Готуємося до 2025. Що має бути на святковому столі?

Зустріч Нового року – це не тільки момент для веселощів, а й можливість посмакувати святкові страви. І, щоб задовольнити енергетику Дерев’яної Змії, можна приготувати страви, які символізують легкість, елегантність і природну гармонію.

Змія прихильна до легких страв, тому овочі та зелень мають бути обов’язково на святковому столі. Різноманітні салати, наприклад, з авокадо, руколою, шпинатом, нарізки з овочами, прикрашені зеленню, – те, що задобрить Змію.

Також на Новий рік потрібно приготувати рибу. Вона символізує спокій та удачу. Можна запекти рибу, або ж зробити салати з неї чи суші. Крім цього, на стіл варто додати морепродукти: мідії, креветки або кальмари.
Змія — хижак, тому м’ясні закуски та гарячі страви також можна додати в меню. Однак варто звернути увагу на легкі страви з птиці або яловичини, приправлені натуральними спеціями. Мариноване м’ясо або курка з травами, м’ясні рулети або канапе з шинкою та сиром ідеально підійдуть для такого випадку.

Краще обійтися без страв з надмірними спеціями, олією. А прикрасять святковий стіл різноманітні закуски з горіхів, оливок, легкі канапе з сирами, овочами. У рік Змії на столі обов’язково мають бути фрукти, що символізують багатство та гармонію. Підійдуть яблука, груші, виноград, а також екзотичні фрукти, такі як ананаси, манго та ківі. Можна зробити фруктову нарізку або подати фрукти у вигляді салату, заправленого натуральним йогуртом.

© pixabay.com

Чого не повинно бути на столі

На новорічному столі при зустрічі року Змії необхідно уникати жирних та занадто калорійних страв. Так, краще відмовитися від страв зі свинини, сала, смажених ковбас. Також необхідно відмовитись від страв з м’яса, оскільки вони асоціюються з агресією.

У новорічне меню краще не включати надмірно гострі або надто гарячі страви.

У рік Змії важливо рухатися вперед, удосконалюватися, змінюватися на краще. Тому консерви, копчені продукти, які асоціюються із застоєм або негативом, краще не подавати на святковий стіл у новорічну ніч.

© pixabay.com

СМАЧНІ РЕЦЕПТИ

Куряче філе в медово-соєвому маринаді

● 4курячі філе (по 250 г кожне)
● 2 ст. л. меду
● 1 скл. соєвого соусу
● 1 ст. л. оливкової олії
● 2 зуб. часнику
● 1/2 шт. лимону
● чорний перець – до смаку
● сіль – до смаку
● олія – для смаження

У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, сік лимона, пропущений крізь прес часник, сіль та перець.
Викладіть філе у маринад та помістіть у холодильник маринуватися на 4 години чи на ніч.

У глибокій сковороді розігрійте олію та смажте філе з кожного боку по 10 хвилин до золотавої скоринки. Потім влийте маринад, у якому філе маринувалося, накрийте сковороду кришкою і готуйте ще близько 15 хвилин.

image

Риба, запечена з вершками

● 500 г філе тріски (розморожене)
● 1 стебло цибулі порей (світла частина)
● 2 яйця
● 100 г твердого сиру
● 2 скибки білого хліба (м’якуш)
● 300 мл вершків (15% жирності)
● олія для змащування форми
● сіль, мелений перець (бажано білий)

Цибулю порей нарізати тоненькими кільцями. Рибу порізати невеликими шматками, добре посолити і поперчити.

В посудині розмішати яйця до однорідного стану. До яєць додати натертий сир, м’якуш білого хліба, трошки посолити і все ретельно перемішати.

Викладаємо цибулю порей на дно форми. Форму змастити олією, викласти цибулю порей. На цибулю викласти шматки риби. Рибу залити вершками.

Зверху рівномірно викласти суміш з яєць, сиру та хліба. Рибу помістити у розігріту до 180° С духовку на 35-40 хв. До столу запечену рибу подавати гарячою.

Йогуртовий мус з ягодами

● 400 г натурального йогурту
● 200 мл вершків (33%)
● 2 ст. л. меду
● 10 г желатину
● 50 млхолодної води
● 1 ч. л. ванільного цукру
● 200 г морожених ягід (малина, чорниця, полуниця)

Замочіть желатин в 50 мл холодної води на 10 хвилин. Потім розтопіть його на водяній бані чи в мікрохвильовці до повного розчинення. У глибокій мисці змішайте йогурт, мед чи сироп і ванільний цукор. Поступово влийте розтоплений желатин, помішуючи, щоб усе добре поєдналося.

В окремій мисці збийте вершки до м’яких піків. Обережно введіть їх у йогуртову масу, акуратно перемішуючи, щоб не втратити повітряну текстуру.

Викладіть мус у маленькі креманки, залишаючи місце для ягід та поставте десерт у холодильник на 3-4 години чи на ніч. Перед подачею на стіл прикрасьте мус свіжими ягодами.

Салат «Змійка»

● 2 варені картоплини
● 1 варена морквина
● 1 цибулина
● 1 куряче варене філе
● 200 г маринованих печериць
● 150 г твердого чи плавленого сиру
● мариновані огірки,оливки та біле перепелине яйце – для прикрашання
● варені перепелині яйця, пофарбовані чайною заваркою – 8-12 шт.
● сирні кульки міні (рекомендований склад: твердий сир, плавлений сир, варене яйце, майонез) – 10-12 шт.
● петрушка – для прикрашання
● сіль, перець – до смаку
● майонез – до смаку

Варене куряче філе наріжте кубиками, посоліть, поперчіть та перемішайте.

Цибулю наріжте кубиками, обсмажте на олії та охолодіть. Посоліть та поперчіть. Моркву, картоплю та сир окремо натріть на середній тертці.

Викладіть салат шарами у формі змійки так (кожен шар злегка підсолюючи та змащуючи майонезом): картопля – куряче філе – гриби – смажена цибуля – морква – тертий твердий сир чи плавлений сирок. Вирівняйте поверхню салату.

Огірки наріжте кружальцями та прикрасьте салат, викладаючи їх вздовж спинки змії, щоб створити “луску”.
На голову нашої новорічної змійки прикріпіть очі з оливок і зробіть носик з перепелиного яйця.

Використовуйте перепелині яйця та сирні кульки, розмістивши їх у середині салату. Вони додадуть ніжності й зроблять страву ще апетитнішою. Прикрасьте салат петрушкою.

Глінтвейн з яблучного сидру

● 1,5 л яблучного сидру
● 1 апельсин
● 1 яблуко
● 3 зірочки бодяну
● 2 палички кориці
● 2 коробочки кардамону
● 2  гвоздики
● 50-70  г меду

Апельсин та яблуко розріжте на 4 частини та перекладіть в каструлю, в якій будете готувати глінтвейн.
Влийте в неї яблучний сидр та додайте прянощі. Ставте на маленький вогонь та доведіть до температури 70-80 градусів. Якщо у вас немає градусника, орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею. Не бажано, щоб напій закипів, бо тоді із нього випарується частина алкоголю. Але якщо у вас така мета, то трішки прокип’ятіть.

Після цього зніміть з плити, додайте мед, перемішайте, накрийте кришкою та залиште на 10 хвилин настоюватися. Потім розлийте у келихи.

image

Курка в арахісовій пасті

● 4 курячих стегна (600-800 г)
● 100 г очищеного арахісу
● 100-120 мл води
● 2 см кореня імбиру
● 400 г стручкової квасолі
● сік 1 лимона
● 2 ст. л. олії
● 30 г масла
● сіль та перець до смаку

Приготуйте арахісову пасту самостійно. У чашу блендеразасипте 100 г чищеного арахісу і перебийте до стану крихти. Долийте 100-120 мл води і знову перебийте блендером до стану пасти. Перебийте в пасту.

Курячі стегна натріть сіллю з перцем. Додайте корінь імбиру, натертий на дрібній тертці. Залиште маринуватися на 10-15 хвилин.

Підсмажте замариновані курячі стегна на 2 ст. л. олії до рум’яної скоринки по 5 хвилин з кожного боку.
Перекладіть стегна у форму для запікання або залиште на пательні, якщо вона призначена і для духовки. Залийте арахісовою пастою і запікайте в духовці з температурою 180 градусів 20 хвилин.

Як гарнір дуже чудово пасує спаржева квасоля. Прогрійте квасолю на пательні з маслом протягом 3-5 хвилин. Полийте лимонним соком за смаком.

Качка з яблуками та чорносливом

●1 качка,
●2 ст.л. спецій,
●3 яблука,
●150 г чорносливу,
●2 ст.л. соєвого соусу,
●3-4 ст.л. соєвого соусу теріякі,
●2 ст.л. меду.

Натерти качку спеціями зовні і всередині і залишити на 15-20 хвилин. Дрібно нарізати яблука та чорнослив і начинити качку. Після покласти качку у рукав для запікання (в ньому вона вийде більш соковитою та м’якою). Далі, коли качка вже лежить в рукаві, візьміть ложку та облийте її соусом (соєвий соус, теріякі та мед). Закрити рукав та поставити качку у духовку. Запікати приблизно 1,5-2 години.

Олів’є по-новому!

● лист лаваша
● 100 г ковбаси
● 1 картоплина
● 1 морква
● 1 маринований огірок
● 1 яйце
● 50 г вершкового сиру
● 1 ст. л. майонезу

Відварити яйце, картоплю і моркву до готовності. Натріть всі інгредієнти на великій тертці. Змастити лист лаваша майонезом та вершковим сиром. Викласти решту інгредієнтів, звернути тугий рулет і затягнути його в плівку. Поставити на годину в холодильник і нарізати перед подачею.

Паштет з тунцем та оливками

● 1 банка тунця
● 150 г оливок без кісточок
● один лимон
● 5 гілочок петрушки
● 200 г будь-якого крем-сиру
● 1 багет
● 1 ст. л. олії
● 2-3 дрібки сухого орегано або суміш пряних трав
● сіль та перець за смаком

Оливки без кісточок подрібніть ножем, щоб паштет в результаті мав більш однорідну структуру. Лимон помийте і зріжте верхній шар жовтої цедри так, щоб вийшли тонкі смужки, як на фото (зробіть це за допомогою спеціального ножа або дрібної терки). Помийте 5 гілочок петрушки, після чого відокремте листя від стебел і подрібніть їх ножем.

Далі відкрийте банку з тунцем та злийте весь сік. Змішайте тунець, оливки, цедру лимона, зелень петрушки і 200 г крем-сиру в одній посудині. Кулінар радить перемішувати інгредієнти виделкою до отримання однорідної маси. Після цього посоліть і поперчіть готовий паштет за смаком.

Багет потрібнонарізати на однаковішматочки і трохипідсушитийого на сковорідці.

Наостаток потрібно намастити паштет на підсушені шматочки багета і прикрасити їх невеликою кількістю лимонної цедри.

СМАЧНОГО!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар