Росіянка з Пензи отримала землю на Кіровоградщині. Прокуратура подала до суду

У Маловисківському районному суді Новоукраїнського району відбулось підготовче засідання у справі відчуження земельної ділянки, власницею якої є росіянка з міста Пенза, на користь держави. Землю вона отримала у спадок.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного.

У 2021 році відповідачка отримала у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення, половину частки площею 5,4 гектара, що розташована на території Злинської громади Новоукраїнського району, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідачка живе на території Росії, її адреси і номеру телефону не мають, розповіла прокурорка Вікторія Любченко:

“Відповідно до вимог цивільно-процесуального кодексу України, суд на сайті зробив оголошення щодо надходження такої справи та викликав її на судове засідання. Громадяни іноземної держави, отримавши у приватну власність землю у спадок, відповідно до вимог земельного кодексу, зобов’язані відчужити таку земельну ділянку, оскільки чинне законодавство не передбачає права володіння такою земельною ділянкою саме громадянами іноземної держави”.

Іноземці не мають права мати у власності землю сільськогосподарського призначення в Україні. Це забороняє земельний кодекс України. Єдина підстава, на якій вони можуть набути право власності – це успадкування, сказав юрист Олександр Задерей:

“Тривалий час громадяни різних країн, в тому числі країни-агресора, успадковували в Україні земельні ділянки сільськогосподарського призначення від своїх родичів. Законодавство встановлює, що вони протягом одного року з моменту набуття у власність повинні її відчужити”.

Юрист пояснив, успадковану земельну ділянку можна подарувати, продати, обміняти на інше рухоме або нерухоме майно згідно нотаріально посвідченого договору. У який саме спосіб вони повинні були це зробити, законодавство не регулює.

У справі відчуження земельної ділянки на території Злинської громади суддя Юрій Березій визначив дату проведення судового засідання, на якому справу розглянуть по суті – 6 червня.

Усього прокурори області направили в суди 20 позовних заяв стосовно відчуження землі на користь держави, яка нині у власності росіян, розповіла речниця прокуратури області Наталія Алєксєєнко. Нині прокуратура ініціює перед судом питання щодо конфіскації майже ста гектарів сільськогосподарських земель.

“Мова йде про земельні ділянки, які, на праві власності належать громадянам країни-агресора. Загальна їх вартість становить понад 17 мільйонів гривень. В переважній більшості вони набули їх у спадок. Такі землі є практично у кожній громаді області, найбільше — в Голованівському районі. Також Новоукраїнська окружна прокуратура ухвалила рішення про повернення, конфіскацію земельної ділянки, власником якої є громадянин Російської федерації. Загальна площа ділянки становить чотири гектари, вона на території Добровеличківської громади”.

Детальніше дивіться на відео Суспільного:

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар