На солодкі газовані напої можуть ввести податок. Причина

У Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти щодо запровадження акцизного податку на солодкі газовані напої. Виручені кошти, депутати пропонують спрямувати на лікування захворювань пов’язаних із вживанням зазначених напоїв та реалізацію програми дитячого харчування у школах.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Mind.

Авторський колектив (Михайло Радуцький, Дмитро Соломчук, Данило Гетманцев та інші – всього більше 80 депутатів) пропонує внести зміни до Податкового кодексу – встановити на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Платниками будуть виробники та імпортери напоїв.

Запропоновані зміни до Бюджетного кодексу визначають куди підуть гроші від сплати акцизного податку. Зазначається, що спочатку ці кошти будуть направлені до спецфонду держбюджету. Звідти – 50% спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Інші 50% – на реалізацію програми дитячого харчування у школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

«Запровадження в Україні акцизного податку на солодкі напої приведе до зменшення їх надмірного споживання, зокрема дітьми та молоддю, знизить пов’язані з цим негативні ризики для здоров’я населення та сприятиме виконанню Україною міжнародних зобов’язань у сфері громадського здоров’я», – йдеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в Україні заборонили салюти та феєрверки: Верховна Рада підтримала законопроєкт

Читайте також: на Кіровоградщині найчастіше з порушеннями рекламують алкоголь і цигарки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар