Кіровоградщина отримала майже сотню тестів для виявлення мавпячої віспи

Суспільне Кропивницький

Кіровоградщина отримала майже сотню тестів для визначення вірусу мавпячої віспи.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Суспільного. 

Таку ж кількість одержали місяць тому. Для роботи з цими тестами працівники лабораторії регіонального центру контролю і профілактики хвороб пройшли навчання, розповіла головна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

Дослідження на виявлення вірусів мавпячої віспи в Кропивницькому робитимуть у лабораторії регіонального центру контролю і профілактики хвороб.

“Персонал лабораторії підготовлений для проведення таких досліджень. Ми провели навчання і також для працівників первинної медико-санітарної ланки щодо правил відбору матеріалу для дослідження на віспу мавп. Для правильного його транспортування і доставки зразків з метою уникнення ризиків передачі цієї інфекції”,- розповіда головна санітарна лікарка області.

За словами Надії Оперчук, у лабораторії результат дослідження на виявлення вірусу мавпячої віспи буде відомий за 4-6 годин.

Суспільне Кропивницький

Як передається хвороба

Надія Оперчук розповіла, розповсюджена хвороба була у тропічних лісах, але в цьому році зареєстрована в європейському регіоні.

“Переважно хворіють гризуни і примати – мавпи. Передається від тварини до людини, якщо люди проводять догляд або контактують з хворими тваринами, або від людини до людини при контакті з хворим пацієнтом, саме з ділянками ураженої шкіри, при обробці такої шкіри медперсонал може заразитись, тому обов’язкове лікування таких хворих у спеціальних госпіталях”, – повідомила санітарна лікарка.

Який перебіг хвороби

Інкубаційний період від 5 до 21 дня.

“Спочатку це період інвазії, коли температура, озноб, сильні головні і м’язові болі, а потім на 3-5 день можливо з’являються висипання. Зазвичай спочатку на обличчі, шиї, спускаються по тулубу, до кінцівок. Підтверджено, що у 75% пацієнтів такий висип буде на долонях і ступнях”, – додала Надія Оперчук.

Говорить, в області не фіксували жодного випадку підозри на захворювання мавпячою віспою.

Нагадаємо, в Україні підтвердили перший випадок віспи мавп.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар