Кіровоградщина друга в Україні за темпами поширення туберкульозу

© iStock

Кіровоградська область на другому місці в Україні (після Одеської) за темпами поширення туберкульозу серед дорослих, а також у трійці лідерів дитячої захворюваності на туберкульоз.

Про це сьогодні під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу повідомив виконавчий директор БО “100 відсотків життя. Кропивницький” Костянтин Данильченко, інформує Перша електронна газета.

За його словами, на сьогодні ми маємо приріст в епідемії туберкульозу в Кіровоградській області, який спостерігається ще з 2022 року.

Так станом на 5 липня. на стаціонарному лікуванні ТБ в КНП “КОФМЦ КОР” перебувало 58 пацієнтів. А загалом на обліку в протитуберкульозних закладах (станом на 1 квітня) перебувало 709 хворих на всі форми активного туберкульозу.

Щодо туберкульозу у дітей, то у 2022 році в області зафіксували 91 випадок, що було найвищим показником в Україні. Цьогоріч ми на третьому місці.

При цьому захворюваність на активний туберкульоз, включаючи його рецидиви, серед усього населення України за перший  квартал 2023 року в порівнянніз аналогічним періодом 2022 року зросла на +36,0 %.

Також Костянтин Данильченко навів приклади розповсюдженої в Україні практика залучення коштів місцевих бюджетів для надання належної медико-соціальної допомоги людям, хворим на туберкульоз та ВІЛ/СНІД. Частина регіонів вже забезпечила соціальний супровід хворих на туберкульоз коштом бюджетів різного рівня. Відтак, у Полтаві, Сумах, Львові, Черкасах, Рівному та Херсоні (до окупації) соціальний супровід пацієнтів з туберкульозом на амбулаторній фазі лікування здійснюють неурядові організації за кошти місцевих бюджетів. Передовою в цьому питанні є Львівщина.

Вислухавши інформацію про ситуацію в Кіровоградській області, члени профільної обласної ради підтримали пропозицію створення обласної програми протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, що потребує додаткового фінансування.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар