На Кіровоградщині планують встановити рекорд по посіву соняшнику

Ілюстративне фото

На Кіровоградщині стартувала посівна кампанія. Наразі посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур аграрні підприємства  провели на площі 53 тис. га,  що складає 73 % від запланованого.

Про це повідомила під час брифінгу директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Валерія Фурманова, інформує Перша електронна газета.

Зокрема посіяно: ярий ячмінь – 76 %, ярий горох – 75%,  відповідно у цифрах це 11,5 тис. га;  яра пшениця – 4,5 тис.га  – 52%, а також 0,5 тис.га вівса.

Деякі аграрні господарства вже приступили до посіву соняшнику. В цьому році ярих зернових культур прогнозується посіяти на площі 387, 6 тис. га. З них ранні зернові та зерно-бобові – 71,8 тис. га і бобові -303 тис. га.

Посів технічних культур запланували провести на площі 809, 5 тис. га. З них соняшник – 661 тис. га, цукровий буряк – 11, 6 тис. га та соя – 130,2 тис. га.

Окрім цього, аграрні підприємства планують встановити рекорд по посіву соняшнику – 661 тис. га, порівняно з минулорічними 530 тис. га. Валерія Фурманова зазначає, що таку площу засіють вперше з часів незалежності.

Принагідно посадовиця нагадала про корисні програми підтримки для аграріїв:

«У 2024 році продовжує функціонування урядова грантова програма єРобота для розвитку садівництва, виноградарства та ягідництва, тепличного господарства та переробки. Також у аграріїв залишається можливість брати пільгові гривневі кредити у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9». Під них закладено компенсацію у розмірі 18 млрд грн», – підкреслила Валерія Фурманова.

Також, за її словами, цьогоріч відновилася робота бюджетної програми часткової компенсації за купівлю вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Посадовиця наголосила на тому, що українські агровиробники повинні відповідати нормам Європейського союзу щодо якості та безпечності продукції, щоб Україна мала спільний з ЄС ринок та вільний доступ для товарів.

Нагадаємо, у Кропивницькому створять перший фундуковий сад

Читайте також: понад 3,5 тисячі тонн кіровоградського збіжжя відправилося до Нігерії (ВІДЕО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар