Головна лікарка області розповіла про ситуацію з ковідом на Кіровоградщині

Кіровоградська ОВА

Щороку з початком холодного періоду спостерігається сезонний епідемічний підйом захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції і грип. Щорічний епідсезон починається із 40-го тижня поточного року і закінчується в 20-му тижні наступного року. У епідемічному сезоні 2023 року розпочався підйом захворюваності з 2-го жовтня. На завершення очікують у травні 2024 року. 

Яким був минулий епідсезон в Україні та Кіровоградській області під час брифінгу розповіла очільниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Надія Оперчук, інформує Перша електронна газета.

За даними Центру з контролю і профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України, у минулому епідсезоні на території країни зареєстрували майже 4 млн випадків грипу та ГРВІ, що майже на 38% менше, ніж у позаминулому епідсезоні. Перехворіло майже 10% українців. Майже 50% із тих, хто хворів, склали діти та підлітки.

Померли від ускладнень внаслідок грипу 23 людини (у тому числі двоє дітей віком до 4 років).

На Кіровоградщині у минулому епідсезоні за медичною допомогою з приводу ГРВІ та грипу звернулися понад 102 тисячі осіб (це майже 11% від усього населення області). Кількість дітей та підлітків становила 48%. Всього госпіталізували понад 8 тисяч осіб. На грип захворіли 349 нещеплених жителів області. Летальних випадків від ускладнення грипу не зафіксували.

Станом на 23 жовтня цього року епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ не перевищений.

За медичною допомогою на минулому тижні звернулися понад 4 тисячі осіб (з них 59% – діти та підлітки).

Усього за минулий тиждень на Кіровоградщині госпіталізували 216 осіб (серед них 137 дітей). Випадків грипу не зареєстрували.

Для профілактики грипу в цьому епідсезоні в Україні планують використовувати вакцини, які пройшли Державний контроль якості, а саме – понад 114 тисяч доз вакцини GC FLU корейського виробництва та понад 150 тисяч доз вакцини VAXIGRIP французького виробництва.

У Кіровоградській області вже проводять щеплення цими вакцинами. В аптеки вони надходять за попереднім замовленням.

“Станом на 23 жовтня в області щеплено від грипу 458 осіб, з них 194- медичний персонал, 27-дітей та 33 – пенсіонери”, – додала посадовиця.

Надія Оперчук наголосила, що окрім захворювань на грип та ГРВІ, актуальним є питання коронавірусу.

“З травня нинішнього року коронавірус перенесли до різновиду сезонних інфекцій. Сьогодні облік захворювань на ковід ведемо разом з ГРВІ”, – розповіла очільниця Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За оперативними даними, минулого тижня відмітили різке підвищення кількості реєстрації коронавірусу. До прикладу, у липні зареєстрували 4 випадки захорювання, у червні – 40, позаминулого тижня -32, а за минулий  тиждень – 176 випадків (серед них 164 дорослих та 12 дітей).

Станом на 24 жовтня в області загалом провели 797 тисяч 784 профілактичних щеплень від коронавірусу. Дітям та підліткам – 8 тисяч 480. Відтак, першу дозу вакцини отримали 53% населення нашої області.  За словами посадовиці, найкращі показники щеплення у Кропивницькому- 73, 3%. У місті провели 255 тисяч 876 щеплень.

На сьогодні в області функціонують 95 постійних профілактичних пунктів щеплень та три центри масової вакцинації від коронавірусу:

  • Знам`янський міський ЦПМСД у Знам`янці;
  • Кетрисанівський ЦПМСД в місті Бобринець;
  • Палац культури у Світловодську.

Окрім цього, щеплення від коронавірусу можна зробити у профілактичних пунктах ЦПМСД, амбулаторіях загальної практики сімейної медицини. У Кропивницькому – центр №1 та №2, а також пункт профілактичних щеплень, що на селищі Гірничому.

“Сьогодні в області є достатня кількість вакцин від ковіду. Лише на складі маємо 36 тисяч 990 доз вакцини “Короноваку”, 400 доз “Файзеру”, та 230 доз “Джонсону”, – підсумувала посадовиця.

Нагадаємо, МОЗ затвердило рекомендації про бустерне щеплення проти COVID-19 на 2023-24

Читайте також: на Кіровоградщині циркулює 8 штамів COVID-19

Поширити:

Залишити коментар:

коментар