Кропивницький: двічі судимого наркоторговця посадили за розповсюдження інформації про ЗСУ

© avideon.fr

17 жовтня, у Кропивницькому суд розглянув справу про незаконне поширення інформації щодо розміщення Збройних Сил України та інших військових формувань в умовах воєнного стану. На лаві підсудних опинився 48-річний місцевий житель.

Минулого тижня підготовче засідання відклали через повітряну тривогу. Цього понеділка, хоч і з перервою, але розгляд врешті відбувся. У Ленінський районний суд з’явилися прокурор Володимир Лещенко, захисник обвинуваченого Богдан Урсаленко та сам обвинувачений Роман Жмарьов.

Роман Сергійович Жмарьов — уродженець Дніпропетровська, 1974 року народження, громадянин України. Одружений, має двох повнолітніх дітей, освіта середня спеціальна, безробітній. Має постійне місце реєстрації, позитивно характеризується за місцем проживання, на обліках у неврологічному та наркологічному диспансерах не перебуває. У 90-р роках двічі був судимий та відбував покарання за злочини, пов’язані з обігом наркотиків.

Надсилав дочці скриншоти із позиціями ЗСУ

За матеріалами справи, 12 липня 2022 року, о 1 годині 40 хв., перебуваючи за місцем свого проживання у Кропивницькому, обвинувачений у месенджері Telegram надіслав дочці скриншот із зображенням мапи, на якій під містом Слов’янськ Донецької області (із зазначенням географічних координат), показане розташування українських військових.

Пізніше того ж дня Жмарьов надіслав доньці скриншот із зображенням мапи, на якій під міста Авдіївка Донецької області (із зазначенням географічних координат) показане розташування ЗСУ.

Чоловік усвідомлював, що таку інформацію не поширювали у відкритому доступі Генеральний штаб ЗСУ, Міністерство оборони України або інші уповноважені державні органи. Його звинуватили у злочині за ч.2 ст. 114-2 Кримінального кодексу — в несанкціонованому поширення інформації про переміщення зброї, озброєння та бойових припасів, Збройних Сил України чи інших українських військових формувань в умовах воєнного стану.

Прокурор зачитує обвинувачення

Як повідомив прокурор Володимир Лещенко, 12 вересня 2022 року між начальником відділу нагляду за додержанням законів Служби безпеки України та Державної прикордонної служби, а також обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості.

Сторони домовилися про умовне покарання. А саме позбавлення волі на 5 років, але зі звільненням від його відбування, встановивши іспитовий строк 3 роки.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні, матеріальна шкода не заподіяна.

Як саме правоохоронці дізналися про зміст листування прокурор не пояснив і покинув зал, не чекаючи оголошення вироку. Зі слів адвоката обвинуваченого, донька його клієнта із заявою на батька начебто не зверталася.

Жмарьов стане прикладом для всіх, щоб ми контролювали поведінку – адвокат

Захисник обвинуваченого Богдан Урсаленко повідомив, що на його підзахисного ніхто не чинив тиск і це було його особисте бажання – затвердити угоду про визнання винуватості.

«Мій підзахисний, не знаючи факту змін у законодавстві, направив певні фотознімки своїй родичці. Слідство встановило, що саме мети заподіяти шкоду і сприяти знешкодженню транспортних засобів ЗСУ не було», — сказав він.

Адвокат

Урсаленко зазначив, що хоче, аби ЗМІ донесли суспільству, що обвинувачений є нормальною людиною, громадянином України і не планував зашкодити обороні країни:

«Суспільний інтерес цієї справи полягає в тому, щоб систематизувати поведінку нашого розбещеного суспільства, адже в кожного є мобільний телефон, з допомогою якого кожен може робити фото і відео, щоб люди, не маючи на це підстав, просто не заважали ЗСУ та іншим підрозділам».

Обвинувачений

За словами адвоката, Жмарьов нині розкаюється і обіцяє більше подібного не робити.

«Так як журналісти розкриють цю справу у засобах масової інформації, зроблять з нього, якщо провести аналогію, Ісуса Христа, тому що він сьогодні буде розіп’ятий, щоб іншим людям було відомо, що фотографувати з геоданими ЗСУ заборонено, адже хитрий ворог підступний і може це використати в своїх інтересах і направити по цих координатах безпілотні літальні прилади, навести свої ракети, щоб зашкодити нашій перемозі», — додав Урсаленко.

Не знав, що чинить злочин

Сам обвинувачений розповів, що тимчасово не працює, адже недавно отримав повістку від військкомату і зайнятий обстеженням здоров’я. На які кошти живе, відповісти суду не міг. Раніше був на роботі у Польщі.

«Просто мені видавали ще повістку у військкомат, я поки проходив всі ці медкомісії, в мене виявили гепатит С, я тепер по лікарнях їжджу, мені призначили лікування, тому зараз не працюю», — сказав Жмарьов.

Свою провину чоловік визнає і пояснює:

«Але це були скріншоти із загальнодоступних джерел — карти Google , я не знав, що це протизаконно. Я з донькою спілкувався, я лише до її відома доводив цю інформацію. Тепер, як мені роз’яснили, — так, винен».

Суддя

Суддя Ленінського районного суду Олена Лук’янова ухвалила затвердити угоду про визнання винуватості і визнати Романа Жмарьова винним.

Вироком суду чоловікові призначають 5 років позбавлення волі зі звільненням на іспитовий строк 2 роки. Жмарьов зобов’язується періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання і роботи. Також чоловікові повернуть мобільний, який вилучали як речовий доказ.

Запобіжний захід Жмарьову не обирався.

Вирок може бути оскаржений до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.


Лілія Кочерга, «Судовий репортер» 

Цей матеріал є частиною серії про злочини під час війни в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар