Нововведення в законі про авторське право

Інтелектуальна власність та об’єкти авторського права були визначені та закріплені законом ще у 1993 році, майже одразу після проголошення незалежності України. Закон «Про авторське право та суміжні права» діяв аж до грудня 2022 року, допоки не був прийнятий новий, видозмінений та актуальний закон. З 1 січня 2023 року стара версія закону офіційно більше не є чинною. Які ж зміни були внесені? Про право інтелектуальної власності детальніше читайте тут — https://online.novaposhta.education/blog/intelektualna-vlasnist-v-ukrayini.

Закон № 2811-IX: головні зміни

Оригінальність

Попередній, а точніше перший закон, не містив даних про оригінальність об’єкта нематеріального права, а також ніяк не захищав саме поняття унікальності. Новий же закон вперше вводить поняття оригінальності твору — ознака, що визначає об’єкт плодом творчості автора та є результатом прийнятим ним відповідних рішень. До 2023-го твір вважався результатом творчої діяльності, а з прийняттям нового закону був трактований як «оригінальне інтелектуальне творіння автора».

Тобто твір визнається оригінальним, якщо йому передувала творча, власна або інтелектуальна діяльність. Поява такого поняття і критерію — крок до підсилення захисту прав та доведення неоригінальності того чи іншого об’єкта.

Знищення

Так, до 2023 року власники об’єктів образотворчого та архітектурного мистецтва перед їх знищенням повинні були попереджати авторів робіт про свої наміри та давати їм змогу викупити твори. Наразі ж таке правило залишається актуальним тільки для об’єктів живопису: інакше кажучи, власники архітектурних творів тепер можуть знищувати ці речі без попередження авторів.

Сирітські права

Хто така сирота? Правильно, людина без батьків, покинута напризволяще. Новий закон вирішив використати саме це слово та ввести поняття «сирітського права» — права власності на нематеріальні об’єкти, автори та/або власники яких не були виявлені або місце перебування яких невідоме. Нове поняття стосується всіх письмових опублікованих творів (книжок, статей, газет), які знаходяться в місцях загального доступу, наприклад у музеях чи бібліотеках.

Головна різниця між сирітськими правами та суспільним надбанням полягає в тому, що автор творів може з’явитися і поновити свої авторські права на об’єкт нематеріальної власності будь-коли.

fU2maoWOWkf3qWWQXVZsq84wfIw0vorsv30wAAsjnCu16xY5kofiPCrzSIf7A6h1_n2jzEkM7JZ1amEK-jQnDtrn5t_Wo8hMFPgYbZXMFrtBlJXlYnbuRMcyZiZEretZKuPegFAyMVWpIaXS-L0SFlU

Права на твори ШІ

Штучний інтелект набирає обертів та популярності, а тому з огляду на це було введено поняття прав sui generis — авторських прав на неоригінальні твори, створені без участі людини комп’ютерними програмами. Щоб заявити про такі права, людина також не потрібна: наразі права автоматично набувають власники ліцензій чи майнових прав на самі програми ШІ.

Право слідування

Існувало таке право ще з 1993 року, однак саме у 2023-ому воно було видозмінено під європейські стандарти: тепер при перепродажу оригіналу об’єкта, автор має право на одержання винагороди (відсоток вартості) розміром до 12 500 євро.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар