На Кіровоградщині зменшилася кількість хворих на грип та коронавірус

Кіровоградська ОВА

Епідемічна ситуація з інфекційних захворювань на Кіровоградщині відносно спокійна.

Про це під час брифінгу повідомила очільниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук, інформує Перша електронна газета.

Минулого та цього тижня не зареєстрували підвищення захворюваності та кількості звернень, які перевищували попередні показники. Відтак, з 19 по 25 лютого за медичною допомогою з ознаками  грипу та застуди звернулися 5 340 мешканців Кіровогращини. Це на 320 випадків менше, ніж попереднього тижня. З усієї кількості звернень діти становлять 56%.

“У вірусологічну лабораторію центру контролю та профілактики хвороб на минулому тижні доставили 9 зразків матеріалу від хворих з тяжким гострим респіраторним синдромом та грипоподібними захворюваннями. Ми виділили 4 віруси грипу. Всього з початку епідсезону (із жовтня) в області зареєстрували 67 випадків грипу. Перші випадки грипу зареєстрували у грудні минулого року. Окрім вірусів грипу А та Б, в області циркулюють аденовіруси, РСвіруси та парагрип. Що стосується рівня госпіталізації, то ми також не фіксували підвищення кількості людей, які їй підлягають”,- повідомила головна санітарна лікарка області.

За словами Надії Оперчук, епідпоріг в області перевищений на 24, 1 % при 31, 7% на минулому тижні. Згідно з чинним законодавством перевищення епідпорогу до 25% розцінюється як середня інтенсивність епідемічного процесу з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Епідемію оголошують у випадку коли епідпоріг перевищений у півтори рази протягом одного тижня.

“Область продовжує проводити вакцинацію від грипу. Станом на сьогодні на Кіровоградщині вакциновано 4 667 осіб, з них найбільша кількість – медпрацівники (майже 2 000), особи з хронічними захворюваннями, люди поважного віку (390), а також діти віком  від шести місяців  до п`яти років (345)”, – розповіла посадовиця.

В області також поменшало хворих на коронавірус.

“За минулий тиждень зареєстрували 31 випадок коронавірусу, до прикладу, попереднього тижня було 50. Сьогодні в області на лікуванні перебувають 40 хворих на коронавірусну хворобу, з них шестеро дітей. В основному лікування проходить амбулаторно. В області сьогодні діє 95 пунктів профілактичних щеплень від коронавірусу і три центри масової вакцинації: в Знам`янці, Бобринці та Світловодську. Станом на 27 лютого на Кіровоградщині провели 8102 щеплень від коронавірусу”,- пояснила Надія Оперчук.

Найкращий відсоток щепленості у Кропивницькому, де принаймні одну дозу вакцини отримали 73,3 % від населення області, яке підлягає вакцинації.

“Хотіла б також закликати людей вакцинуватися від кору, який є одним із найзаразнішим інфекційним захворюванням у світі. Востаннє спалах кору в Україні реєстрували  у 2017 та 2019 роках, коли захворіли 112 тисяч людей. Протягом цих років померла 41 людина, з яких 25 дітей. Такі спалахи можуть бути циклічними й повторюватися через кожні 3-5 років. Тому медична спільнота звертає увагу на те, що циклічність у минулому 2022 та 2023 році дійшла до періоду, коли кір може повторитися”,- додала лікарка.

Нагадаємо, Кіровоградщина отримала 800 доз вакцини від грипу

Читайте також: виїзна бригада медиків вакцинує дітей від кору в громадах Кіровоградщини

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар