Лінія підтримки для чоловіків. Куди звертатися

©delai-vibor.com

Війна, економічна криза та непевність відбилися на психологічному стані кожного українця. І чоловіки, і жінки можуть відчувати втому, знесиленість, потребувати підтримки. Однак, частина нашого суспільства досі вважає, що чоловіки мають бути сильнішими. У них не повинно бути пригнічення чи депресії. Такі стереотипи тиснуть на чоловіків і ще більше погіршують стан тих, кому зараз потрібна допомога. Тому в Україні для них працює окрема Лінія підтримки.

Про це Першій електронній газеті повідомила Вікторія Падалка, менеджерка Лінії підтримки чоловіків.

Ментальне здоровʼя не має статі

Коли людина страждає від тривожності, депресії та має інші емоційні труднощі, якість всього її життя погіршується. Нерозвʼязані психологічні проблеми негативно впливають на її соціальне життя, роботу і навіть здоровʼя. У таких ситуаціях засуджувати людину чи вдаватися до тиску – найгірший варіант. Всім українцям в таких ситуаціях, незалежно від статі, необхідна підтримка і допомога. І чоловіки, які боронять державу, які дбають про свої сімʼї, які працюють і розвивають економіку, також мають мати можливість говорити про свої проблеми. Для цього рік тому виник проєкт “Лінія підтримки для чоловіків”.

Розмова, яка лікує

“Наша робота – дати чоловікам інструмент для покращення їхнього життя. Ми слухаємо, розуміємо, підтримуємо і даємо поради, які можуть змінити їхнє сприйняття себе та оточення.” – описують свою роботу психологи та психологині Лінії.

Одна розмова зі спеціалістом може бути поштовхом, який покладе край кола проблем і дасть сили на їх розвʼязання. Багато чоловіків вагаються, не знають, чи варто дзвонити, не вірять, що це допоможе, не знають з чого почати розмову. Але тисячі тих, хто набрався сміливості та зателефонував на Лінію, після дзвінка дякують психологам і психологиням.

Як зрозуміти, що потрібна допомога психолога

Розмова зі спеціалістом не може нашкодити. Навіть людині, у якої немає явних проблем з емоційним здоровʼям, візит до психолога може бути корисним. Але є ряд питань, які лікарі радять задати собі, щоб упевнитися в необхідності звернутися до фахівця.

  • Чи маєте ви на проблеми зі сном або надмірну сонливість?
  • Чи відчуваєте ви нерозуміння з боку близьких та рідних?
  • Чи маєте ви виснажливі думки, які важко контролювати та які впливають на ваше самопочуття?
  • Чи відчуваєте ви постійну тривогу або невдоволення чимось?
  • Чи погіршилися ваші стосунки з близькими, друзями чи рідними?
  • Чи почуваєтеся ви самотнім?

Якщо бодай на одне питання ви відповіли собі “так”, вам необхідно звернутися до психолога.

Куди звертатися

Лінія психологічної підтримки для чоловіків – це безкоштовний сервіс, який приймає дзвінки цілодобово. Щоб поговорити з психологом чи психологинею, телефонуйте за номером 2345.

Оператори Лінії — досвідчені спеціалісти та спеціалістки, які вислухають будь-яку вашу розповідь про проблеми, не засудять і дадуть цінну пораду. Усі звернення є анонімними, розмови не записуються і не передаються третім особам.

Не чекайте, що поганий емоційний стан покращиться сам, звертайтеся за допомогою! Депресія, стрес, постійна втома, спалахи гніву, апатія – всі ці проблеми можна розвʼязати. Психологи Лінії підтримки чоловіків вам з цим допоможуть. Памʼятайте, що телефонуючи туди, ви піклуєтеся не тільки про своє здоровʼя, а й про всіх людей, які вас оточують, піклуються про вас і люблять.

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Читайте такожВ Україні цілодобово працює Гаряча лінія підтримки ветеранського фонду

Поширити:

Залишити коментар:

коментар