Херсонський державний аграрно-економічний університет відзначає 150-річчя

Херсонський державний аграрно-економічний університет (ХДАЕУ) – це один із найстаріших та найпрестижніших вищих навчальних закладів півдня та центру України.

Його історія почалася ще позаминулого століття – 1 вересня 1874 року, коли було відкрито Херсонське земське сільськогосподарське училище. Летіли роки, змінювалися назва та структура, були складні та сприятливі часи, траплялися різні події в житті закладу. Його історія свідчить про системний поступовий розвиток та розширення діапазону діяльності, університет став важливим освітнім закладом для підготовки висококваліфікованих фахівців майже усіх секторів економіки, які здатні працювати в сучасних ринкових умовах та конкурувати на міжнародному ринку.

1
Збирання кукурудзи учнями училища
7
Духовий оркестр училища, 1892 р.
8
Випускники училища 1910 р.

Нині в університеті працює більше трьохсот науково-педагогічних працівника, в тому числі: академіки члени-кореспонденти НААНУ, доктори наук та професори, кандидати наук та доценти, Співробітниками університету підготовлено 300 патентів, більше 200 авторських свідоцтв на винаходи. Університет веде активну міжнародну діяльність, співпрацює з низкою провідних наукових установ Європи та Америки, зокрема побратимом університету є Кíльський університéт íмені Крістіáна Áльбрехта у Німеччині.

Попри війну та релокацію, усі трагічні події, що спіткали ВИШ, у вересні 2024 року він набрав найбільшу кількість студентів з усіх вишіх Херсонщини – 2658 чоловік за даними ЄДЕБО.

2

Тож як святкуватиме свій 150-й День народження найстаріший вищий навчальний заклад Херсонщини та Кіровоградщини?!

Розпочнеться усе 15 вересня 2024 р. (неділя) із проведення благодійного відкритого чемпіонату з легкоатлетичного кросу «Золота миля» (тисяча метрів для дорослих та дитяча траса – сто п’ятдесят метрів).
16 вересня ( у понеділок) пройде Всеуніверситетська олімпіади зі знання історії університету та флешмоб в соціальних мережах для випускників “Згадай студентське життя”.

Третій день урочистостей (17 вересня, вівторок) розпочнеться з відкриття виставки наукових і навчальних видань науково-педагогічних працівників університету, розробок і винаходів та пройде пленарне засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку аграрної науки» за участю не тільки науковців університету але й гостей – провідних європейських вчених у галузі аграрних та економічних наук.

Справні історичною подією буде презентація унікальних ювілейних видань “ХДАЕУ 150”, “Скадовський коледж ХДАЕУ – 60”, медалі Національного Банку України та ювілейної поштової марки. А також пройдуть студентські флешмоби в різних локаціях Кропивницького.

18 вересня у середу пройдуть секційні засідання Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні вектори розвитку аграрної науки, зустріч ректора зі студентським активом університету та випускниками різних років та відбудеться нагородження науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти та переможців Всеуніверситетської олімпіади зі знання історії ХДАЕУ.

Багатим на події обіцяє бути п’ятий день урочистостей, четвер 19 вересня: святкова хода “ХДАЕУ – 150”, проведення урочистої Академії розширеного спільного засідання Вченої та Наглядової рад ХДАЕУ, рад роботодавців, випускників, здобувачів, стейкхолдерів, родзинкою дня стане – феєрична посвята першокурсників та розважальні заходи.

20 вересня у п’ятницю – Встановлення пам’ятного каменю, закладання капсули часу та висадження дерев.

Закінчаться урочистості 21 вересня у суботу акціями “Маскувальна сітка для ЗСУ”, “ХДАЕУ суспільству”.

9

Радимо не пропустити цих унікальних заходів, яких ще не бачив Кропивницький! Херсонський аграрно-економічний університет вміє не тільки навчати, але й розважати, дивувати, зачаровувати!

4
Посвята у студенти
3
Посвята у студенти
6
День вишиванки, Кропивницький
5
Зимовий бал

Роман Базака для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар