
Хрусткі, ароматні та неймовірно універсальні – саме такими ми любимо огірки. Вони додають свіжості літнім салатам, чудово смакують у маринадах і дарують нам шматочок літа навіть узимку.
Перша електронна підготувала для вас добірку перевірених рецептів з огірків — від класичних солінь до оригінальних закусок, які обов’язково варто спробувати.
Салат «Смак літа»
Класно взимку похрумтіти огірочками, поласувати помідорчиками та солодким перцем!
Інгредієнти на дві банки 0,5 л:
- Солодкий перець — 2 шт.
- Огірки — 2 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Помідори — 2 шт.
- Соняшникова олія — 2 столові ложки.
- Сіль — 2 чайні ложки.
- Цукор — 1 чайна ложка.
- Оцет столовий 9% — 2 чайні ложки.
- Свіжа зелень — кріп, петрушка.
- Лавровий лист — 2 шт.
- Часник — 2—3 зубки.
Приготування:
Всі овочі та зелень беріть свіжі, цілі, гарно вимийте та наріжте перець смужками, огірок — кружальцями, цибулю — напівкільцями, помідори — скибочками, часник та зелень подрібніть. На денце простерилізованих, сухих та чистих банок налийте по пів столової ложки олії та викладайте шарами:
Зелень та солодкий перець, огірки, цибулю, знов перець, тоді помідори, часник та лавровий лист
Влийте ще по пів ложки олії, додайте по 1 чайній ложці солі та 0,5 ложки цукру, оцет (якщо використовуєте яблучний 6% — то 3 чайні ложки, якщо ж столовий 9% — досить 2 чайних ложок. Залийте салат в банках окропом, накрийте стерильними кришками. Поставте банки в каструлю, а щоб не тріснули, на дно каструлі постеліть рушник або чисту ганчірку. Налийте в каструлю з банками воду так, щоб слоїки виявилися покриті нею по плечики, доведіть до кипіння та стерилізуйте 15 хвилин при слабкому кипінні.
Салат із огірків з морквою по-корейськи
Цікавий варіант улюбленої закуски та гарний спосіб прилаштувати кудись величезні огірки, що переросли. Для цього рецепту і моркву, й огірки натирають на спеціальній тертці для моркви по-корейськи.
Інгредієнти:
- 1,5 кг огірків.
- 250 г моркви.
- Оцет 9% —125 мл.
- Цукор — 1/4 склянки.
- Олія — 125 мл.
- Сіль — 1 ст. л. з гіркою або за смаком.
- Приправа для моркви по-корейськи — 1/2 пакетика (15 г).
Приготування:
Гарненько вимити й очистити огірки та моркву. Моркву натерти на корейській тертці. Огірки також — проте не цілком, а тільки до серцевини із насінням. Додати дрібно натертий часник та всі компоненти маринаду, перемішати з овочами, накрити плівкою та поставити в холодильник на добу. Протягом цього часу 4-5 разів перемішати салат.
Тоді ще раз перемішати й розкласти по стерильних півлітрових банках. Маринадом, що залишився, залити овочі. Накрити банки кришками (поки що не закручувати), поставити в холодну духовку на мінімальну температуру. Коли духовка нагріється, збільшити температуру до 150 градусів за Цельсієм та стерилізувати 15 хвилин. Акуратно дістати банки та закрутити. Поставити догори денцями, накрити ковдрою та хай стоять добу, до вистигання. Зберігати салат з огірків по-корейськи в прохолодному місці.
Закуска з огірків у томатному соусі
Якщо не хочете стерилізувати банки з салатами, то ось рецепт огірків на зиму без стерилізації. Ця закуска – для тих, хто полюбляє гостреньке!
Інгредієнти:
- 2 кг огірків.
- 2 кг помідорів.
- 7 штук солодкого перцю.
- 1,5 стручка гіркого перцю чилі.
- 200 г часнику.
- 250 г цукру.
- 150 мл олії.
- 2 столові ложки кам’яної солі (не йодованої).
- 80 мл оцту 9%.
Приготування:
Овочі гарно помити та очистити перець від серцевинок. Часник подрібнити пресом чи на м’ясорубці. Томати та солодкий перець перетворити на пюре за допомогою блендера чи м’ясорубки. Викласти в каструлю, додати часник, сіль та цукор, перемішати. Додати олію, довести томатну масу до кипіння та варити 10 хвилин. Тоді додати огірки, нарізані кружальцями, дочекатися, доки знов закипить, та варити 5 хвилин. Далі додати оцет і варити ще 5 хвилин. Розкласти огірково-томатний салат по банках, закрутити та залишити під ковдрою на добу.
Салат з огірків із цибулею
Найпростіші та найдоступніші інгредієнти: огірки та цибуля. А виходить смакота до смаженої картоплі!
Інгредієнти:
- 5 кг огірків.
- 0,5 – 1 кг цибулі.
- 0,5 л олії.
- 5 столових ложок цукру.
- 2 столові ложки солі.
- 100 мл оцту 6%.
- Перець чорний горошком — за смаком.
- Пучок зелені.
- 4-5 шт. лаврового листа.
Приготування:
Огірки та зелень помити, цибулю почистити. Огірки нарізати кружальцями, цибулю та зелень подрібнити. Перемішати та залишити на півгодини.
У велику каструлю додати олію, сіль, цукор, оцет, перець, лавровий лист та овочі, довести до кипіння. Щойно огірки почнуть змінювати колір, зняти з вогню та розкласти по стерилізованих банках. Закатати, перевернути, укутати та залишити до вистигання за кімнатної температури, тоді прибрати у підвал для зберігання.
Огірковий салат на зиму із часником та петрушкою
Ароматний салатик для тих, хто любить похрумтіти. В цьому рецепті огірки не натирають та ріжуть не кружальцями, а брусочками.
Інгредієнти:
- 2 кг огірків.
- 1 пучок петрушки.
- 1 головка часнику.
- 100 г цукру.
- 2 столові ложки солі.
- 1 чайна ложка меленого чорного перцю.
- 100 мл олії.
- 100 мл оцту 9%.
Приготування:
Помийте огірочки, зріжте кінчики та наріжте огірки брусочками. Петрушку та часник подрібніть. Додайте цукор, сіль, перець, оцет та олію, залиште маринуватися на 4 години, час від часу помішуйте. Тоді розкладіть огірки разом з маринадом у півлітрові банки. Поставте в каструлю з водою, підготовану, як в першому рецепті. Доведіть до кипіння на слабкому вогні та стерилізуйте упродовж 5 хвилин, закрутіть, залиште до вистигання у перевернутому вигляді. Зберігайте у прохолодному місці.
Рецепт маринованих огірків з кетчупом «Чилі»
А ось цей рецепт маринованих огірків з кетчупом «Чилі» однозначно варто спробувати приготувати — хоч таке поєднання й здається досить екзотичним, але насправді це дуже смачно. Із вказаної кількості продуктів вийде 5 літрових банок консервованих огірочків.
Інгредієнти:
- приблизно 3-3,5 кг невеличких огірочків
- вода — 1750 мл (близько 7 склянок)
- сіль — 2 столові ложки
- оцет — 1 склянка
- цукор — 1 склянка
- кетчуп «Чилі» — 8 столових ложок з гіркою (можна менше)
Для консервації вибираємо свіжі огірки, в ідеальному варіанті краще брати ті, котрі щойно зірвані з грядки. Маленькі огірочки маринують за цим рецептом цілими, а великі можна порізати на кілька частин.
Огірки перебираємо, миємо, замочуємо у холодній воді на 3 години. Протягом цього часу потрібно кілька разів змінити воду. Потім виймаємо овочі з води, даємо їм стекти та витираємо залишки води паперовими кухонними рушниками. Зрізаємо огіркові хвостики з обох кінців. Якщо огірки великі, ріжемо їх на чотири частини.
Підготовлені стерильні банки наповнюємо огірками. Вкладати плоди потрібно щільно, можна навіть трохи струшувати банку, щоб огірки лягли компактніше.
Далі приступаємо до варіння маринаду. У воду додаємо кетчуп «Чилі», сіль, цукор та інші спеції, кладемо нарізаний пластинками чищений часник та варимо маринад на помірному вогні 3 хвилини. В самому кінці вливаємо оцет, доводимо до кипіння, знімаємо з вогню. Спеції не фільтруємо, заливаємо маринад у підготовлені огірки разом з ними.
Стерилізують банки в каструлі, час стерилізації – 10 хвилин. Потім герметично закриваємо банки стерильними кришками. Закутувати чимось теплим, наприклад, ковдрою. Мариновані огірки з кетчупом «Чилі» можна зберігати у підвалі.
Квашені огірки (на зиму)
Інгредієнти
На одну трилітрову банку:
- 100 г солі
- 4-5 листків смородини
- 1 суцвіття кропу
- 4-5 лаврових листів
- 5-6 горошин чорного перцю
- 3-4 зубці часнику
- 1-2 шматки кореня хрону
- 1,6-1,7 кг невеличких огірків
Огірки промити і на годинку залити холодною водою, щоб були більш хрусткими. Підготувати банки і на дно кожної банки викласти кріп, часник, почищений і розрізаний навпіл, листя смородини і лаврове, перець горошком.
Зверху щільно (але не дуже тисніть) викласти огірки. Всипати сіль і залити холодною водою до верху. Накрити капроновою (пластиковою) кришкою і обережно збовтати банку доти поки не розчинеться сіль. Залишити на три дні в підставці, бо розсіл може протікати.
На третій день злити розсіл закипʼятити, зняти пінку і ним залити огірки. Закатати.
Нагадаємо,кабачковий сезон в розпалі: смачні та прості рецепти на кожен день
Читайте також: у Кропивницькому презентували проєкт “Готуй як “Баба Єлька”, донать як 1708″
Залишити коментар: