5-місячна дитина з Голованівського району захворіла на кашлюк

Кіровоградська ОВА

Цьогоріч в Україні стрімко зростає кількість хворих на кашлюк. Лише за два місяці 2024 року у МОЗ зареєстрували 515 випадків кашлюку на території країни, тоді як минулоріч за цей же період реєстрували тільки 27.

Про це під час брифінгу повідомила головна державна санітарна лікарка у Кіровоградській області Надія Оперчук, інформує Перша електронна газета.

На Кіровоградщині протягом 2021-2023 рр. не реєстрували жодного випадку хвороби на кашлюк. Надія Оперчук пояснює такий результат високим рівнем вакцинації дітей, а саме 95 %, які рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я.

У березні цього року в області зареєстрували перший випадок хвороби у 5-місячної дитини з Голованівського району. Малюк не був щеплений від кашлюку через наявність  медичних протипоказань. Станом на 3 травня на Кіровоградщині зафіксували вже 17 випадків захворюваності, серед яких троє жителів області не були вакцинованими:

  • Кропивницька ТГ – 14 випадків;
  • Cуботцівська ТГ – 1 випадок;
  • Голованівська ТГ – 2 випадки;

“Внаслідок війни багато сімей змінили своє місце проживання, тож діти не мали змоги  своєчасно отримувати профілактичні щеплення. Обов`язкові 4 щеплення дітям не зробили.

Тобто, їхній імунітет не мав змоги повноцінно сформуватися”, – пояснила Надія Оперчук.

Найбільш небезпечною хвороба є саме для немовлят, а також дітей віком від двох років, у яких може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладнень та смерті. Старші діти та дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно ослаблює організм.

Хвороба починається як ГРВІ. Через 7-14 днів з’являється спазматичний кашель до почервоніння обличчя,  нежить, сльозотечі. Напад кашлю має характерний свист, виникає раптово, частіше вночі, ніж удень, може супроводжуватись гарячкою, нежиттю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

За перших ознак сильного кашлю у немовлят та симптомів апное Надія Оперчук радить негайно звернутися до лікаря.

Також, від кашлюку необхідно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності, аби захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

“Минулого року вакцинація дітей від кашлюку на Кіровоградщині досягла позначки 87, 5 %, що не є задовільною цифрою. Цьогоріч за три місяці щеплення зробили 25,5 % населення області.  За перший квартал 2024 року ми зареєстрували 45 відмов від вакцинації проти кашлюку. Серед причин, як медичні протипоказання, так і релігійні переконання, це близько 50 відмов”,- розповіла головна санітарна лікарка.

За словами Надії Оперчук, область має достатню кількість вакцини АКДП – 22 500 доз для профілактики кору, коклюшу та правця. Днями Кіровоградщина отримала ще 10 000 доз вакцини.

“Ми запрошуємо на вакцинацію батьків, які ще не зробили своєчасне щеплення своїм дітям.

Процедура безкоштовна, вакциною забезпечені, всі відповідні документи, які гарантують якість та безпеку є в наявності”, – зазначила Надія Оперчук.

Нагадаємо, у 10-ти річної дитини з Кіровоградщини підозрюють хворобу Лайма

Читайте також: в жительки Кіровоградщини підозрюють ботулізм

Поширити:

Залишити коментар:

коментар