Жителі Кіровоградщини заборгували понад 700 мільйонів за комунальні послуги

Жителі Кіровоградщини заборгували за комунальні послуги 739 мільйонів 5 тисяч гривень. З них 440,1 мільйона  – за тепло і 163, 8 мільйона – за водопостачання та водовідведення. Решта – борги за за вивезення сміття, управління будинками й інші послуги.

Про це повідомила під час брифінгу повідомила директорка департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської ОВА Ольга Довжук, інформує Перша електронна газета.

Теплова енергія 

Станом на перше січня заборгованість населення за всі житлово-комунальні послуги скаладає 739, 5 мільйона гривень, що на 86, 3 мільйона гривень більше, ніж на початок року. Приріст боргу з початку минулого року склав 13, 2 %.

“Заборгованість вкрай зросла буквально за грудень. У порівнянні, до першого грудня 2023 року заборгованість зросла на 38 мільйонів гривень і додала 5, 4 %. Рівень розрахунків населення за комунальні послуги за весь минулий рік в середньому становить 93, 7 %. Найбільшою від загальної суми боргу є частка заборгованості за постачання теплової енергії – 59, 5 %. Сума боргу населення – 440,1 мільйонів гривень”,- розповіла Ольга Довжук.

Відтак, рівень оплати населення за спожиту теплову енергію за минулий рік в середньому складає 91, 4 %. Станом на перше грудня розрахунки складали 106,8 %, а на перше січня – 91,4%.

“Такий рівень оплати є недостатнім для погашення заборгованості за теплову енергію, в середньому на одного споживача борг складає 8,4 тисяч гривень. Це суттєва сума”,- зазначила посадовиця.

Найбільше підприємство “Теплокомуненерго” –  КП “Теплоенергетик”  має заборгованість населення 160,6 мільйонів гривень, що в розрахунку на одного споживача – 13, 4 тисячі гривень. Ольга Довжук зазначає, що така тенденція відслідковується в більшості підприємств області. До прикладу, КП “Теплокомуненерго” Олександрії має заборгованість 140, 3 мільйона гривень.

Водопостачання та водовідведення

Заборгованість споживачів станом на 1 січня складала 163, 8 мільйона гривень (22,1%). В порівнянні з початком минулого року заборгованість збільшилася на 14, 8 мільйонів гривень. Найбільший борг має ОКВП “Дніпро-Кіровоград” – 152, 2 мільйона гривень. У КП “Теплоенергетик”, яке надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення на селищі Новому, заборгованість населення складає 1,2 мільйона гривень. За минулий рік вона збільшилася на 10, 3 %.

За надання послуг компанії “Екостайл” заборгованість населення станом на 1 січня – 41, 6 мільйона гривень.

“Кабмін дозволив відключення підприємств життєзабезпечення від електричної енергії без погодження обласної військової адміністрації. Тобто, якщо підприємства мають борг за електричну енергію, постачальник може відключити їм світло.  Варто розуміти, це становить загрозу  стабільному наданню комунальних послуг”, – наголосила Ольга Довжук.

Довідково: наприкінці грудня 2023 року Кабінет міністрів України скасував мораторій на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі накопичення заборгованості. Таке рішення ухвалили, зважаючи на зловживання споживачами можливістю не оплачувати комунальні послуги. Дозвіл діє на відключення боpжників, які пpоживають на теpитоpіях, де не ведуться бойові дії.

Нагадаємо, на Кіровоградщині почнуть відключати воду боржникам

Читайте також: на Кіровоградщині боржникам почнуть відключати електроенергію

Поширити:

Залишити коментар:

коментар