Лише в 6 з 50 криниць Кропивницького вода придатна для вживання

У шести з 50 громадських криниць Кропивницького вода відповідає санітарним нормам і придатна для вживання. Такі результати досліджень обласного центру контролю та профілактики хвороб. Воду в колодязях перевіряли впродовж двох місяців. 

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного.

У Кіровоградській області майже дві тисячі громадських колодязів, з яких паспортизовані 18%. У Кропивницькому їх 112.

Воду в криницях досліджують працівники регіонального центру контролю та профілактики хвороб.

“Упродовж двох останніх місяців центр дослідили в Кропивницькому 50 колодязів. Результати, в цілому, не зовсім задовільні. В нас відмічена невідповідність за мікробіологічними показниками, за санітарно-хімічними показниками, нітрати, сухий залишок – показник того, що багато солей” – говорить лікар-гігієніст центру Дмитро Орлов.

криниця колодязь вода Кропивницький
© Суспільне. Кропивницький

Одна з криниць, де вода відповідає вимогам, на вулиці Симона Петлюри. Не рекомендує пити воду Дмитро Орлов з громадського колодязя на вулиці Богдана Хмельницького.

“Перевищення за нітратами, не рекомендується вживати особливо маленьким дітям. Проблема нітратів призводить до ранньої смерті, збільшення серцево-судинних захворювань. Нітрати у воді не зникають ні після її кип’ятіння, ані після відстоювання. Така вода небезпечна і для організму тварин”.

Будинок кропивничанки Любові Тимошенко розташований поряд з колодязем. Жінка каже, що нині, коли через обстріли російськими військовими в Україні перебої з постачанням води та електрики, криниці дуже виручають.

“Коли ми сюди приїхали, побудувалися – це було 1962-63 роки, то він уже був. У нас свердловина вісім метрів, і чотири метри води. Ми, припустимо, можемо собі витягати. Але люди, у яких немає свердловини, – будуть користуватися тільки колодязем”.

Слідкувати за облаштуванням громадських криниць і дбати про якість води там має місцева влада. У Кропивницькому – це Фортечна на Подільська ради. У Фортечному таких колодязів 60, говорить завідувачка відділу з благоустрою Фортечної райради Марина Абрамова. Цього року відремонтували чотири громадські колодязі. П’ять колодязів перебуває на ремонті. Посадовиця запевняє, що до кінця року всі ремонтні роботи завершать.

У цьому році на ремонт дев’яти колодязів виділили 291 431 гривню.

Детальніше дивіться на відео:

Нагадаємо, на Кіровоградщині не хлоруватимуть воду до припинення воєнного стану.

Читайте також: Екоактивісти знайшли три найчистіші джерела Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар