрітій до 190 градусів духовці до золотистого кольору (30-35 хвилин).
Суп гаспачо з помідорів, огірків і болгарського перцю
Інгредієнти:
• Перець болгарський червоний 2 шт.
• Помідори свіжі 450 г
• Огірок (різаний) 1 1/2 склянки
• Цибуля зелена 1/2 склянки
• Базилік свіжий 1/4 склянки
• Петрушка свіжа 1/4 склянки
• Часник (подрібнений) 1 зубок
• Оливкова олія 1/4 склянки
• Свіжий лимонний сік 1/4 склянки
• Вода 1 склянка
• Сіль
• Чорний мелений перець
• Базилік і петрушка
Приготування
Включити духовку для попереднього розігріву до 210 градусів. Деко застелити фольгою і викласти на нього болгарський перець, смажить в духовці протягом 25 хвилин, до дуже м’якого стану.
Потім дістати перець з духовки, покласти в каструлю і накрити кришкою. Через 20 хвилин дістати перець з каструлі, видалити плівку і насіння. М’якоть дрібно порізати.
У чашу кухонного процесора скласти болгарський перець, помідори, огірок, зелену цибулю, 1/4 склянки базиліка, 1/4 склянки петрушки і часник. Дрібнити до утворення однорідної маси. Ввести в чашу лимонний сік і оливкову олію. Перелити гаспачо з помідорів у велику миску, ввести воду, сіль і чорний мелений перець.
Накрити миску і поставити гаспачо з помідорів в холодильник для охолодження на 1 годину. Подавати гаспачо в порційних тарілках, посипавши зеленню (за бажанням).
Крем-суп з запечених баклажанів з помідорами
Інгредієнти:
• Баклажани 450 г
• Помідори 240 г
• Лук-порей 320 г
• Часник 1 зубчик
• Вершки 100 мл
• Олія 1 ст. ложка
• Сіль
• Перець чорний мелений
• Трави прованські
• Горіх мускатний тертий
• Петрушка свіжа
Для овочевого бульйону:
• Цибуля 80 г
• Морква 60 г
• Олія 1 ст. ложка
• Петрушка свіжа 2-3 гілочки
• Вода 600 мл
Приготування
Увімкніть духовку і розігрійте до 180 градусів. У баклажанах зробіть кілька проколів за допомогою ножа або виделки.
Кожен баклажан загорніть у фольгу і запікайте в духовці 30-60 хвилин в залежності від розміру. Готові баклажани відкладіть. Для овочевого бульйону почистіть і крупно наріжте моркву і цибулю.
Розігрійте олію, додайте моркву з цибулею і обсмажте, помішуючи. Овочі мають добре підрум’янитися. Влийте воду і додайте гілочки петрушки. Доведіть до кипіння. Варіть на слабкому вогні під кришкою 30 хв. В каструлі з товстим дном розігрійте олію.
Часник дрібно наріжте. Білу частину цибулі-порею наріжте півкільцями і обсмажте разом з часником 3-4 хв. З помідорів видаліть шкірку. Для цього на кожному помідорі зробіть хрестоподібний надріз. Обдайте помідори окропом і відразу помістіть в крижану воду. Після цього шкірка легко зніметься.
М’якоть наріжте невеликими шматочками і додайте до цибулі. З печених баклажанів видаліть шкірку і наріжте скибочками середнього розміру. Додайте до решти овочів. Залийте гарячим бульйоном і варіть суп 7-8 хвилин. Додайте сіль, чорний мелений перець, прованські трави і мускатний горіх.
Збийте суп блендером до отримання однорідної маси. Влийте вершки і поставте каструлю на вогонь. Помішуючи, доведіть до кипіння, але не кип’ятіть. Зніміть з вогню.
Подавайте суп-пюре з запечених баклажанів з помідорами гарячим, доповнивши за бажанням свіжою нарізаною петрушкою.
Салат з помідорів з макаронами, сардинами і оливками
Інгредієнти:
• Сардини 1 баночка
• Помідори 180 г
• Макарони 100 г
• Цибуля ріпчаста 50 г
• Оливки 10 шт.
• Оливкова олія 2 ст. ложки
• Сік лимонний 1 ст. ложка
• Сіль за смаком
• Перець чорний мелений
Приготування
Відварити макарони в підсоленій воді згідно з інструкцією. Сардини вийняти з банки і розділити їх виделкою на невеликі шматочки. Нарізати цибулю тонкими півкільцями. Оливки нарізати кільцями. Петрушку і базилік дрібно порубати.
Відкинути макарони на друшляк. Потім перекласти макарони в миску. До макаронів додати сардини. Викласти нарізані оливки, цибулю і зелень. Помідори нарізати часточками і додати до салату. Приправити салат чорним меленим перцем, полити оливковою олією і скропити лимонним соком.
Акуратно перемішати салат в мисці. Салат з помідорів, з макаронами, сардинами і оливками готовий. Розкласти салат по тарілках і подавати.
Хрін із помідорами на зиму
Інгредієнти:
• помідори – 2 кг;
• корінь хрону – 200-250 г;
• часник – 200 г;
• сіль – 2 стол. л.;
• цукор – 0,5 чайн. л.;
• спеції за смаком – мелений чилі, духмяний перець, мускатний горіх.
Приготування
Півлітрові банки заздалегідь промийте і простерилізуйте. Найзручніше це робити в мікрохвильовці. Помідори вимийте та крупно наріжте. За бажанням їх можна очистити від шкірки – для цього обдайте овочі окропом. Хрін почистіть від шкірки та крупно наріжте.
М’якоть помідорів подрібніть блендером або м’ясорубкою. Те ж саме зробіть із коренем хрону. Часник натріть на тертці або пропустіть крізь прес. Змішайте хрін із томатним соком і тертим часником. Всипте сіль, трохи цукру й улюблені прянощі. Залиште закуску на 40-60 хвилин, щоб спеції розчинилися.
Розлийте хрін із томатами по банках. Закривати рекомендується металевими, а не пластиковими кришками – вищий шанс, що закуска не заграє. Зберігати соус можна тільки в холодильнику протягом 6-9 місяців.
Кетчуп з помідорів і яблук
Інгредієнти
• Помідори 3 кг.
• Яблук 0,5 кг.
• Цибуля 250 г.
• Сіль 1,5 ст. л.
• Цукор 1,5 ст.
• Оцет яблучний 50 мл.
• Мелений чорний, червоний за смаком
Приготування
Помити яблука і помідори, цибулю очистити. Зняти шкірку з яблук і помідорів. Порізати всі овочі невеликими шматочками.
Ставимо варитись, поки цибуля не стане м’якою (приблизно 20 -30 хвилин).
Подрібнити блендером варені овочі, додати сіль, перець, оцет та продовжувати варити до бажаної густоти, приблизно хвилин 50. Не забувайте помішувати.
Приготувати півлітрові банки для консервації: добре помити та простерилізувати.
Готовий кетчуп зняти з вогню, розлити по банках та закрутити металевими кришками.
Нагадаємо, смачні огірки на зиму: готуємо за перевіреними рецептами
Залишити коментар: