Лариса Костенко розповіла про підготовку укриттів до нового навчального року

Станом на липень 2022 ороку у закладах освіти Кропивницького була сотня найпростіших укриттів. Нині їх 110, а кількість місць в укриттях збільшилася на майже три тисячі. Це дає можливість вивести всіх школярів на навчання, а дитсадкам – працювати без змін.

Про це під час брифінгу сьогодні, 1 серпня, розповіла начальниця міського управління освіти Лариса Костенко, інформує Перша електронна газета.

За її словами, освітній процес у всіх 38 дитсадках Кропивницького налагоджений ще з червня минулого року. А місць для укриття тут є вдвічі більше, ніж самих дошкільнят. В інших містах, відзначила Костенко, працюють далеко не всі ДНЗ.

У школах міста наразі є 11 тисяч місць в найпростіших укриттях. Це дає можливість навчатися в деяких закладах в одну зміну (9 закладів), у 57% – у дві зміни, а частина – на змішаній формі (попередньо це 7 закладів, які розташовані в центральній частині міста і працюватимуть у дві зміни плюс дистанційні заняття).

photo-5352873631870471657-y

Лариса Костенко висловила сподівання вирішити проблему укриттів до 1 вересня, щоб на навчання вийшли всі заклади освіти. Адже минулого навчального року дві гімназії – Гірнича і Фортечна – вчилися повністю дистанційно. Тут не було взагалі ніяких укриттів. Вихід знайшли: нині тривають ремонти в приміщеннях, що знаходяться в межах ста метрів від гімназій і можуть слугувати найпростішим укриттям для школярів, які навчатимуться у дві зміни.

Нині ремонт триває у 20 закладах освіти, у чотирьох з них – капітальний. Управління освіти має пропозицію капітально відремонтувати ще 25 укриттів при школах і дитсадках.

За словами Костенко, наявність проектно-кошторисної документації по цих закладах надасть можливість залучати не лише кошти з міського бюджету, а й з державного, кошти грантодавців, міжнародних фондів та організацій.

“У нас є позитивні приклади, коли ми брати участь у проєктах і залучали грантові кошти. Таким чином ми отримали фінансування на 5 закладів. Відремонтували одну школу й один садочок, отримали обладнання для найпростіших укриттів, також триває капітальний ремонт ще одного закладу. Від благодійних організацій ми отримали чимало обладнання для укриттів: радіатори, баки, бойлери, генератори – дуже багато допомоги для облаштування безпечних і зручних укриттів” – розповіла начальниця.

Також вона зазначила, що з 1 вересня заклади освіти Кропивницького очікують приблизно 25 700  школярів. Торік їх було 26 400. Лариса Костенко відзначила, що цифра зменшилася через демографічні процеси, також спостерігається виїзд родин з дітьми за кордон. Є випадки, коли батьки прийняли рішення вести дитину  в перший клас не в 6 років, як планувалося, а в 7.

Чи будуть шкільні укриття з початком навчального року доступними і для інших кропивничан, як це є зараз, пані Костенко ще не знає. За санітарним регламентом забороняє присутність сторонніх осіб, але обставини воєнного часу змушують пристосовуватися до різних умов.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар