“Янголи світла” з Кіровоградщини друкують спецзасоби і деталі до зброї для воїнів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Богдана Риковського на волонтерський шлях привела музика. Чоловік все життя «крутиться» в колах творчої богеми – виступає на концертах, акомпанує місцевим артистам, забезпечує гарний настрій під популярну музику на приватних святкуваннях. А ще всі на Голованівщині знають, що Богдан вправний майстер, який на «ти» з різною технікою та апаратурою.

І чуже ремонтує, і своє «шаманить», як розповів майстер Першій електронній газеті.

Якось йому зателефонувала знайома, з якою вони співпрацювали на різних творчих заходах, і запитала, чи може Богдан порадити майстра, який би взявся виготовляти для воїнів павербанки. І чоловік порадив себе.

«Кажу, це не складно, якби був матеріал, то я й сам міг би таке зробити», – пригадує.

Подруга звела його з волонтерською організацією «Трипільська Січ», що в Новоархангельську. Так в житті техніка-музиканта почався новий період – паяльно-волонтерський.

photo-5352760025690527872-y

«Волонтери профінансували закупівлю плат, а я зібрав різні підручні матеріали – старий футляр від магнітоли, профіль для укладання кабелю, зламаний радіоприймач. І з цього «барахла» зробив не просто зарядний пристрій, а цілий павербокс, який і заряджав телефони, і крутив музику. Не можу я без музики!» – розповідає майстер.

Свої перші роботи виставив у Тік-Ток. Відео швидко набирало переглядів, а Богдан – нових замовників. Зверталися як знайомі, так і зовсім чужі люди звідусіль.

«Я збирав різні коробки, футляри, старі плеєри, приймачі, профіль для укладання кабелю, купив меблеві заглушки, щоб закривати краї для якогось більш-менш естетичного виду, купував плати і з цього добра паяв павери. Все робив вручну, з чого міг».

Невдовзі Богдан познайомився з іншими волонтерами, які займалися аналогічними справами. Разом створили маленьку команду з п’яти осіб, назвалися «Янголи світла» і почали виготовляти автономні ліхтарики для воїнів. Для цього використовували LED-лампочки і, знову ж таки, різні підручні матеріали.

434362219-336476509007961-1656979299972854006-n

«Ми починали працювати маленькою групкою, а станом на сьогодні «Янголи світла» об’єднали вже 70 майстрів по всій Україні. Навіть в Нікополі під обстрілами працює один механік: там постійно прильоти, біля його гаража падають російські снаряди, дах двигтить, а він сидить і паяє! Тож є люди, які працюють навіть під обстрілами. Деякі – цілодобово. Я, на жаль, лише вночі, бо вдень на роботі. А ночами паяю, складаю докупи і веду стріми в Тік-Ток, щоб зібрати гроші на запчастини і потужнішу техніку».

Минулого літа Богдан замислився над оптимізацією праці. Бо запит від воїнів ріс щодня, а суто ручна праця займала багато часу. Чоловік зрозумів, що йому потрібен 3-Д принтер.

434234012-1194419161559369-4003642846228032487-n

«Я боявся відкривати збір, але друзі мене вмовили. Дуже допоміг Сергій Деружинський – теж музикант і волонтер з Перегонівки. Він з командою вечорами влаштовує музичні стріми і збирає на машини, тепловізори і багато інших крутих штук для наших військових. Він мене мотивував, і я таки відкрив збір на перший 3-Д принтер. Люди задонатили необхідну суму вже за два тижні, дуже допомогли місцеві підприємці. Так мені вдалося запустити 3-Д друк. Все, що роблю, показую в прямих ефірах у Тік-Ток, щоб люди бачили, на що ідуть їхні кошти. Я особисто несу відповідальність за кожну копійку!»

Завдяки 3-Д принтеру Богдану вдалося значно прискорити роботу й урізноманітнити продукцію.

434309984-1162076424923112-8735636761381994387-n

«Виробництво розширилося: до павербанків і двохрежимних автономних ліхтариків додалися лоадери (пристрої для швидкого перезаряджання зброї), хрестики на гранати (для скидів з дронів) та багато інших цікавих штук для воїнів. А замовлення надходить від бійців з усіх куточків України і з різних точок фронту. Їх стільки, що я створив електронну форму для реєстрації потреб (черга на кілька місяців вперед розписана!) і придбав другий принтер», – каже майстер.

Перший принтер Богдан використовує для друку футлярів на павербанки. На виготовлення одного йде до трьох годин. Другий апарат дорожчий (вартує 1565 євро), точніший і призначений для більш витонченої роботи. На ньому запустив виробництво лоадерів, хрестиків та інших дрібних деталей.

photo-5352760025690527870-y

Та попри наявність сучасної техніки, суто ручну працю ніхто не скасовував. Бо «середину» тих же павербанків Богдан збирає самостійно, лише упаковуючи у надрукований на принтері футляр.

«Найдовший процес – це складання акумуляторних збірок. Якщо говорити про павери з “одноразок”, то на один потрібно 32-36 акумуляторів від електронних цигарок. Ці цигарки треба розібрати, перевірити на придатність, потім скласти у збірки, спаяти, замотати й упакувати в футляр. Це тривалий і не завжди виправданий процес. Тому зараз я перейшов на «айфонівські» акумулятори, які значно доступніші і зручніші у використанні. На виготовлення однієї акумуляторної збірки потрібно від 30 хвилин до години», – пояснює чоловік.

Тож якщо маєте зайві акумулятори від «Айфонів» чи знаєте, де їх узяти, майстер буде радий такій підмозі.

photo-5352760025690527868-y

photo-5352760025690527871-y

«Зараз також збираю гроші на третій 3-Д принтер – трішки простіший, але не менш потужний. Хочу розподілити між ними завдання: один – на корпуси для ліхтариків і паверів, інший – на лоадери, бо запит на ці штуки просто величезний, третій – на хрестики і хвостовики. Це все ті речі, які потрібні воїнам ще на вчора».

Все, що Богдан виготовляє, передає на фронт абсолютно безкоштовно. Приміром, минулого місяця дві партії лоадерів отримали спецпризначенці третього полку. В колекції «шевронів вдячності» на стіні в майстерні є різні підрозділи, і морські піхотинці, і танкісти, і добровольчі батальйони – всіх не злічити.

«Працюю безкоштовно. Багато чого купую за свої гроші. Ось замовив в Китаї плат на 8500 гривень з донатів від людей і власної кишені. Треба трохи почекати з доставкою, але в Україні вони на порядок дорожчі, я не хочу переплачувати баригам. Не наживаюсь на війні й іншим не дам. Але без додаткової матеріальної підтримки від людей, благодійників я не справлюся. Сам на 3-Д принтер ніколи не назбираю, дуже розраховую на небайдужих земляків», – каже майстер.

photo-5352760025690527869-y

Богдан особисто зробив вже понад 350 паверів, а скільки сотень ліхтариків, лоадерів та інших дрібничок для воїнів – взагалі не злічити. Нині в черзі на його продукцію стоїть більше пів сотні осіб, і для кожного з них треба виготовити далеко не одну річ, а десятками.

«Фізично працювати мені ніхто не допомагає. Не хочу перекладати на когось свою відповідальність. Тому сам друкую, збираю, паяю і відправляю замовлення теж особисто. Роблю так, щоб все працювало, не підводило бійців у найважчі часи. Я розумію, наскільки ці речі потрібні для виживання і для боротьби, тому мають бути якісними. Це мій особистий внесок у нашу Перемогу».

Підтримати майстра і «Янголів світла» можна за реквізитами….

Волонтерський канал Богдана Риковського для ознайомлення: https://www.tiktok.com/@djbodia?_t=8k95lMJjpWo&_r=1

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар