Мама загиблого воїна ініціювала петицію про присвоєння йому звання Героя України

© Колаж Наталії Андріянової

Могильда Валентина – мама військовослужбовця ЗСУ Вадима Могильди з Суботцівської громади, який загинув у перші дні вторгнення, захищаючи Херсонщину. Намагаючись гідно вшанувати пам’ять молодого солдата, мама ініціювала петицію про присвоєнню воїну почесного звання «Героя України» (посмертно).

Петиція розміщена у відповідному розділі на сайті президента, повідомляє Перша електронна газета.

Вадим народився  8 січня 1993 року у селі Новороманівка, нині – Суботцівська громада. Він був компанійський, веселий і товариський, умів підтримати веселу розмову і подарувати гарний настрій. А ще був першим, хто прийде на допомогу у скрутну хвилину. На його міцне надійне плече завжди можна було розраховувати. Він любив життя.

Тато для Вадима був прикладом, колишній воїн-афганець виховував сина, як справжнього чоловіка – сильним і витривалим, готовим прийти на допомогу.

Військову службу Вадим проходив у місті Кривий Ріг у військовій частині Національної гвардії, потім підписав контракт, служив в АТО. Після звільнення зі служби жив у Кривому розі, але 24 лютого він знову став до зброї – добровільно пішов у військомат і вступив до міської Тероборони.

Старший солдат, розвідник Вадим Могильда разом з бойовими побратимами 129 окремої бригади ТрО виконував завдання по обороні Кривого Рогу.

photo-2022-06-06-20-22-53-448x600

13 березня 2022 року бригада полковника Сіньковського Ю.О. отримала наказ про утворення двох груп швидкого реагування для забезпечення прикриття, відходу та евакуації поранених бійців підрозділу ДШВ, які вступили у бойове зіткнення з ворогом у районі н.п. Кам’янка Херсонської області. Вадим був у групі, яка висунулася для забезпечення прикриття.

Наші захисники потрапили в засідку і вступили в нерівний бій з переважаючими силами противника – двома механізованими взводами, 4 БМД та 1 танком.

Вадим Могильда вів вогонь із РПГ-7 по броньованій техніці росіян поки не закінчилися боєприпаси.

Бойові товариші розповідають:

“Наша група опинилась на краю села затиснута. Вадим був з іншої сторони дороги — він зупинив активний наступ ворога вогнем з гранатомета та цим вчинком врятував життя не одному з нас. Під час бою Вадим отримав осколкові поранення грудної клітки і впав”.

Розвідники заховали тіло Вадима у сільському погребі, а потім, коли була така можливість, перевезли його на територію підконтрольну нашим військам.

“Це були найстрашніші, найчорніші дні у нашому житті, коли біль і розпач наповнюють кожну часточку твого тіла, коли ти здригаєшся вдень і вночі від кожного дзвінка чи звуку, коли ти не віриш у чорну новину і чекаєш, що може ще станеться диво і син повернеться живим. Але дива не сталося! 29 березня командир сповістив нам про смерть сина. – пригадує мама, Валентина Анатоліївна.

Він з честю виконав обов’язок, щодо захисту своєї держави і до останнього залишився вірним присязі, захищаючи право на наше з Вами безпечне життя, він не вагаючись, віддав своє! Пожертвував собою заради перемоги за нашу свободу.

Я пишаюся своїм сином, його незламністю та патріотизмом і вважаю, що він справжній Герой та заслуговує на найвищу державну нагороду Герой України (посмертно).

Вічна пам’ять і шана всім, хто віддав життя за Україну! Герої не вмирають! Вони завжди боронитимуть рідну землю з небес!”

У Вадима, окрім батьків залишилася вдова і син. Також його посмертно нагороджено Орденом «За мужність» ІІІ ступеню.

Нині ж родина воїна звертається до кожного з проханням підтримати петицію про присвоєння нашому захиснику звання Герой України. Підтримати петицію можна за посиланням.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар