Пішов з життя художник з Кіровоградщини Володимир Остроухов

Вчора, 4 квітня, в селі Аджамка у «Затишній оселі» (недержавному будинку сімейного типу для літніх людей), помер митець Володимира Остроухов.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на фейсбук-сторінку Тетяни Ткаченко-Суханової, директорки  Музею мистецтв.

Остроухов Володимир Іванович народився 18 березня 1947 року в Приморському краї (село Хороль, Росія). Мав професійну художню освіту.

З 1972 року розпочав творчу діяльність. Писав майже в усіх жанрах. Любив експериментувати. Провідним напрямком творчості стала його власна неповторна філософія життя, переосмислення традиційних сюжетів.

2

9

З 1974 по 2000 р. працював у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР (з 1991 року – художньо-виробничий комбінат Кіровоградської організації Спілки художників України). Займався в основному монументальним живописом. Його фрески та левкаси стали окрасою багатьох громадських приміщень, лікарень області та міста. З 2007 року – на пенсії, але продовжував активно творити та відкривати нові форми виразу власної мистецької індивідуальності.

“Володимира Остроухова важко віднести до прибічників конкретного напрямку в живописі. Його твори, є проявом глибокого внутрішнього світу і непересічної особистості автора, поєднують у собі тенденції світового малярства ХХ століття та постійний пошук нових засобів розкриття художнього образу, є симбіозом психодрами і живого, критичного сприйняття сучасного світу. Нестандартний підхід до композиції, смілива, віртуозна робота з кольором вирізняють творчість Володимира Остроухова серед його сучасників”, – йдеться у дописі Тетяни Ткаченко-Суханової.

Більше 10 років  Володимир Остроухов працював з видавництвами, серед робіт – численні ілюстрації до книжок, до збірок казок тощо.

1

Твори митця зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Австрії, Італії, Іспанії, Польщі, Румунії та ін.
Творча унікальність майстра була оцінена і на рівні влади, і творчою спільнотою. Двічі (2016, 2020) митець є лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування».

5

6

Наприкінці листопада 2018 року митець оселився в с. Аджамка у «Затишній оселі» (недержавному будинку сімейного типу для літніх людей, очільниця – Валерія Кривошапка). І саме в “Затишній оселі” митець повернувся до творчості і навіть продовжилася його виставкова робота. Окрім того на території «Затишної оселі» відбулися телевізійні зйомки фільму про унікального художника Володимира Івановича Остроухова в рамках проєкту «Особливі митці від териконів до Карпат» (реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Партнери проєкту “Фундація Український Донбас”, “Краєзнавчо-Культурне Товариство Д.І.Я.”).

Попрощалися з Володимиром Івановичем сьогодні, 5 квітня, о 9:00, на кладовищі в селі Аджамка.

3

Нагадаємо, у Кропивницькій лікарні помер відомий художник

Читайте також: у Знам`янці художник зобразив на автобусній зупинці українське село

Поширити:

Залишити коментар:

коментар