У 10-ти річної дитини з Кіровоградщини підозрюють хворобу Лайма

Надія Оперчук
Надія Оперчук

10-річний хлопчик зі Знам`янки потрапив до лікарні із підозрою на хворобу Лайма. На даний час триває лікувaння тa лaбоpaтоpне обстеження.

Про це під час брифінгу повідомила головна державна санітарна лікарка у Кіровоградській області Надія Оперчук, інформує Перша електронна газета.

За словами Надії Оперчук, щорічно в теплий період року, а саме з березня по листопад,  в зонах зелених насаджень  активізуються кліщі, укуси яких загрожують людині такими захворюваннями як: кліщовий іксодовий бореліоз, або хвороба Лайма, вірусний енцифаліт, марсельська гарячка та ще близько 150-ти видів інфекційних захворювань.

“В Україні й області, на жаль, маємо тенденцію до збільшення кількості випадків інфікування хворобою Лайма. Станом на 2022 рік у Кіровоградській області зареєстрували 61 лабараторно підтверджений випадок цієї недуги, з них – 8 серед дітей, у 2023 році – 80 випадів хвороби Лайма, з них – 8 дітей. Що стосується цього року, то на початок квітня маємо два випадки захворювання серед дорослих і одну підозру на захворювання у десятирічної дитини”,- розповіла головна санітарна лікарка області.

Якщо комаха присмокталася до людини, Надія Оперчук радить приносити кліща на дослідження. Також за можливості необхідно видаляти його з тіла або самостійно, або з допомогою медиків.

“Якщо видалити кліща в перший день, коли він присмоктався, то інфікування буде малоймовірним. Якщо кліщ перебуває на тілі до трьох діб, то ризик інфікування наближається до 100%.
У випадку коли ви самостійно видалили кліща, його необхідно помістити на марлеву серветку змочену водою, в скляний посуд чи пробірку і доставити в лабораторію за адресою вулиця Миколи Садовського, 40/9”, – зазначила вона.

Відтак, за 2023 рік у лабораторії особливо небезпечних інфекцій центру контролю та профілактики хвороб дослідили 1138 екземплярів кліщів, серед яких 152-були з позитивних результатом хвороби Лайма. Станом на ранок 22 квітня, у лабораторії дослідили 654 екземпляри, з них – 100 з позитивним результатом.

“За минулий рік до лікарень з приводу укусів кліщів звернулися 810 жителів області. У 18 випадках ці кліщі виявилися інфіковані.

Протягом березня-квітня звернулося уже 169 людей зі скаргами на укуси кліщів”, – додала Надія Оперчук.

Нагадаємо, у Кропивницькому знайшли кліщів зі збудником хвороби Лайма

Читайте також: минулоріч у Кропивницькому 7-річну дитину вкусив інфікований бореліозом кліщ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар