Як колишній наркозалежний із Кіровоградщини вчиться жити з ВІЛ

© life4me.plus

Матвій (ім’я змінено) – у минулому cпоживач ін’єкційних наркотиків. Чоловік ніколи в житті не проходив тестування на ВІЛ, тож навіть не здогадувався про свій статус. Зробити тест підштовхнуло погіршення здоровʼя. Відчував втому і слабкість, почав часто хворіти вірусними захворюваннями. Тоді Матвій і наважився пройти обстеження.

Він знайшов контакти благодійної організації та прийшов в офіс. Соціальний працівник проєкту «Інновації подолання епідемії ВІЛ» Роман Кузьменко зустрів його й запросив у пункт тестування. Роман привітно спілкувався з Матвієм, пояснюючи, що фахівці благодійної організації підтримають чоловіка, яким би не був статус.

Зрештою, тести на ВІЛ і гепатит виявилися позитивними. Матвій одразу зрозумів причинно-наслідковий зв’язок і розповів, що в минулому вживав вуличні наркотики. Але зумів вирватися із залежності. Побудував сім’ю.

«Наркотики я вживав 20 років тому. В один момент я був на межі життя і смерті – тоді й вирішив назавжди залишити цю звичку. Було дуже важко. Півтора місяця в реанімації я боровся за життя. Якось до мене прийшли друзі із релігійної організації – вірою і молитвами вони витягнули мене», – розповів Матвій.

Соціальний працівник підтвердив теорію Матвія і пояснив, що один зі шляхів передачі ВІЛ – через кров. Зокрема, коли люди використовують нестерильні шприці, голки, тобто під час ін’єкційного введення наркотичних речовин.

«ВІЛ – не вирок, а лише хронічне захворювання, яке виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Людина може спочатку й не відчувати симптомів, однак, зрештою, вони дадуть про себе знати. Тому перший і головний крок – це прийом антиретровірусної терапії (АРТ). Люди з ВІЛ, які приймають АРТ, живуть довго й повноцінно, працюють, займаються сексом і мають здорових дітей», – пояснив Роман.

image

Того ж дня соціальний працівник провів Матвія в медичний заклад, щоби поставити на диспансерний облік та отримати медикаментозне лікування. Також Роман запропонував чоловіку обстежитися на туберкульоз. Вони разом пішли в тубдиспансер і пройшли обстеження. На щастя, туберкульоз не підтвердився.
Минуло кілька місяців, як Матвій отримує лікування. Чоловік почувається значно краще. Він дякує соціальному працівнику, який тоді підтримав його й допоміг повірити в себе.

«Якби тоді мене морально не підтримав Роман, я не знаю, чи розпочав би лікування. Він не дозволив мені залишитися в проблемі сам на сам. А навпаки – витягнув мене, розповів, як жити з ВІЛ. Я радію, що тоді почув його, а не почав самотужки шукати інформацію в інтернеті. Самому мені було б важко. А з допомогою соціального працівника я поборов шок, страх, сумніви», – зі вдячністю каже Матвій.

Зручний пункт для тестування можна знайти на сайті https://testporuch.phc.org.ua/regions/kirovohradska-oblast

Нагадаємо, де на Кіровоградщині можна отримати безкоштовні тести на ВІЛ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар