Корисна чи ні: що варто знати про картоплю

© pixabay.com

Картопля – один із найбільш вживаних овочів. Адже її їдять і в якості гарнірів у дуже різних формах, і в якості інгредієнтів чи основ цілих страв. Цей крохмалистий овоч цілком може стати частиною здорового раціону.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт “Клопотенко”.

ЧИМ КОРИСНА КАРТОПЛЯ

Картопля насичена чималою кількістю поживних речовин. Вона, наприклад, є чудовим джерелом калію та клітковини, котрих ми часто не отримуємо в достатній кількості. Калій необхідний нам для нормальної роботи серця, м’язів і нервової системи. Багата калієм дієта може допомогти знизити артеріальний тиск, захищаючи серце та знижуючи ризик інсульту. Клітковина своєю чергою покращує травлення та сприяє відчуттю ситості.

Усі сорти картоплі є чудовим джерелом вітаміну С, потужного антиоксиданту, який підтримує здоров’я імунної системи. Вітамін С також покращує засвоюваність заліза, тому якщо подавати картоплю з м’ясом чи птицею, ви отримаєте більше заліза з цих білків.

Якщо ви їстимете цей овоч зі шкіркою, отримаєте також вітамін В6, який відіграє важливу роль у метаболізмі. Також шкірка забезпечить ваш організм іще більшою кількістю вітаміну С, клітковини та калію.

ВУГЛЕВОДИ В КАРТОПЛІ

Картопля – це крохмалистий овоч. Крохмаль своєю чергою – це різновид складних вуглеводів, які наше тіло розщеплює на глюкозу для використання у вигляді енергії. Завдяки крохмалю картопля стає не лише овочевою частиною вашого раціону, а й вуглеводною, а тому легко може замінити хліб, макарони чи інші крупи.

Насправді крохмаль може покращувати травлення. Картопля містить стійкий крохмаль, який діє як розчинна клітковина. Ці крохмалі бродять у вашому товстому кишківнику, забезпечуючи паливо для корисних бактерій. У результаті покращується травлення, знижуються запалення, рівень холестерину та ризики раку товстої кишки.

Звісно, вуглеводи в картоплі можуть викликати стрибки рівня цукру в крові. Переважна більшість інших овочів не має такого сильного впливу. Однак, якщо поєднувати картоплю з білком, клітковиною та ненасиченими жирами, травлення уповільниться та не викличе сильного стрибка рівня цукру. Експерти стверджують, що людям з діабетом не потрібно уникати картоплі, лиш дотримуватися правильних поєднань цього продукту та стежити за порцією: в ідеалі це має бути не більше однієї середньої картоплини на один прийом їжі.

ЯК ОТРИМАТИ МАКСИМУМ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН З КАРТОПЛІ

Ми можемо запропонувати рецепти страв з картоплі, більшість із яких цілком підійдуть під визначення “корисні”. Декотрі менш корисні рецепти не будуть нести якоїсь небезпеки вашому здоров’ю, якщо ви готуватимете їх нечасто. Старайтеся частіше варити та запікати картоплю, по можливості, лишайте її в шкірці, щоб було і смачно, і корисно.

Якщо ви дотримуєтеся дієти, яка обмежує споживання вуглеводів, або якщо у вас діабет, замініть картоплиною хліб. Одна скибочка хліба містить стільки ж вуглеводів, скільки й одна невелика картоплина, але картопля буде кориснішою.

Також не забувайте про здорову тарілку та баланс елементів на ній. Поєднання картоплі з білками та ненасиченими жирами зробить трапезу корисною та збалансованою.

Читайте також: “Смакота” розповідає, які смачні і легкі рецепти можна приготувати на вечерю

Поширити:

Залишити коментар:

коментар