“Баба Єлька” танцювала в столиці: кропивницький етнопроєкт відвідав благодійний маркет в Києві

У суботу, 9 вересня, у Києві відкрився дводенний благодійний маркет “Sense of Bravery Market”, участь у якому взяла команда фольлорно-етнографічного проєкту “Баба Єлька”.

Електронний майданчик українських товарів “Made with bravery”, фонд “Сміливі” та креативний простір “Sense Hub” об`єнались, аби провести благодійний маркет, під час якого збирали кошти на відновлення Балаклійського ліцею № 5 Харківської області, котрий був пошкоджений внаслідок влучання снаряду.

Для участі в маркеті  запросили близько 13 український брендів. Відвідувачі заходу могли підтримати збір та придбати цікаві товари від партнерів заходу, учасників та продавців.  Окрім цього, гості маркету брали участь в різноманітних ініціативах та майстер-класах, які проводились на території хабу.

2023-09-09-DS1-3789

Відтак, проєкт “Зубата лопата” збирав кошти на лопати, якими наші захисники риють окопи. Відвідувачі заходу могли придбати лопату, розмалювати її та відправити нашим воїнам.

2023-09-09-DS1-4035

2023-09-09-DS1-4928

Кропивницький фольклорно-етнографічний проєкт “Баба Єлька” збирав донати для купівлі авто своєму колезі-журналісту, який наразі захищає Україну на фронті. Команда проєкту запрошувала відвідувачів ознайомитися з доробком про гастрономічну Кіровоградщини – книгою “Смачна Кропивниччина”, взяти участь у майстер-класах з традиціних співів і танців, а також приміряти на себе репліки страровинного традиційного одягу, який носили жителі області на початку ХХ століття.

“Наші гості приміряли репліки старовинних свиток, керсеток, спідниць та сорочок. Окрім цього, обирали собі гамани  – кишеньки на пояс. Таким чином знайомилися з модою Кіровоградщини. Дивувалися, що наші предки були настільки стильними й гарними, намагалися пригадати, що одягали їхні дідусі й бабусі”,- коментує голова громадської організації “Баба Єлька” Інна Тільнова.

2023-09-09-DS1-4786
зліва Інна Тільнова допомагає приміряти керсетку

2023-09-09-DS1-4847

2023-09-09-DS1-4064

2023-09-09-DS1-4101

2023-09-09-DS1-4842

Презентацію книги “Смачна Кропивниччина” Інна Тільнова вирішила зробити інтерактивною. Окрім прослуховування лекції про процес створення книги, всі охочі могли скуштувати пиріжки з секретною начинкою за рецептом із книги.

“Під час наших експедицій Кіровоградщиною нас завжди намагалися нагодувати. Це щось про прояв турботи, який ми всі помічали, завітавши в гості до бабусь чи мам. Нам стало цікаво дослідити й гастрономічну складову нашої області. Так, окрім збору пісень, танців, одягу, ми почали записувати й рецепти. Звісно, що наша команда досі не може точно розповісти, який вигляд має традиційна страва нашого регіону, оскільки з 2 тисяч сіл ми відвідали близько сотні. Однак нам вдалося на основі зібраного матеріалу видати книгу “Смачна Кропивниччина”. Ми згрупували страви та їхні рецепти у певні тематичні розділи,  таким чином намагалися наблизитися до відповіді на питання “Що ж є кулінарною візитівкою Кіровоградщини?”. Як доказ того, що ці рецепти живуть і не припадають пилом, приготувала пиріжки з буряком і вишнею за рецептом Тетяни Андріївни Чумаченко з села Хайнівки. Кияни куштували їх, намагалися вгадати що ж там всередині, зацікавлювалися, бо у більшості це не виходило й купували книгу, аби вивчити інші рецепти самостійно. Це наша головна місія – давати життя тому, що ми отримали в експедиціях”,- розповіла Інна Тільнова.

2023-09-09-DS1-4094

Окрім цього, учасники проєкту організували для киян майстер-клас танців та співів.

“Для пісенного майстер-класу ми обрали дві веснянки. Перша – “Посіяла гречку”, яку наш проєкт записав від Насті Зеленько 1939 року народження із села Розумівки Олександрівського району. Друга – “Шум”, зафіксована від Палажки Ксьондз 1940 року із села Мар`янівки Новоархангельського району. Я приємно вражена реакцією киян та гостей столиці на дійство, яке презентувала наша команда. Особисто я дуже переймалася тим, як сприйме сучасна молодь “Шума”, привезеного з Кіровоградщини, але все відбулося настільки легко й дружно. Містяни й співали з нами, й танцювали без проблем, тому залишилися лише приємні й позитивні враження”, – зазначила співзасновниця проєкту “Баба Єлька” та керівниця пісенного напрямку Світлана Буланова.

2023-09-09-DS1-4986
Наталя Ковальчук та Світлана Буланова

Майстер-клас з традиційних танців, зафіксованих у селі Копенкуватому Підвисоцької громади, провела керівниця танцювального напрямку Наталя Ковальчук.

Під її супроводом кияни танцювали зайчика, краков`як, карапет, польку, падеспанець та навіть “заплітали шума”.

“Це веснянка, обрядова пісня, яку танцювали на весні в очікуванні початку польових робіт. Кияни дуже тепло прийняли нас: співали пісні, долучалися до танців і підтримували оплесками. Впевнена, що наш проєкт зміг відкрити для гостей Кіровоградщину і залишити лише хороші враження”, – підсумувала Наталя Ковальчук.

2023-09-09-DS1-5065

2023-09-09-DS1-5015

За словами Інни Тільнової, під час заходу відвідувачі активно донатили на авто для колеги, однак збір досі триває.

“Ми зібрали вже приблизно половину від необхідної суми. Машину потрібно купити до 15 вересня. Тому з понеділка запускаємо лотерею в “Новій газеті”. Будуть розігруватися книжки, спідниця, гаман та інші круті лоти”,- анонсувала благодійну ініціативу голова ГО “Баба Єлька”.

Долучитися до збору можна за посиланням.

Фотограф заходу:  Даніяр Сарсенов.

Нагадаємо, “Баба Єлька” презентувала схему вишивки стародавньої сорочки з Кіровоградщини

Читайте також: у США відкрилася виставка фотографа проєкту “Баба Єлька”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар