На Кіровоградщині від лептоспірозу помер чоловік

© bukoda.gov.ua

У Кіровоградській  області зареєстрували  другий у поточному році випадок захворювання людини на лептоспіроз.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

В одну із міських лікарень області у важкому стані поступив 49-річний мешканець Новоукраїнського району.  Внаслідок ускладнень чоловік помер.

Фахівці установи проводять  епідеміологічне розслідування  з метою встановлення джерела інфекції та шляхів її передачі. Ймовірним місцем інфікування є місцевий ставок, де напередодні хвороби перебував чоловік та мав ризик заразитись.

“Остаточні висновки зробимо  після проведення лабораторних досліджень проб води з водойми”, – повідомили працівники установи.

Перший випадок лептоспірозу в області в 2022 році зареєстрували  у квітні, коли через хворобу померла пенсіонерка з Соколівської ТГ Кропивницького району.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи особливо-небезпечних інфекцій (зоонозів), що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Основний шлях зараження лептоспірозом для людини – водний, зараження відбувається при купанні та вживанні води з неблагополучної водойми. Лептоспіри з виділеннями тварин (сечею) потрапляють у воду водойм, а в домашніх мовах – на продукти харчування або у ємності із застійною водою. В організм людини збудники можуть потрапити через шлунково-кишковий тракт при вживанні продуктів, забруднених інфікованою сечею гризунів, але частіше – при купанні та риболовлі через порізи та мікротравми шкіри, слизові оболонки порожнини рота, очей і носа.

У воді відкритих водоймищ збудники лептоспірозу зберігають свою життєздатність, залежно від умов, протягом 30 днів і більше, у вологому грунті – до 3-х місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять замороження. Проте, лептоспіри миттєво гинуть при кип’ятіні, у кислому середовищі, при потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних дезінфікуючих розчинів, швидко гинуть у морській воді.

Нагадаємо, тяжкохворих дітей з Краматорського дитбудинку лікують у Кропивницькому

Читайте також: Олександрійська міська лікарня отримала карету швидкої

Поширити:

Залишити коментар:

коментар