Відновлення церкви в Бірках обговорюють в Кіровоградській облраді

Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд зустрівся з архієпископом Кропивницьким та Голованівським Марком аби  обговорити питання відновлення церкви парафії Святителя Миколая Чудотворця Православної Церкви України, що знаходилась у Бірках Олександрівської громади та була знищена пожежею у грудні 2022 року.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на пресслужбу Кіровоградської обласної ради.

Юрій Дрозд розповів, що для відбудови церкви потрібно узгодити кілька питань з департаментом культури і туризму ОВА. Там із розумінням поставилися до цієї проблеми і вже допомагають оформити необхідні для відновлення документи.

«Я зустрівся з Олександром Безпечним, головою Олександрівської територіальної громади, до якої входить село Бірки. Там уже створили ініціативну групу з відновлення знищеного вогнем храму. Для цього залучають кошти благодійників – підприємців, фермерів, просто небайдужих громадян. Я вірю, що незабаром спільними зусиллями церкву у Бірках буде відновлено», – наголосив голова обласної ради.

Архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк розповів, що Православна Церква України отримала у власність колишній будинок культури у парку ім. А. Крючкова. Там ПЦУ збирається облаштувати обласну єпархію з бібліотекою та церковною школою. Церква не має таких коштів, тому сподівається на допомогу благодійників. Юрій Дрозд запевнив владику Марка, що пропагуватиме допомогу для єпархії серед депутатів обласної ради та підприємців регіону.
Церква у селі Бірки Кропивницького району – одна з найдавніших церков Олександрівської громади. Храму 166 років. Спочатку він знаходився на галявині, вкритій сипучим піском, і через цю незручність у 1858 році його перенесли на нинішнє місце.

У Бірках існує переказ, що на піщаних кучугурах існувало місто, в якому було аж сім церков, і яке знищили татари. Тільки найближчій до річки церкві, на тому місці, де стояв розібраний у 1858 році храм, вдалося вціліти. До 2022 року в церкві правили службу священики УПЦ (МП). До Православної Церкви України Свято-Миколаївський храм перейшов у квітні 2022 року. А 11 грудня 2022 року храм згорів ущент. Правоохоронці кваліфікували надзвичайну подію за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Нагадаємо, на Кіровоградщині згоріла старовинна церква, за яку громада три роки судилася з УПЦ МП

Читайте також: рятувальники назвали попередню причину пожежі у Бірківській церкві

Поширити:

Залишити коментар:

коментар