Графіки відключень: Кіровоградобленерго відповідає на найпоширеніші запитання

pexels.com

Пройшов перший тиждень коли в наше життя повернулися графіки відключення світла. Не вперше за роки війни перед енергетиками країни стоять задачі, які ще ніхто у світі не вирішував. Застосування графіків відключення для всіх споживачів електроенергії, зокрема і для населення, – це наша реальність і надовго – і влітку, і взимку, бо наявні пошкодження генеруючого обладнання неможливо відремонтувати та замінити іншою генерацією в короткостроковій перспективі. Тривалість відключень електроенергії буде прямо залежати від величини її дефіциту в енергосистемі України. Цей дефіцит можна реально зменшити шляхом економії електроенергії населенням, свідомо споживати її.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ПрАТ “Кіровоградобленерго”.

“Останнім часом в мережі з`являється багато інформації про необхідність економити електроенергію та усвідомлено її споживати. Населення споживає третину всієї виробленої електроенергії в  країні й від ощадливого її споживання залежить наскільки довгими будуть графіки відключень для кожного з нас. За перший тиждень життя за графіком, ми зібрали самі поширенні питання від жителів області, щоб дати прості та зрозумілі відповіді на них”, –  розповіла комунікаційниця підприємства Олена Данільченко.

Що таке графіки відключень?

Всі графіки, це план дій для енергетиків в момент важкої ситуації в енергосистемі. Графіки готуються завчасно, вони завжди були готові для використання якщо в них буде потреба. Графіки з якими ми будемо стикатися це – графік аварійного відключення (ГАВ) та графік погодинних відключень (ГПВ).

Що між ними спільного – рішення про введення графіків приймає НЕК Укренерго, графіки
застосовуються до всіх споживачів, окрім об’єктів критичної інфраструктури.

Чим відрізняються – графіки аварійних відключень: короткочасні, непланові, вводяться при аварійному дефіциті потужності в енергосистемі, інформування споживачів про ситуацію здійснюється по факту, тривалість вимкнення не прогнозована, оприлюднення відбувається по факту застосування.

Графіки погодинних відключень: тривалі, з визначеним часовим проміжком, інформування споживачів про ситуацію здійснюється завчасно, графіки вводяться в дію з попередженням, тривалість вимкнення прогнозована згідно заздалегідь оприлюдненого графіка.

Графіки погодинних відключень розподіляються на шість рівних черг. Розроблені графіки по годинах відключення розбиті на 2 часові проміжки: (2-/2+); (2-/4+).

Як та де можна дізнатися номер своєї черги?

Дізнатися до якої черги відноситься ваша адреса ви зможете на офіційному сайті ПрАТ “Кіровоградобленерго”, в розділі — інформація для клієнтів /Графіки обмежень, аварійних і погодинних відключень/.

Що робити якщо не можете знайти свою адресу на сайті?

Програма на сайті автоматично підтягує черги з адресами відключення при завантаженні в неї графіків. На даний час в мережах ПрАТ “Кіровоградобленерго” проводиться велика кількість планових ремонтних робіт. Для забезпечення відповідності інформації на вебсайті необхідно оперативно та своєчасно вносити зміни відповідно до реальної схеми
мережі. Найбільше на виникнення помилок в програмі вплинули часті перейменування вулиць, вже під час війни деякі вулиці пережили декілька перейменувань.

“Наразі ми працюємо над усуненням цих помилок, й тут нам знову потрібна ваша допомога, якщо ви знайшли помилку в програмі, або ваша адреса не підтягується, пишіть нам, причини не відповідності можуть бути різні, треба розбиратися з конкретними адресами”, – додала Олена Данільченко.

Що  робити коли на сайті не вдалося отримати інформацію про чергу свого будинку?

“Ми вже прожили тиждень з вимиканням світла за графіком погодинних відключень, тож точно знаємо до якої пари черг відноситься наша оселя, їх всього три 1-2 черга, 3-4 черги та 5-6 черги. Ці пари поки, що змінюватися не будуть, тож ви з повною упевненістю можете орієнтуватися на них. Що буде змінюватися — це час застосування графіку до цих пар черг. Для забезпечення соціальної справедливості з 27.05.2024 року змінено час застосування пар черг. Кожний наступний тиждень час застосування пар черг буде змінюватись – пара буде здвигатись на 2 години вперед. При входженні в ліміт графіки застосовуватись не будуть. В разі не входження в ліміт буде відключатись черга яка збігається з часом зазначеним в графіку”,- розповіла комунікаційниця підприємства.

Чи може таке бути, що у вас пропало світло, а за графіком погодинних відключень воно має бути?

“Так, таке може статися, це може бути аварійне відключення, або планові ремонтні роботи. Нагадуємо вам, що кожного року починаючи з квітня ми починаємо готуватися до опалювального сезону, графік планових ремонтних робіт опубліковано на офіційному сайті ПрАТ «Кіровоградобленерго» в розділі — «Планові і аварійні відключення». Якщо інформація про аварійні чи планові відключення відсутня на сайті, вам потрібно звернутися в наш кол-центр за телефонами: 0-800-501-148, 050-488-80-63, 067-521-15-70. Кол-центр працює цілодобово, перерви в роботі трапляються тільки під час повітряної тривоги. У співробітників кол-центру є вся інформація про ситуацію з енергозабезпеченням області”, – пояснила представниця підприємства.

Де отримати актуальну інформацію про ситуацію в енергосистемі області?

Актуальну інформацію про стан та заплановані дії в енергосистемі області, ви можете отримати  на офіційному сайті.

“Слід зазначити, що ліміт електроспоживання доводиться до ПрАТ “Кіровоградобленерго” напередодні ввечері в оперативному порядку. Ліміти можуть корегуватися протягом доби, а також бути скасовуваними до застосування. Алгоритм обчислення ліміту для ПрАТ “Кіровоградобленерго” невідомий, можливості впливати на його величину немає, він повністю залежить від поточної ситуації в енергосистемі. Завдяки нашим телеграм-каналам ми маємо змогу не тільки давати загальну інформацію про заплановані дії, й вчасно попереджати вас про будь-які зміни в них. Якщо ви бачите допис про скасування лімітів, то це означає, що на цей момент графіки не застосовується. Як тільки ми отримаємо команду на введення в дію графіків, ця інформація одразу буде у вас”, – підсумувала Олена Данильченко.

Нагадаємо, де перевіряти графіки відключень електроенергії?

Читайте також: як уникнути трагедії: правила поведінки поблизу ліній електропередач

Поширити:

Залишити коментар:

коментар